Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz‘de “deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması” imzaladı.
Mısır’ın başkenti Kahire‘de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Samih Şükri, söz konusu anlaşmanın, “Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını” söyledi.
Yunan Bakan ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, “meşru” olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade etti.
Türkiye’den tepki: Yok hükmünde
Türk Dışişleri Bakanlığı, “deniz sınırı olmayan iki ülke arasında yapılan anlaşmanın yok hükmünde olduğunu” bildirdi.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.
Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.
2003 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2’den vazgeçen Mısır, Yunanistan’la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır.
Açıklamada, Türkiye’nin, “söz konusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği” ifade edildi.
Ne olmuştu?
Türkiye ile Yunanistan arasında geçtiğimiz günlerde Meis Adası açıklarında yaşanan gelişmeler iki ülke arasında gerilime yol açmıştı. Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin bölgede araştırma yapma planı sonrasında iki komşu ülke sıcak temasın eşiğine gelmişti, Berlin’in devreye girmesiyle tansiyon düşmüştü.
Öte yandan Türkiye ile Libya arasında geçen yıl Kasım ayında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmış, anlaşma Atina ve Kahire’nin tepkisini çekmişti. Bu ülkeler mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunurken, Yunanistan Libya Büyükelçisi’ni “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan etmişti.