Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) bugün düzenlediği “Yeni Eğitim- Öğretim Yılının Değerlendirmesi” başlıklı basın toplantısında kamusal eğitimin durumunu değerlendirdi.
Sendika Eğitim Sekreteri Ömer Akkanat’ın basına sunduğu değerlendirmenin tam metni şöyle:
Bireyler yasalar önünde eşit olarak doğarlar. Fakat birçok yönden bu eşitlik bozularak yaşamak zorunda kalırlar. Bu eşitsizlikler ailelerin sosyo- ekonomik durumu, eğitim düzeyi ve bölgeler arasında farklılıklardan kaynaklanmaktadır. ‘’Fırsat eşitliği’’, bireyler arasında eşit koşulların ve olanakların oluşmasıdır. Eğitimde fırsat eşitliği ise, Devlet eliyle sağlanmalıdır.
Ülkemizde, her geçen gün eğitimde fırsat eşitliği daha da bozulmaktadır.
Sendikamız yıllardır Eğitim Bakanlığı ile birçok görüşme yapmakta, eğitim alanında yazılı ve sözlü önerilerini belirtmektedir. Her yıl Devlet okullarının eğitim öğretime sorunsuz başlaması için mücadele vermektedir. Tüm bunlara rağmen her eğitim yılına yüzlerce sorunla başlamakta ve her geçen yıl bu sorunlar katlanarak artmaktadır.
Ülke nüfusuna paralel artan öğrenci sayısı, eğitimin planlanmasını imkansız hale getirmektedir.
Oysa eğitimin en temel ihtiyaçlarını yasa ve tüzükler çerçevesinde, ülkenin gerçeklerini göz önünde tutarak nüfus artışını bilerek planlamak gerekmektedir.
Ülkemiz her geçen gün yanlış ve öngörüsüz yönetimlerden kaynaklanan bir kaos ortamına sürüklenmektedir.
Tüzüklerin birçoğu yenilenmeye veya güncellenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bunlar eğitimin önünde engel teşkil etmekte ve bu konularda hiçbir çalışma yapılmamaktadır.
- Disiplin tüzüğünün, günümüz koşullarına göre düzenlenmeye ihtiyacı vardır. Kayıt kabul tüzüğü, sınıf geçme tüzüğü, devam devamsızlık tüzüğü yeni eğitim yılı öncesi düzenlenmesi gerekmekteydi. Öğretmenler Sınav tüzüğü, Yer Değiştirme tüzüğü, Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme yasası ivedilikle ele alınmalı Özel Eğitim yasası ve Meslek Hastalıkları tüzüğü yapılmalıdır.
Her yıl olduğu gibi, kadro eksikleri ile eğitim ve öğretime başlamak zorunda kalıyoruz. 4 Müdür, 22 Müdür Muavini, 36 Öğretmen, 25 Atölye Şefi, sekreter, hademe kadroları eksiktir.
- Şubat 2018’de zamanlama tablosu oluşturuldu. Zamanlama tablosu nakil ve münhalleri gecikme yaşanmadan yapmak içindi. Öğretmen ihtiyaçları zamanında belirlenmiş ancak belirlenen branşların tümüne münhal açılmamıştır. Toplam 46 branşta 126 öğretmen ihtiyacı saptanmış ancak 39 branşta 89 Öğretmen münhali açılmıştır.
- Yapılan takvimlemeye göre ihtiyaçlar belirlenmiş nakiller yapılmıştır. Nakiller Kamu Hizmeti Komisyonuna geç gönderildiğinden, münhal kadroların sınav tarihi gecikmiştir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrencilerimiz yine öğretmensiz derse başlayacaktır.
- Haftalık Ders Dağılım Çizelgeleri, bugün dahi netlik kazanmamıştır. Din dersi için net bir açıklama yapılmamıştır. Çağdaş, Laik ve Bilimsel temellerde bu dersin nasıl verileceği net iken kararsızlık yaşanmakta, toplumda tartışma yaratılmaktadır.
- Ders kitaplarıyla ilgili problem hala çözümlenememiştir. Okutulacak ders kitapları basımı için ihale kapanışı 12 Eylül tarihlidir. 10. sınıf felsefe kitabı içeriği ile ilgili bakanlıktan cevap alınamamıştır. Kısacası, yeni eğitim öğretim yılında öğrenciler kitapsız, meslek liselerindeki öğrenciler modülsüz başlayacaktır.
Okullarımız, yapısal sorunlar içinde yeni eğitim öğretim yılına başlamak zorunda kalmıştır.
- Uzun yıllar ihmal edilen yapısal sorunlar nedeniyle bu yıl bir meslek lisemiz kendi binasını kullanamayacak durumdadır. Çatı sıvaları düşen, kolonlarında derin çatlaklar olan yapılarımız mevcuttur. Sınıf ve idari binalarımızdan bazıları çatı problemi yaşamaktadır. Betonarme yapıların birçoğunda izolasyon yapılması gerekmektedir. Yaz boyunca bu problemler çözülmemiştir. Kafeterya inşaatı veya spor salonu tamamlanmamış okullarımız mevcuttur.
- Okullarımızın yıllık bakımları okul bütçelerinden karşılanmaya çalışılmakta ve yetersiz kalmaktadır. Merdiven korkulukları gibi güvenlik zafiyeti oluşturan kısımlar yapılmamıştır.
- Kontrolsüz ve öngörüden uzak nüfus artışı nedeniyle sınıf mevcudu sayıları artmıştır. Derslik problemi yaşayan okullarımız laboratuar bekleyen veya bakıma ihtiyaç duyan okullarımız vardır. Girne Bölgesinde 1 Ortaokul, Mağusa ve Lefkoşa’da 1 Lise ve İskele Bölgesinde 1 Kolej veya Liseye acil ihtiyaç vardır.
- Güzelyurt Meslek Lisesi güzellik ve saç bakım alanının genel bakım onarım ihalesi 19 Eylül’de kapanırken, Karpaz Meslek Lisesi izolasyon ihalesi 26 Eylül’de kapanacaktır. Öğretim yılı başladıktan sonra tadilata başlamak mantıklı mıdır? Güvenli midir? Eğitimi aksatmayacak mıdır?
- Belli bir ideolojiyi yaymak için Çanakkale kampı gibi organizasyonlar yapılmasına göz yumulmaktadır.
Belirttiğimiz tüm bu sorunların yanında daha yüzlercesi sıralanabilir. Bunların üstesinden gelmek katılımcı bir yapıyla, eğitim anlayışını değiştirmekten geçmektedir.
2014’te sendikamızın da katkı koyduğu Eğitim Şurası nitelikli kamusal bir eğitim sistemini öngörmüştür. Ancak şura kararlarını uygulamak yerine, yokmuş gibi davranılmaktadır.
Eğitim siyasilerin oyuncağı olmuş, misyonerlik alanı haline gelmiştir.
Eğitim, her alanında yeni bir anlayışla düzenlenmeli, devlet politikası haline getirilmelidir.
Sendikamız nitelikli bilimsel laik ve demokratik kamusal eğitim için mücadelesini sürdürecektir. Bu temellere dayalı eğitimle ancak ülkemizin kaderini değiştirebiliriz.
Geleceğimizin elimizden almasına ve buna göz yumanlara izin vermeyeceğiz.
Dayatmalara ve ideolojik çalışmalara boyun eğmeyeceğiz, eğmeyecek bir toplum yetiştirmeye de devam edeceğiz.
Ömer AKKANAT
Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Eğitim Sekreteri
Yönetim Kurulu (a.)