• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Mayıs 25, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
18 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG

Yanis Varoufakis: Angela Merkel Avrupa ve Dünya için kötüydü

Gazedda Gazedda
27 Eylül 2021
Okuma Süresi: 8 dk
A A
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Bu makale ilk kez 26 Eylül tarihinde Jacobin’de yayımlanmıştır. Çeviri: GazeddaKıbrıs


Almanya’da bugün gerçekleştirilen seçimler Angela Merkel’in 16 yıllık iktidarının sonunu işaret ediyor. Yanis Varoufakis, Jacobin Dergisi için Avrupa’nın kendisi pahasına, Merkel’in Avrupa’nın en baskın barış zamanı lideri haline geldiği hakkında yazdı.

Angela Merkel’in görev süresi Almanya’nın ve Avrupa’nın en acımasız paradoksu olarak hatırlanacak. Bir yandan, kıtanın siyasetine başka hiçbir barış zamanı lideri gibi hükmetmedi — ve Almanya Başbakanlığı’ndan çok daha güçlü bir şekilde ayrılıyor. Ancak bu gücü kurma şekli Almanya’yı laik gerilemeye ve Avrupa Birliği’ni durgunluğa mahkum etti.

Servetle Beslenen Düşüş

Hiç şüphe yok ki Almanya Merkel’in 2005’te şansölye olduğu zamandan siyasi ve ekonomik olarak bugün daha güçlü. Bununla birlikte, Almanya’nın daha güçlü olmasının nedenleri, durgun bir Avrupa içinde düşüşünün güvence altına alınmasının nedenleriyle aynı.

Almanya’nın gücü üç büyük fazlalığın sonucudur: ticaret fazlası, federal hükümetinin yapısal fazlası ve yavaş yanan, hiç bitmeyen euro krizinin bir sonucu olarak başkalarının paralarının Frankfurt bankalarına girişi.

Almanya nakit içinde yüzerken, bu üç fazlalık sayesinde, nakit çoğunlukla boşa harcanıyor. Kamu veya özel sektör olarak geleceğin altyapısına pompalanmak yerine, ya ihraç edilir (örneğin, yurtdışına yatırılır) ya da Almanya içinde verimsiz varlıklar satın almak için kullanılır (örneğin, Berlin daireleri veya Siemens hisseleri).

Alman şirketleri ya da federal hükümet neden bu para nehirlerini Almanya içinde verimli bir şekilde yatırıma dönüştüremiyor ? Çünkü -ve burada acımasız paradoksun bir parçası yatıyor- bu fazlalıkların var olmasının nedeni, yatırıma dönüşmemeleridir! Farklı bir ifadeyle, Merkel’in hükümdarlığı altında Almanya Faustça bir pazarlık yaptı: yatırımları kısıtlayarak, Avrupa’nın geri kalanından ve dünyadan daha fazla fazlalık elde etmek için gelecekteki kapasitesini kaybetmeden yatırım yapamayacağı fazlalıklar elde etti.

Kökenlerine daha derinden bakıldığında, Merkel yönetiminde Almanya’yı güçlendiren devasa fazlalıklar, Almanları ve daha sonra Avrupalı vergi mükelleflerini, Avrupa’nın çevresinde (özellikle Yunanistan’da) bir insani kriz yaratmak koşuluyla Frankfurt’un düşüncesiz bankacılarını kurtarmaya zorlamanın sonucudur. Bu, Merkel hükümetinin hem Alman hem de Alman olmayan işçilere eşi görülmemiş bir kemer sıkma uyguladığı (tabii ki orantısız bir şekilde) anlamına gelmektedir.

Kısacası, düşük iç yatırım, evrensel kemer sıkma ve gururlu Avrupa halklarını birbirine düşman etmek, birbirini takip eden Merkel hükümetlerinin Alman oligarşisine zenginlik ve güç aktardığı araçlardı. Ne yazık ki, bu araçlar aynı zamanda parçalanmış bir Avrupa Birliği içinde bir sonraki sanayi devrimini kaçıran bölünmüş bir Almanya’ya da yol açtı.

Aşağıda bulunan üç bölüm, Merkel’in, mirası olacak acımasız paradoksu adım adım oluşturmak için Avrupa’daki gücünü nasıl kullandığına dair bilgiler sunuyor.

Bölüm 1: Almanya’nın Bankacıları için Pan-Avrupa Sosyalizmi

2008’de, Wall Street’teki ve Londra’daki bankalar çökerken, Angela Merkel hala katı, mali açıdan ihtiyatlı Demir Şansölye imajını besliyordu. Stuttgart’ta yaptığı konuşmada, Anglosphere’in müsrif bankacılarını ahlak dersi veren bir parmağıyla işaret ederek, Amerika’nın bankacılarının, mali durumlarını yönetme konusunda onlara bir iki şey öğretecek bir Swabian ev hanımına danışması gerektiğini öne sürdüğü bir konuşmasıyla manşetlere oturdu. Kısa bir süre sonra maliye bakanlığından, merkez bankasından ve kendi ekonomi danışmanlarından bir dizi endişeli telefon görüşmesi aldığında, hepsinin akıl almaz bir mesaj ilettiğinde yaşadığı dehşeti hayal edin: Şansölye, bankalarımız da iflas etti! ATM’leri çalışır durumda tutmak için, düne kadar bu Suabiyalı ev kadınlarının parasından 406 milyar Euro’luk bir enjeksiyona ihtiyacımız var!

Bu, politik zehirin tanımıydı. Dünya kapitalizmi spazmı yaşarken, Merkel ve Sosyal Demokrat maliye bakanı Peer Steinbrück, Alman işçi sınıfı için kemer sıkma sürecini başlatıyorlardı ve her şeye gücü yeten bir durgunluğun ortasında standart, kendi kendini yenen kemer sıkma mantrasını savunuyorlardı. Hastaneler, okullar, altyapı, sosyal güvenlik ve çevre söz konusu olduğunda yıllarca kuruş sıkıştırmanın erdemleri üzerine ders verdiği kendi parlamento üyelerinin önünde, saniyeler öncesine kadar nakit nehirlerinde yüzen bankacılara böylesine devasa bir çek yazmaları için yalvarmaları için şimdi nasıl ortaya çıkabilirdi? Zorunlu alçakgönüllülüğün annesi olan Şansölye Merkel derin bir nefes aldı, Norman Foster tarafından tasarlanan görkemli Federal Meclis’e girdi, kötü haberi şaşkın parlamenterlerine iletti ve istenen çekle ayrıldı.

En azından bitti diye düşünmüş olmalı. Birkaç ay sonra başka bir telefon görüşmesi, aynı bankalar için benzer sayıda para talep etti. Neden? Çünkü Yunanistan hükümeti iflas etmek üzereydi. Bu olursaydı, Alman bankalarına borçlu olduğu 102 milyar Euro ortadan kalkacaktı ve kısa bir süre sonra İtalya, Yunanistan ve İrlanda hükümetleri muhtemelen Alman bankalarına yaklaşık yarım trilyon Euro değerinde kredi temerrüde düşecekti. Fransa ve Almanya liderlerinin aralarında, Yunan hükümetinin gerçeği söylemesine izin vermemek için yaklaşık 1 trilyon Euroluk bir hissesi vardı; yani, iflasını itiraf etmemek için…

İşte o zaman Angela Merkel’in ekibi, Federal Meclis’e yaptıklarının bu olduğunu söylemeden Alman bankacılarını ikinci kez kurtarmanın bir yolunu bularak kendi kararlarını verdiler: Bankalarının ikinci kurtarmasını Avrupa’nın çekirgeleriyle bir dayanışma eylemi olarak göstereceklerdi. Yunanistan halkı ve diğer Avrupalılara, hatta çok daha fakir olan Slovak ve Portekizlilere bile, Alman ve Fransız bankacılarla Yunan hükümetinin kasasına bir an için girecek bir kredi ödemelerini sağladı.

Fransız ve Alman bankacıların hatalarını gerçekten ödedikleri gerçeğinden habersiz olan Slovaklar ve Finliler, Almanlar ve Fransızlar gibi, başka bir ülkenin borçlarını omuzlamak zorunda olduklarına inanıyorlardı. Böylece, çekilmez Yunanlılarla dayanışma adına, Merkel gururlu halklar arasındaki nefret tohumlarını ekmişti.

Bölüm 2: Pan-Avrupa Kemer Sıkma

Lehman Brothers Eylül 2008’de iflas ettiğinde, son CEO’su ABD hükümetine bankasını ayakta tutması için devasa bir kredi limiti için yalvardı. Buna karşılık ABD başkanının şu cevabı verdiğini varsayalım: “Kurtarma yok ve ayrıca iflas başvurusunda bulunmanıza da izin vermiyorum!” Bu tamamen saçma olurdu. Yine de, Angela Merkel’in Ocak 2010’da Yunan devletinin iflasını ilan etmemek için umutsuzca yardım istediğinde Yunanistan başbakanına söylediği tam da buydu. Yere düşmekte olan bir kişiye şöyle söylemek gibi: Seni tutmayacağım, ama yere düşmene de izin vermeyeceğim.

Böyle saçma bir sözle çifte hayır demenin amacı neydi? Merkel’in her zaman Yunanistan’ın – Alman bankalarının gizli ikinci kurtarmasının (yukarıya bakınız) bir parçası olarak – tarihteki en büyük krediyi alması konusunda ısrar edeceği göz önüne alındığında, en makul açıklama ama aynı zamanda da en üzücü: Aylar sonra, Yunan başbakanına öyle bir çaresizlik aşılamayı başardı ki, sonunda tarihin en ezici kemer sıkma programını kabul etti. Böylece bir kurtarma paketiyle iki kuş öldü: Merkel, Alman bankalarını ikinci kez gizlice kurtardı. Ve evrensel kemer sıkma, Yunanistan’da başlayan ve Fransa ve Almanya dahil her yere yayılan bir orman yangını gibi tüm kıtaya yayılmaya başladı.

Bölüm 3: Acı Son

Salgın Angela Merkel’e Almanya ve Avrupa’yı bir araya getirmek için son bir şans sundu.

Hükümetler lockdown (kapanma) sırasında kaybedilen gelirleri yerine koymaya çalışırken, Almanya’da bile büyük yeni kamu borcu kaçınılmazdı. Geçmişten kopmak için bir an olsaydı, işte o an buydu. O an, karar alma süreçlerini aynı anda demokratikleştiren bir Avrupa’da Almanya fazlalarının kullanılması için haykırıyordu. Ancak Angela Merkel’in son eylemi bu anın da kaçırılmasını sağlamaktı.

Mart 2020’de, AB çapındaki kapanmaların ardından uyumlu bir panik içinde, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere on üç AB hükümet başkanı AB’den, değişime yardımcı olacak ortak borç (sözde eurobond) konusunu talep etti. Pandemi sonrası yıllarda Yunan tarzı büyük kemer sıkma politikalarının önüne geçmek için üye devletlerin zayıf omuzlarından bir bütün olarak AB’ye artan ulusal bir borç. Şansölye Merkel, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, “nein” dedi ve onlara, artan ulusal kamu borçlarını ödemeye ya da Almanların birikmiş fazlalarını Alman toplumunun uzun vadeli çıkarlarına zorlamaya yardımcı olmaya kesinlikle hiçbir şey yapmayan bir kurtarma fonu şeklinde bir teselli ödülü teklif etti.

Tipik Merkel tarzında, kurtarma fonunun amacı, Avrupalıların çoğunluğunun (Almanların çoğunluğu dahil) çıkarlarına asgari gerekli olanı — aslında yapmadan-yapmaktı! Merkel’in son sabotaj eyleminin iki boyutu vardı.

Birincisi, kurtarma fonunun büyüklüğü kasıtlı olarak makroekonomik açıdan önemsizdir; yani, AB’nin en zayıf insanlarını ve topluluklarını, Berlin’in büyüyen ulusal borçlarını dizginlemek için “mali konsolidasyon” için yeşil ışık yakması üzerine nihayetinde gelecek olan tasarruflardan korumak için çok küçüktür.

İkincisi, kurtarma fonu, gerçekte, yoksul Kuzeylilerden (örneğin, Alman ve Hollandalılar) zenginlikleri Güney Avrupa’nın oligarşilerine (örneğin, Yunan ve İtalyan müteahhitleri) veya Güney’in kamu hizmetlerini işleten Alman şirketlerine (örneğin, şu anda Yunanistan’ın havaalanlarını işleten Fraport) aktaracaktır. Avrupa’nın ekonomik ve siyasi birliğini sabote etmenin son eylemi olan Merkel’in kurtarma fonu’ndan daha fazla hiçbir şey, Avrupa’nın sınıf savaşının ve Kuzey-Güney bölünmesinin daha fazla zehirlenmesini daha verimli bir şekilde garanti edemezdi.

Son Bir Ağıt

Merkel, gururlu Avrupa ülkelerini birbirine düşürürken, yarı suçlu Alman bankacıların kurtarılmasını kamufle etmek için ülkemde (ç.n: Yunanistan) insani bir kriz tasarladı.

Avrupalıları bir araya getirmeye yönelik her fırsatı kasıtlı olarak sabote etti.

Almanya’da veya Avrupa’da gerçek bir yeşil geçişi baltalamak için ustaca bir şekilde göz yumdu.

Demokrasiyi hadım etmek ve umutsuzca antidemokratik bir Avrupa’nın demokratikleşmesini önlemek için yorulmadan çalıştı.

Ve yine de onun yerine geçmek için koşuşturan meçhul, banal politikacıların sürüsünü izlerken, Angela Merkel’i özleyeceğimden çok korkuyorum. Görev süresine ilişkin değerlendirmem analitik olarak aynı kalsa bile, çok geçmeden görev süresini daha da özleyerek düşüneceğimden şüpheleniyorum.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025

"AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

Devamı içinDetails
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025

"“Protesto etmesi gerekirken sessiz kalarak günah işlemek, insanı bir korkağa dönüştürür” demişti yazar ve şair Ella Wheeler Wilcox ‘Başkaldırı’ isimli şiirinde."

Devamı içinDetails
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025

"Demokrasi söz konusu olduğunda, susmak da konuşmak kadar bir tercihtir. Ama her tercih, kendi ahlaki ve toplumsal sonucunu doğurur."

Devamı içinDetails
Direnişin Anası Bilim Olmalı! Ama, Hangi Bilim?
Mustafa Onurer

Direnişin Anası Bilim Olmalı! Ama, Hangi Bilim?

Mustafa Onurer
21 Mart 2025

"Kendine has, veya Rumca’dan veya İnilizce’den devşirdiği bir dizi kelime ve  dilbilgisi kuralları ile, yeni bir dilin doğum sancılarını yaşamaktaydı Kıbrıs Türkçesi. Ama, malesef bu süreç tamamlanabilmiş bir süreç olma...

Devamı içinDetails
Türban, Özgürlük ve Çocuk Hakları
Nuri Sılay

Türban, Özgürlük ve Çocuk Hakları

Nuri Sılay
20 Mart 2025

"Türkiye’de 90’lı yıllarda ve özellikle 1999’da TBMM’de yaşanan krizle doruğa ulaşan türban cepheleşmesi ile buradaki tartışmayı benzeştirmek bana kalırsa sıkıntılıdır. Kemalist anlayışın tepkileriyle türban sorununa yaklaşmak da elbette sorunludur"

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…
Mertkan Hamit

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…

Mertkan Hamit
18 Mart 2025
Vreçça ve Anılarım (2)
Konuk Yazar

Vreçça ve Anılarım (2)

Konuk Yazar
18 Mart 2025
Mesele Özgürlük Değil; Çocuk Yaşta Bir Dayatmayı Meşrulaştırmak
Engin Kara

Mesele Özgürlük Değil; Çocuk Yaşta Bir Dayatmayı Meşrulaştırmak

Engin Kara
17 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.