Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki güçler Afganistan’da afyon ve eroin ticaretinden, haşhaşın yok edilmesi için hava saldırılarına ve laboratuvar baskınlarına kadar, Taliban’ı uyuşturucu kazancından mahrum bırakma çabalarına 15 yılda 8 milyar dolardan fazla harcadı.
Euronews’in haberine göre, Bu strateji başarısız oldu ve ABD en uzun savaşını tamamlarken, Afganistan dünyanın en büyük yasa dışı afyon tedarikçisi olmaya devam ediyor.
Savaş sırasındaki yıkım, milyonlarca kişinin evinden koparılması, dış yardım kesintileri ve ayrılan ABD öncülüğündeki yabancı birliklerin yerel harcamalarını kesmeleri birçok yoksul Afgan’ı hayatta kalmak için narkotik ticaretine bağımlı hale getirdi. Bu haliyle ülkeyi ekonomik ve insani krizi bekliyor.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) Kabil Ofisi Başkanı Cesar Gudes, Reuters’e verdiği demeçte, “Taliban, Afgan afyon ticaretini ana gelir kaynaklarından biri olarak görüyor. Daha fazla üretim ile uyuşturucunun daha cazip bir fiyatla ve dolayısıyla daha geniş kitlelere ulaştırabilmesi anlamına geliyor” dedi.
Uzmanlara göre, Taliban uluslararası meşruiyet arayışındayken 2000 yılında haşhaş yetiştirmeyi yasaklamıştı ancak tabanda tepkiyle karşılaşınca tutumunu değiştirdi.
“Taliban dünyada en iyi finansa edilen örgüt haline geldi”
Afganistan’ın uyuşturucu ticareti hakkında bilgisi olan bir ABD’li yetkili, “Biz kenarda durduk ve ne yazık ki, Taliban’ın muhtemelen dünyadaki en iyi finanse edilen terör örgütü haline gelmesine izin verdik” dedi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, “ABD ve uluslararası ortaklar, haşhaş ekiminden çekilmeye devam etti ve ilgilenmedi” dedi.