Haziran ve Temmuz 2021 aylarında, Kıbrıs Enstitüsü Arkeolojide Bilim ve Teknoloji ve Kültür Araştırma Merkezi (The Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center STARC) ve İklim ve Atmosfer Merkezi (CARE-C) Kıbrıs’taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) desteğiyle bugün tampon bölgede bulunan Uluslararası Lefkoşa Havaalanının dijitelleştirilmesini tamamladı.
Kıbrıs Enstitüsü tarafından yapılan basın açıklamasında, Uluslararası Lefkoşa Havaalanının (IATA: NIC, ICAO: LCNC) bir zamanlar Kıbrıs’ın başlıca havaalanı olduğunu ve tampon bölgenin her iki tarafındaki Kıbrıs halkı tarafından özlemle hatırlandığına yer verildi. 1968’de açılan terminalin “Dorsch und Gehrmann” Alman firması tarafından planlamış olduğu ve modern bir bina olarak Kıbrıslılar tarafından inşa edildiği belirtildi. Zarif ve düzenli binanın tavanındaki dairesel kaynaktan güneş ışınları etrafı parlatıyordu. Sayıları sürekli artmakta olan tatilciler Cyprus Airways/Kıbrıs Havayolu ve diğer havayolu şirketleriyle Lefkoşa Havaalanına varırken Haziran 1974’te terminal ve platformun genişletilmesi planları duyuruldu. 1974 olaylarından sonra, havaalanı çalışmalarını durdurdu ve bölge UNFICYP karargâhına ev sahipliği yapmaya başladı ve bina yasak bölge oldu.
NIC Projesi disiplinler arası 3D modeline odaklandı ve terk edilmişlikten ve bakımsızlıktan dolayı havaalanı terminal binasına bugün ulaşımı tehlikeli olduğu için, sanal turlar için interaktif uygulamalarla disiplinler arası kalkınma oluşturuldu.
Projenin ilk aşamasında, ana terminalin iç ve dış yapılarını dijitalleştirmek için Kıbrıs Enstitüsü Andreas Pittas Sanat Karakterizasyon Laboratuvarları (APAC Laboratuvarları) tarafından mobil haritalama sistemi ile birleştirilmiş bir yersel lazer tarama kampanyası sonuçlandırıldı. Çevre koşulları nedeniyle, yerel tehlikelere bağlı olarak sağlık ve koruma tedbirlerine uygun özel koruma araçları kullanıldı.
Binadaki yolun ve iki kesişen yolun dijitalleştirlmesi için Kıbrıs Enstitüsünün İnsansız Araştırma Sismeti Laboratuvarı (Unmanned Systems Research Laboratory) (USRL) heyeti 3D modeller ve 2D görüntüler yaratmak amacıyla özel bir fotogrametrik drone oluşturdu.
Havadan gözlem USRL tarafından geliştirilen ve büyük bölgelerde hava görüntüleri almak için oluşturulan İnsansız Hava Sistemi stabil kanatı kullanılarak gerçekleştirildi. Aynı zamanda, havaalanının ana terminali (Figure 4), kontrol kulesi (Figure 5), uçakların indiği pistler ve piste kalan üç uçak gibi ulaşılabilen tüm bölgelerde panaromik bir görüntü kampanyası gerçekleştirildi.
Tüm bu fotoğraf malzemesinin halka açık web sitesinde, yeni bir dijital turda kullanılması bekleniyor. Toplanan tüm veriler, terk edilen havaalanı bölgesinde ziyaretçilere neşeli, çekici bir görüntü deneyimi sunmak amacıyla Kıbrıs Enstitüsünün Sanal Ortam Laboratuvarı tarafından işleme tabi tutulacak.
Ancak bu projenin temel amacı binanın fiziksel yapısını yakalamanın ötesinde adadaki her iki toplum içinde özel bir öneme sahip havaalanı terminalindeki ruhu yeniden yakalamada bulunuyor. Bu nedenle Kıbrıs Enstitüsü, Lefkoşa Havaalanında çalışan kişilere ses ve görüntü kayıtlarına yardımcı olmak amacıyla [email protected], elektronik posta adresi ile iletişime geçmeleri çağrısında bulunuyor.,
Haber: KHA
Images Copyrights: UNFICYP and The Cyprus Institute