ABD’deki seçimde yenilgiye uğradığını kabul etmeyen ve hile iddiasıyla mahkemelere başvurmaya hazırlanan Başkan Donald Trump’ın destekçileri de sokaklarda. Birçok kentte, Trump’ın dayanak göstermeden ortaya attığı “Seçimler çalındı” iddiasını destekleyen binlerce kişinin protestosu sürüyor. Eylemlere katılanların bazılarının silahlı olması dikkat çekiyor.
Biden’ın yüzde 0.44 gibi az bir farkla kazandığı Arizona eyaletindeki gösteride, ‘medyayı seçimlerin çalınması için komploya katılmakla’ suçlayan ve sonuçları ‘darbe’ olarak gören yüzlerce Trump yanlısı Phoenix kent merkezinde yürüyüş düzenledi. Trump’ın kampanya ekibi, Arizona’nın Maricopa bölgesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla dava açmıştı; destekçileri de sayımın sürdüğü merkezin dışında “Yasal oyları sayın! Sizi izliyoruz” sloganlarıyla toplandı.
Kısa süreli çatışma çıktı
Amerikan basını, göstericilerin bir noktada seçim merkezine girme tehdidinde de bulunduğuı eyleme Proud Boys ve Three Percenters isimli aşırı sağcı silahlı milis gruplarının yarı otomatik silahlarla da katıldığın yazdı. Bu göstericiler ile yakında Joe Biden lehine toplanan küçük bir grup arasında kısa süreli çatışma çıktı.
Arizonalı yetkili: Her çareye başvuruyorlar
Arizona eyalet sekreteri Katie Hobbs ise açılan davayı reddederek, “Bu sadece, resmi sonuçları erteletme taktiği. Her çareye başvuruyorlar” tepkisini gösterdi.
‘Sosyalizme yenik düşmemeliyiz’
Posta oylarının sayılmasıyla Biden’a başkanlığı getiren Pennsylvania eyaletinin başkenti Harrisburg’de de benzer bir protesto vardı. The Guardian’ın haberine göre eylemde bir konuşmacı “Eğer bu ülkenin sosyalizme yenik düşmesine izin verirsek bunun sebebi solun bize üstün gelmesi değil, iyi erkekler ve iyi kadınların hiçbir şey yapmaması olacaktır” diyerek kalabalığı coşturmaya çalıştı.
Göstericiler arasında Latin, Asyalı ve siyahlar da var
The Guardian göstericiler arasında ‘medyanın Trump’a başından bu yana karşı olduğu’ görüşünün yaygın olduğunu belirtirken, bir katılımcı “Seçimlerin sonucuna medya karar verdi. Hükümet oyları hâlâ tasdiklemedi, dolayısıyla her şey olabilir” iddiasında bulundu. Trump yanlısı göstericiler arasında, Latin, Asyalı ve siyahların da bulunması dikkat çekti. The Guardian, Angry Viking Patriots of America ve Pennsylvania Three Percenters isimli milis gruplarının üyelerinin de eylemciler arasında olduğunu yazdı.
2016’da Trump’a oy verirken bu seçimde tercihini az farkla Biden’dan yana kullanan Michigan eyaletinde de yüzlerce kişi sokaktaydı. Bu gösteride de “Biz kazandık” sloganları atıldı.
Medyanın seçimlerdeki ‘rolü’ ne?
Amerika Birleşik Devletleri’nde merkezi bir ‘seçim kurulu’ bulunmuyor. Eyaletlerde sayılan oylar kamuoyula paylaşılıyor ve en çok oyu alan aday, o eyaletin tüm delegelerini kazanıyor. Eyalet oylarının sayıldığı süreçte, adaylardan birinin farkı, diğerinin kapatamayacağı kadar açması halinde, kazanan netleşiyor. Amerikan medyasının uzmanları geleneksel olarak, bu mantık temelinde eyaletler için ‘tahminlerde (projeksiyon)’ bulunuyor.
Örneğin bu seçimlerde, AP ajansı Arizona eyaletindeki farkın Trump’ın kapatamayacağı kadar açıldığını duyuararak eyaleti kısmen erken bir saatte Biden’ın hanesine yazdı. Trump yanlısı Fox News da aynı şekilde tahminde bulundu. Projeksiyonlarında daha temkinli olan CNN ise Arizona’da Biden’ın kazandığı tahminini ertesi gün yaptı.
Medyanın projeksiyonları bazı istisnalar dışında genelde doğru çıkarken, eyaletlerin her birindeki oy sayımının resmen tamamlanması ile kazanan aday da netleşiyor. Trump yönetiminin açtığı davaların ise resmi sonuçların açıklanmasını geciktirmeyi amaçladığı belirtiliyor.