Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’ın kuzeyinde Ekim 2020’de yapılacak olan Kıbrıslıtürk toplumu liderinin seçiminden sonra Kıbrıs’ta bir çözüm çabalarına başlama taahhüt ve kararlılığını memnunlukla karşılayan Lefkoşa, ancak tehdit altında Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere başlanamayacağına dikkat çekti.
Hükümet Sözcüsü Vekili Panayiotis Sentonas, diyaloğun doğru çerçevede yapılması gerektiğini, bu çerçeve için de Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve Mağusa’nın tellerle çevrili kapılı Varoşa bölgesiyle ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tehditlerin ortadan kalkması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıklamalarda bulunan Sentonas, Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın, BM Genel Sekreteri’nin müzakerelere ilişkin kararlılık ve taahhüdünü, müzakerelerin Berlin’deki toplantıda görüş birliğine varılmış esasta olacağını belirtmesini memnunlukla karşıladığını söyledi.
Sentonas şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı Anastasiades, BM Genel Sekreteri’nin, müzakerelerin gelecekteki başarısını baltalayacak tek taraflı davranışlarından kaçınılmasını istemesinden de memnuniyet duymuştur. Bu davranışlar, Kıbrıs’ın MEB’inde ve Türkiye’nin Varoşa’nın açılacağı tehditlerinde Türkiye’nin yasa dışı davranışlarıdır.”
BM Genel Sekreteri’nin güven yaratıcı önlemler geliştirilmesi çağrısıyla ilgili olarak da Sentonas, Cumhurbaşkanı’nın Guterres’e son mektubunda ve son telefon görüşmelerinde, Varoşa’nın yeniden inşası için Kıbrıslı ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir teknik komite oluşturulması önerisini tekrarladığını kaydetti.
Hükümet Sözcüsü Vekili Panayiotis Sentonas, “Biz aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in Şubat 2019’da Kıbrıslı Türk liderle görüşmesi sırasında 21 güven yaratıcı önlem önerisi sunduğunu hatırlattı.
Sentonas, sonuç olarak Cumhurbaşkanı’nın bu doğrultuda, güven yaratıcı önlemlerin kabulü yönünde çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik Türk kışkırtmaları varken Kıbrıs sorunu üzerinde hangi ortamda bir girişim geliştirilebileceği sorusunu yanıtlayan Panayiotis Sentonas, diyaloğun doğru çerçevede olması gerektiğine, bu çerçevenin de olması için Kıbrıs’ın MEB ve Varoşa’yla ilgili Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tehditlerinin de ortadan kalkması gerektiğine işaret etti.
Sentonas, “Uygun ortam yaratılması gereklidir. Çünkü biz tehdit altında müzakerelere başlamayız” dedi.
Hükümet Sözcüsü Vekili, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in Kıbrıs sorununu son yaptığı görüşmelerde: MED7 Zirvesi’nde Avrupa Konseyi Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı ve Rusya Dışişleri Bakanı’yla ele aldığını, Crans Montana’da kalındığı yerden müzakerelere başlamak için hazır olduğunu bildirdiğini belirtti.
Kışkırtmalara karşı kışkırtmalar ortadan kalkmadan özlü diyalogdan yana olmayan Lefkoşa’nın beş taraflı bir görüşmenin lehinde olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Sentonas, görüş birliğinin, diyaloğun başlamasının yolunu açacak gayrı resmi bir beş taraflı toplantı yapılması yönünde olduğunu belirtti.