NASA’nın bulgularına göre Temmuz 2018 şimdiye kadarki en sıcak üçüncü zaman oldu
Temmuz ayı 1880’den bu yana yapılan güvenilir sıcaklık ölçümler içerisinde 1.4°F yüzey sıcaklığı ile dünyanın 3. en sıcak ayı olarak tarihe geçti. Böylece 2016, 2017 ve 2018 Temmuz ayları en sıcak 3 ay olmuş oldu.
Bu neden önemli? Temmuz ayı dünya çapında birtakım aşırı sıcaklık akımlarına tanıklık etti. İskandinavya’da rekor sıcaklıklar ve söndürülmesi güç yangınlardan, Kaliforniya tarihindeki en sıcak aya kadar birçok ilkler gerçekleşti. Temmuz 2018 dereceleri önemli çünkü, henüz erken olmasına rağmen, 2016’dan farklı olarak iklim sisteminin sıcaklığını artıran herhangi bir olağan-üstü hava olayı gerçekleşmemişti.
Büyük resme bakalım: Temmuz’un bu tarihsel sıcaklıkları kuzey yarımkürenin büyük bir kısmına sıcak hava dalgaları getirdi ve Kaliforniya, İsveç ve Sibirya gibi bölgelere yıkıcı ve ölümcül orman yangınlarını beraberinde getirdi getirdi. Japonya’da tüm zamanların rekor sıcaklıklarına ulaşıldı, Güney Kore, Cezayir ve Tayvan ile birlikte birçok kentte tüm zamanların en yüksek sıcaklıkları hissedildi.
NASA’nın sıcaklık sapmaları haritasına göre Batı ABD’de, Birleşik Krallık, İskandinavya, Avrasya’nın bazı bölgeleri ve güneydoğu Aysa’da nadiren görülen sıcaklıklara tanıklık etti. Dünyada en hızlı şekilde ısınan Kuzey kutup bölgesi, bu yaz boyunca, temmuz ayı da dahil olmak üzere normalden daha soğuk şekilde kaldı.
Biz (NASA) neyi izliyoruz? Diğer global sıcaklık ölçen kurumlar henüz kendi derecelendirmelerini yapmış değiller ve NASA’nınkilerden biraz farklı sonuçlar elde edebilirler. Fakat, Temmuz ayı ve genel olarak 2018 yılı şimdiye kadarki en sıcak 5 zaman aralığından biri olma ihtimali oldukça yüksek.
Yazar: Andrew Freedman
Çeviren: Mustafa Öngün
Kaynak:https://www.axios.com/july-2018-was-third-warmest-such-month-on-earth-1534345383-9fdaa57a-6f86-45b2-acce-208095d8a4a0.html