Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi, Moskova’nın tüm ilgili tarafların müzakere masasına hemen dönmesini desteklediğini belirterek, Kıbrıs sorununa iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm bulunması için taraflardan olabildiklerince yapıcı ve yaratıcı olmalarını istedi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) bir demeç veren Rusya Federasyonu’nun Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Viliorovich Osadchiy, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’in Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le New York’ta başbaşa yaptıkları görüşmede, ülkesinin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarını desteklediğini bildirdiğini söyledi.
“Rusya güvenlik ve garantilerle ilgili görüşmelerde BM Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleri gibi daha aktif olmaya hazırdır” diyen Osadchiy, ülkesinin BM barış gücünün istikrarı koruma rolüne devam etmek için adada ‘değişiklikler olmadan’ kalmasının sağlanmasından yana olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz sondajına başlama niyetleriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Rusya Büyükelçisi, gerginlikleri artıracak davranışlardan kaçınılması gerektiğine dikkati çekti.
Büyükelçi, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la 25 Eylül’de görüşmesine değindi, görüşmede özellikle Kıbrıs’ta çözüm çabalarının ele alındığını kaydetti.
Büyükelçi Stanislav Viliorovich Osadchiy, “Dışişleri Bakanımız adanın yeniden birleşmesini amaçlayan çabalara desteğini ve Kıbrıs’ta adil, uygulanabilir ve kapsamlı bir çözüm lehindeki değişmez görüşünü bildirmiştir” şeklinde konuştu.
YAPICI VE YARATICI BİR ŞEKİLDE MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMELİ
Büyükelçi, şimdiki aşamada taraflar için ana meselenin yapıcı ve yaratıcı bir şekilde müzakere masasına dönmek ve çözüm için üzerinde anlaşmaya varılmış ilkeler esasında karşılıklı kabul edilebilir bir uzlaşmaya varmak olduğuna işaret etti.
Osadchiy, Moskova’nın destekleyeceği tek çözümün, dışardan hiçbir baskı olmadan hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin kabul edebileceği bir çözüm olduğunu vurguladı.
Her türlü zorluğun iyi niyet ve kararlılıkla üstesinden gelinebileceğine inandığını ifade eden Osadchiy, tüm tarafların BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Jane Holl Lute’yi diyaloğa devam etme niyetlerinde ciddi olduklarına ikna ettiklerini umduğunu söyledi.
Büyükelçi, Rusya’nın güvenlik ve garantiler konusunda görüşmelere dahil olmaya hazır olduğunu tekrarladı; “Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın, Kıbrıs’ta bir çözümün dış yönleriyle ilgili görüşmede BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin daha aktif olmaları girişimini destekliyoruz” şeklinde konuştu.
GARANTİ SİSTEMİ TARİHİ BİR HATADIR
Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Viliorovich Osadchiy şöyle devam etti:
Rusya bu görüşmelere katılmaya hazır olduğunu ifade etmiştir.. Ancak bu konuda müzakerelerde taraflar arasında bir uzlaşma yoktur.
Rusya için garantiler sistemi tarihi bir hatadır. Yabancı güçlerin varlığı istikrarı destekleyen bir unsur olarak düşünülemez.
UNFICYP KORUNMALI
Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin gelecek Ocak ayında Güvenlik Konseyi’nde yenilenmesiyle ilgili Moskova’nın görüşünün ne olduğu sorusuna Stanislav Viliorovich Osadchiy, ülkesinin sürekli UNFICYP’in hiçbir değişiklik olmadan korunması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un New York’ta Anastasiadis’e, BM gücünün Kıbrıs’ta barış gücü görevini etkin biçimde yürütmekte olduğunu söylediğini anlattı.
KIBRIS’LA İLİŞKİMİZ ÜÇÜNCÜ ÜLKELEYLE İLİŞKİMİZE ENGEL DEĞİL
Demokratik Seferberlik Partisi Başkanı Averof Neophytou’nun bu ay başında bir demeciyle ilgili Büyükelçiliğin tepkisini yorumlaması istenen Osadchiy, o olayın kapandığını düşündüğünü belirtti; “Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ikili ilişkimizi, Türkiye dahil hiçbir üçüncü ülkeyle ilişkilerimizde engel olarak görmüyoruz” dedi.
DOĞU AKDENİZDE GERGİNLİĞE YOL AÇACAK DAVRANIŞLARDAN KAÇINILMALI
Büyükelçi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz sondajı yapma niyetiyle ilgili soruyu da yanıtladı; Moskova’nın bölgedeki çeşitli ülkelerin enerji tasarılarıyla ilgili tüm gelişmeleri takip ettiğini, uluslararası hukuk kurallarına göre her devletin kendi ekonomik bölgesinde sondaj yapabileceğine inandığını bildirdi.
Bunun, Münhasır Ekonomik Bölge içerisinde egemenlik haklarını uluslararası toplumun tanıdığı Kıbrıs Cumhuriyeti için de geçerli olduğunu kaydeden Rusya Büyükelçisi, “Doğu Akdeniz bölgesinde daha fazla gerginliğe yol açacak davranışlardan sakınılması gerektiğine inanıyoruz. Moskova’nın tercihi, anlaşmazlıklara barışçıl çözümler bulunmasıdır” şeklinde konuştu.
SURİYE’DE BARIŞÇIL ÇÖZÜM
Suriye’deki gelişmelerle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Büyükelçi Stanislav Viliorovich Osadchiy, Rusya’nın dahil olmasının amacının, söz konusu ülkede parçalanmayı ve uluslararası terörizmin bir kuluçka makinesine dönüşmesini önlemek olduğunu vurguladı.
“Krizin oluşmasından bu yana Rusya aktif olarak Suriye’de bir çözüm bulunması yollarıyla ilgili uluslararası girişimlere dahil olmuştur” diyen Büyükelçi Osadchiy, İran ve Türkiye’yle ortak hareket ederek Rusya’nın Suriye’deki soruna barışçı bir çözüm için çeşitli anlaşmalara varabilmeleri yönünde ikna edebileceklerine inandığını ifade etti.
Rusya Büyükelçi Osadchiy, İdlib’de askersizleştirilmiş bir bölge oluşturulmasının, oradaki durumu barışçı şekilde çözmeye yönelik bir çaba olduğunu, bu anlaşmaların başarıya ulaşmasının, birçok faktöre bağlı olduğunu hatırlattı; Ortadoğu’da aktif olan ülkelere, bu sürece engel koymamaları çağrısında bulundu.