Avukat ve aktivist Faika Deniz Paşa, kişisel Sosyal Medya hesabından dün akşam Tiyatro Festivali kapsamında sergilenen “Oksimoron” isimli oyunla ilgili eleştirilerde bulundu.
17. Kıbrıs Tiyatro Festivali kapsamında dün akşam YDÜ AKKM sahnesinde Tatbikat Sahnesi’nin “Oksimoron” adlı oyunu sergilendi. Salonun tıka basa dolu olduğu oyunda, “kadın ve erkek” konulu ikili cinsiyet rejimi işlendi.
Avukat Faika Deniz Paşa ise, oyunu izlemesinin ardından kişisel Sosyal Medya hesabından açıklamalarda bulundu. Paşa, açıklamasında mizahın iktidar olanla sorunu olduğunu kaydetti.
İşte o açıklama:
Tiyatro festivalinin iktidara muhalif duruşunun, konu ikili cinsiyet rejimi, heteroseksizm ve cinsiyetçilik olduğunda, tökezlediğine tanıklık ettik bu akşam ‘Oksimoron: erkek aklı’ adlı oyunda.
Hegomonik erkeklik kuralları gereği “erkeklik” dışı her şeyi anlamamak veya anladığını belli etmemek temelinde kurgulanmış, tiyatronun eleştirel ve sorgulatıcı özelliğinden bir nebze nasibini alamamış, tüm insanları XX ve XY kromozomundakiler diye ayıran, tüm XY kromozomundakileri erkek, tüm erkekleri de şiddet faili olarak tanımlayan, psikolojik ve cinsel şiddeti güldürü nesnesi haline getirerek hazmedilebilir kılmaya çalışan bir oyun izledik.
“Kadın erkek eşit değildir” diyen bir kişi tarafından yönetilen “eşit değilsiniz dendikçe daha çok öldürülüyoruz” diye cevap veren toplumsal hareketleri barındıran bir coğrafyadan çıkan bu oyun, 75 dakika boyunca kadınla erkeğin eşit olmadığını bıkmadan usanmadan tekrarladı.
Oyun boyunca ‘kadınlar’ ve ‘erkekler’in toplumsal cinsiyet rollerini sabitleyen, muhafazakar bir dünya görüşünü sergiledi, iktidarın politikalarını komik olan ile yeniden üretti. Heteroseksüel, cis-gender çiftler arasında toplumsal cinsiyet rollerine dayalı gerilimleri biyolojide sabitleyerek, erkeksilik ve kadınsılık ölçütüne göre bir hiyerarşi kurarak, eğlence malzemesi elde etmeye çalıştı.
Utanmadan bir de sordu oyuncu, dahi kadın oksimorondur dediğimde neden gülmediniz de apdal erkek dediğimde güldünüz diye.. “Mizahın yaralayan yüzü egemene, güçlüye, sömürene dönüktür” cümlesi geldi aklıma Aslı Alpar‘ın bir makalesinde yazdığı…
Çünkü kız çocuklarının okuldan alındığı, saçının uzun aklının kısa olduğu söylendiği, daha birçok ülkede üniversitelerin kapılarını kadınlara açıldığı tarihi hatırlayan insanların hala hayatta olduğu, hala birçok meslek ve bilim alanının kadınlara kapalı olduğu bir dünyada komiğini kadının dahi olamayacağını söylemekten yana kullanmaz mizah! Mizahın iktidar olanla, sorunu vardır, ezilenle değil…