NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile “bugünlerde özellikle Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasını görüşüyoruz” diyerek AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin zengin, derin ve her iki taraf açısından da temel öneme sahip olduğunu söyledi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilk günü sona erdi. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini katıldığı toplantıda, NATO ve AB arasında temmuz ayında yapılan Varşova Zirvesi’nde varılan işbirliği anlaşmasının uygulanmasına dönük kararlar alındı.
NATO ve AB arasındaki işbirliği sahaları, ‘hibrit tehlikelere karşı koyma’, ‘denizle ilgili sorunlar dahil operasyonel işbirliği’, ‘siber güvenlik ve savunma’, ‘savunma kapasiteleri’, ‘savunma sanayisi ve araştırması’, ‘tatbikatlar’, ‘savunma ve güvenlik kapasitesi oluşturma’ başlıkları altında sıralandı.
Sputnik’in haberine göre toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ortak basın toplantısı düzenleyerek, alınan kararın önemine vurgu yaptı.
© AA/ NATO – AB Dışişleri Bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ile de görüştü
‘ZORLUKLAR ÇOK BÜYÜK ÇOK YENİ’
AB Yüksel Temsilcisi Mogherini, karşı karşıya kalınan zorluklar ve imkanların çok büyük ve çok yeni olduğunu belirterek, “Hiçbir üye veya müttefik ülke, bunlarla tek başına başa çıkamaz. Beraber çalışma yürütmek için ittifaklar ve köprüler kurulmasına ihtiyaç var. Vatandaşlarımızın daha fazla güvenlik talebinde bulunduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, bunu yerine getirme noktasında ortak bir görev ve sorumluluğumuz var. Bunu da ancak beraber yapabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bugün karar verdiğimiz şey de tam olarak bu” diye konuştu.
“AB ve Türkiye arasındaki gerginliğin, NATO-AB işbirliğinde soruna yol açıp açmayacağına” dair bir soru üzerine ise Mogherini, “Şimdiye kadar bir sorun oluşturmadı. Böylesine detaylı ve 42 maddenin yer aldığı bir metnin hazırlanması sadece aylar aldı. Bu, zaman bakımından rekor denilebilecek etkileyici bir süreyi oluşturuyor. Bu da güçlü bir siyasi destek ve sahiplenmenin olduğu anlamına geliyor” dedi.
“KIBRIS’TA BİR ANLAŞMAYA VARILMASINI GÖRÜŞÜYORUZ”
AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler zaman zaman karmaşık hal alabildiğini kaydeden Mogherini, “Bu da, aslında ilişkilerin her ikimiz açısından da derin ve önemli olduğunu gösteriyor. Daha bu sabah Dışişleri Bakanı (Mevlüt) Çavuşoğlu’yla ikili bir görüşme gerçekleştirdim. Geçen hafta da AB Bakanı (Ömer) Çelik ile görüşmem oldu. İrtibatımız sürekli; birkaç konu ile sınırlı değil. Medyanın ilgisininin daha çok üyelik müzakereleri ve sığınmacı sorunu üzerine olduğunu biliyorum. Ancak genellikle çoğu zaman hem hem AB hem de Türkiye’deki iç gelişmeleri ele almakla birlikte, Suriye’deki durum ve bugünlerde özellikle Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasını görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.
© AA/ NATO – AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile de görüştü
İki tarafın ortak bir gündemi olduğunu kaydeden Mogherini, “AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler kompleks. Bu, bazen karmaşık olmaktan kompleks olmaya dönüyor. Ancak ilişkiler zengin, derin ve her iki taraf açısından da temel öneme sahip. Bu da aslında güçlü bir angajman olduğunu gösteriyor” dedi.
‘TÜRKİYE BUGÜN ALDIĞIMIZ KARARIN BİR PARÇASI’
NATO Genel Sekreteri de aynı soruyu, “Elbette Türkiye de bugün aldığımız kararın bir parçası. Karar, tüm 28 müttefik tarafından desteklendi. NATO ve AB arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine ittifaktan tam desteğin olmasından büyük memnuniyet duyuyorum” şeklinde konuştu. Stoltenberg, Türkiye dahil, AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinin, AB’nin Avrupa’nın savunmasını güçlendirilmesine tam destek vermesine ihtiyaç olduğunu ve bunun da açık bir şekilde dile getirildiğini kaydetti.
‘BERABER ÇALIŞMAK ORTAK ÇIKARIMIZA’
Bugünkü kararların hem AB hem de NATO üyesi ükelerin desteği ile alındığına vurgu yapan AB Yüksek Temsilcisi, “Paylaştığımız ortak çıkarımız var. Çünkü aynı bölgeyi paylaşıyoruz. Coğrafyayı değiştiremezsiniz. Karşı karşıya olduğumuz zorluklar aynı. Beraber çalışmak ortak çıkarımıza.” değerlendirmesini yaptı. Avrupa ve Kuzey Amerika’nın güvenliğinin birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden Stoltenberg ise, “Daha güçlü bir NATO, AB için iyi; daha güçlü bir AB, NATO için iyi. Stratejik işbirliğimizi güçlendirmek, her zamankinden daha da önemli” dedi.