Mağusa’da Türkçe ve Rumca konuşan gençlerin arasındaki diyaloğu geliştirmek ve genç nesillerin güçlendirilmesi için bir araya gelen Mağusa Gençlik Birliği, Famagusta Avenue Garage ve Derinya ‘Barış ve Dostluk’ Atletik ve Kültürel Gençlik Kulübü’nün oluşturduğu Barış ve Dostluk Gençlik Kulübü projesi onaylandı.
Mağusa Gençlik Birliği Derneği Genel Başkanı Ali Furkan Çetiner’in açıklaması şöyle:
‘Mağusa Gençlerinin Güçlendirilmesi – Ortak Geleceğimizi Şekillendirmek’ projesi ya da kısa adıyla ‘emPOWER’ 15 Temmuz 2022’de resmi olarak başlamış olup 8 ay sürecektir. Projenin resmi tamamlanış tarihi 14 Mart 2023 olarak gerçekleşecektir. Empower projesi, AEA ve Norveç Hibeleri aracılığıyla, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein tarafından finanse edilen Active Citizens Fund Cyprus programı hibelerinden yararlanmaktadır.
Empower projesi, gönüllülük ve sivil topluma aktif katılım, insan hakları eğitimi, sivil toplum örgütlerinin sürdürülebilirliği ve toplumlar arası iletişim ve işbirliğinin geliştirilmesi gibi temalarda yapılacak çalışmalar vasıtasıyla, Mağusa bölgesindeki gençlerin güçlendirilmesine odaklanacak.
Biz Kimiz?
‘Mağusa Gençlerinin Güçlendirilmesi – Ortak Geleceğimizi Şekillendirmek’ projesi aşağıdaki üç kuruluşun işbirliği ile organize ediliyor.
‘Barış ve Dostluk’ Atletik ve Kültürel Gençlik Kulübü- Derinya: 2016’da kurulan dernek, gençleri güçlendiren, yakınlaşmayı savunan ve Kıbrıslı Rum gençliği ile Kıbrıslı Türk gençliği arasında dostluk ve işbirliğini teşvik ederek, Kıbrıs gençliği arasında birlik, bütünlük sağlamaya çalışır. Bunun yanında, Kıbrıs Rum toplumundaki gençlik haklarının savunuculuğunu yapar, yerel kampanyalar, futbol turnuvaları, konserler, tiyatrolar gibi kültürel ve sportif faaliyetler organize eder.
Mağusa Gençlik Birliği Derneği – Mağusa: 2020 yılında kurulan dernek, bağımsız bir sivil toplum örgütüdür. Tüm ekonomik ve sosyal çevrelerden Mağusa gençlerinin kişisel ve profesyonel gelişimine odaklanır. Gençleri çeşitli faaliyetler aracılığıyla bir araya getirerek onların ileriki hayatlarında ihtiyaç duyacakları deneyim ve kabiliyetleri edinmelerini amaçlar.
Famagusta Avenue Garaj – İki toplumlu merkez: 2018’de Derinya Belediyesi ve BM Barış Gücü desteğiyle kurulan merkez, her iki toplumdan gelen gönüllülerin oluşturduğu bir komite tarafından yönetilmektedir. Müzik festivalleri, kültürlerarası geceler, eğitimsel atölyeler, sergiler ve çok daha fazlası faaliyetleri arasındadır.
Bunu neden yapıyoruz?
Sivil toplum örgütleri olarak, aktif katılımı teşvik eden ve gençlerin demokratik süreçlere katılımını mümkün kılan fırsatları sunmak için çalışıyoruz. Bölgemizin zorlukları olan, yetersiz eğitim ve iş imkanları ile sivil toplum örgütlerinin bölgemizde yeterince güçlü olmayışından kaynaklı olan gelişim fırsatları eksikliğinin farkındayız. Covid-19 salgını ve sonrasında gelen ekonomik krizin yarattığı etki maalesef bu problemlerin etkisini yoğunlaştırmıştır.
Yeşil hattın her iki tarafındaki mücadele’nin ortak olduğunun farkında olduğumuzdan dolayı, Mağusa bölgesinde gerçekleşen toplum faaliyetlerinde vatandaş katılımını artırmak için çalışacak olan bir proje geliştirmek için güçlerimizi birleştirdik. Politik ve politik olmayan süreçleri kullanarak, toplumlarımızdaki hayatın kalitesini teşvik etmek için çalışacağız.
Hedeflerimiz:
1) Mağusa bölgesinde yaşayan gençlerin karşılaştığı ortak zorlukları bütüncül bir yaklaşımla ele almak.
2) Gençleri kişisel ve profesyonel gelişimlerine yardımcı olabilecek olan pratik beceriler ile donatmak.
3) Günümüzün yaygın meseleleri olan insan hakları, barış eğitimi, iki toplumlu diyalog ve demokratik süreçlerde katılımın güçlendirilmesi hakkında farkındalığı arttırmak.
4) Mağusa bölgesinde yaşayan gençlerin post-covid dünyasının getirdiği iş bulma zorluklarıyla yüzleşmesine yardımcı olmak.
5) Proje, çeşitliliklerin olduğu bir toplumda kapsayıcılık ve tüm farklılıkların dahil edilmesini güçlendirmek gailesiyle, gençlerin sosyal becerilerini zenginleştirmeye odaklanır.
6) Sürdürülebilir sivil toplum örgütleri yaratmak.
Peki bize neden katılmalısın?
1) Çeşitli faaliyetler aracılığıyla, Kişiler arası becerilerini geliştirmek için.
2) Fikirlerini paylaşmak, görüşlerini ifade etmek ve tartışmaya katılmak için.
3) İnsan hakları, Barış eğitimi, İki toplumlu diyalog gibi konularda bilginizi geliştirmek için.
4) Yeni insanlarla tanışmak için
5) Gönüllü olup yeni şeyler öğrenmek için.
6) Gönüllüler ve katılımcılara vereceğimiz sertifika için.
Proje hakkında daha detaylı bilgi: empowercyfamagusta.com