Filistinli militan grup Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ile İsrail arasındaki çatışmalar 18’inci gününde devam ederken, savaşın bedelini siviller ödemeye devam ediyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları nedeniyle 704 kişi öldü. 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki toplam ölü sayısı 5 bin 791’e ulaşırken en az 16 bin 297 kişi yaralandı. İşgal altındaki Batı Şeria’da toplam 95 kişi öldü ve yaralı sayısı bin 828’e ulaştı. Çatışmaların başlangıcından bu yana İsrail’de bin 405 kişi ölürken 5 bin 431 kişi yaralandı.
İsrail’in gece sürdürdüğü hava saldırılarında Gazze Şeridi genelinde en az 140 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki El Şati mülteci kampını bombaladı. Pek çok kişi hala enkaz altında mahsur olduğu için ölü ve yaralı sayısı henüz bilinmiyor.
Han Yunus‘taki bombardımanda 80 kişi yaralanırken, hava saldırıları Han Yunus’taki bir yakıt istasyonunda meydana gelen patlamada da en az 14 kişinin ölümüne neden oldu.
İsrail’in Gazze’deki Tel el-Hava‘ya düzenlediği hava saldırısında ölen Filistinli gazeteci Roshdi Sarraj, İsrail-Gazze savaşında öldürülen 23’üncü gazeteci oldu.
‘Rehineler, kara harekatına engel değil’
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail’in son bir gün içinde aralarında camilerin de bulunduğu 400’den fazla hedefi vurduğunu söyledi. Hagari, İsrail’in Hamas’ın “operasyonel karargâhına” saldırdığını ve grubun en az üç komutan yardımcısını öldürdüğünü iddia etti.
Hamas, Tel Aviv‘deki bir hastanede tutulan iki yaşlı İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail Enerji Bakanı, Gazze’de tutulan rehinelerin İsrail’i kara harekâtı başlatmaktan alıkoymayacağını söyledi.
Lübnan-İsrail sınırında İsrail askerleri ile Hizbullah savaşçıları arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Göçmenlik Bürosu verilerine göre 8 Ekim’den bu yana Lübnan’da yaklaşık 19 bin kişi ülke içinde yerinden edildi.
Netanyahu uzun süreli bir savaş planlıyor: Hamas yok edilmeli
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha Hamas’ı yok etme sözü verdi. Netanyahu, Gazze’ye kara harekatının yaklaştığı uyarısında bulunarak ağır bir şehir çatışması ihtimalini gündeme getirdi.
Sivil kayıplardan Hamas’ın sorumlu olduğunu söyleyen Netanyahu “bunu önlemek için her türlü çabayı göstereceğiz” diye konuştu. İsrailli lider “Bu uzun bir savaş olabilir” diye de ekledi.
Netanyahu “Hamas yok edilmeli” dedi ve bunu savaşı sona erdirmenin bir koşulu olarak nitelendirdi.
HRW: İsrail Filistinlilere karşı savaş suçu işliyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’i kuşatma altındaki bölgeye yakıt sevkiyatına izin vermemesi, su akışını yeniden sağlamayı reddederek “Gazze’deki sivillerin acılarını kasten derinleştirmesi” gerekçesiyle İsrail’i eleştirdi.
Raporunda, “Filistinli savaşçıların İsrailli sivillere karşı tarifsiz savaş suçları işlemiş olması, İsrailli yetkililerin Filistinli sivillere karşı savaş suçu işlemesini haklı çıkarmaz” diyen örgüt, İsrail’in “Hamas’ın saldırısı nedeniyle Gazze’deki tüm sivilleri” cezalandırdığını belirtti.
Büyük uluslararası baskı ve diplomatik çabaların ardından İsrailli yetkililer “topyekûn kuşatmayı” hafifletti ve onlarca insani yardım kamyonunun Gazze’ye girmesine izin verdi. Ancak hastane jeneratörleri, su ve kanalizasyon pompalama ve yardım dağıtımı için gerekli olan yakıt Gazze’ye alınmadı.
Gazze’de sağlık sistemi ‘tamamen çöktü’
Gazze’nin faaliyete devam eden son tıbbi tesislerinden biri olan Endonezya Hastanesi gece saatlerinde karanlığa gömüldü. Bu sabah (24 Ekim) elektrik yeniden sağlanmış olsa da yakıt tedarikinin ne kadar süreceği belli değil.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra Gazze’de düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin “İsrail savaşı nedeniyle tamamen çöktüğünü” söyledi.
Kudra, 7 Ekim’den bu yana İsrail hava saldırılarında 65 sağlık görevlisinin öldürüldüğünü ve 25 ambulansın imha edildiğini belirtti ve “12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı bırakıldı. Önümüzdeki saatlerde yakıt yetersizliği nedeniyle çok daha fazlasının faaliyetlerini durduracağından endişeliyiz” diye ekledi.
El Kudra, 870’i çocuk olmak üzere yaklaşık bin 550 kişinin enkaz altında kaldığının bildirerek şunları kaydetti:
Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar kurbanların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. İsrail işgali geçtiğimiz saatlerde Filistinli ailelere karşı 305 çocuk, 173 kadın ve 78 yaşlının ölümüne neden olan katliamlar gerçekleştirdi.”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’deki sağlık tesislerinin yaklaşık üçte ikisinin, İsrail’in hava saldırılarındaki ölümcül artış nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
Gazze’deki 35 hastaneden 12’sinin de aralarında bulunduğu 72 sağlık tesisinden 46’sının faaliyetlerinin durduğu belirtildi.
Filistinli sağlık yetkilileri, hava saldırılarından kaynaklanan hasarın ve İsrail ablukası nedeniyle jeneratörleri çalıştıracak elektrik ve yakıt eksikliğinin son derece kalabalık birçok hastaneyi kapanmaya zorladığını ifade etti.
BM: İhtiyaç duyulan yardım Gazze’ye ulaşmıyor
BM, cumartesi gününden bu yana yardım malzemesi taşıyan sadece 54 kamyonun Gazze’ye geçtiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA‘nın iletişim şefi Tamara Alrifai bunu okyanusta bir damla olarak nitelendirdi.
Ayrıca jeneratörler için acilen ihtiyaç duyulan yakıt da sevkiyatlara dahil edilmedi. Alrifai buna rağmen, insanların yemek pişirmek için ihtiyaç duydukları su ve gaza erişimleri olmadığı için pişirilemeyen pirinç ve mercimek teslim edildiğini söyledi.
İşgal altındaki Batı Şeria’da gerginlik artıyor
İşgal altındaki Batı Şeria’da tutuklanan Hamas’ın üst düzey liderlerinden Omar Daraghmeh gözaltında öldü. Hamas ve İslami Cihad bunun bir suikast olduğunu iddia ederken, Tubas ve Ramallah‘ta Daraghmeh için protesto gösterileri düzenleniyor.
İşgal altındaki Batı Şeria’da gece baskınları ve tutuklamalar devam ederken, Hamas’ın bir diğer üst düzey lideri Adnan Hamarşeh, Cenin yakınlarındaki evinden bir İsrail aracına bindirilerek götürüldü.
İsrail ordusu baskınlarda bir İsrail askerinin yaralandığını açıkladı.