Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz gün aldığı kitaplardaki %5 KDV oranının sıfırlanması kararı, yayıncılara nefes aldırdı, okuyucuların yüzünü güldürdü.
Gazeddakıbrıs’ın elde ettiği bilgilere göre karar hem Türkiye’den getirilen kitapları hem de burada yayınlanan ve basılan kitapları kapsayacak.
Karar genel olarak kitap, ansiklopedi ve sözlükleri kapsarken, dergiler uygulamanın dışında tutuldu.
Aksi bir karar üretilmedikçe kitapta sıfır KDV uygulaması süresiz olacak.
Yayınevleri kararı memnuniyetle karşılarken, korsan kitap sorununa da dikkat çekti.
Özdemir Kalkanlı: Aksi karar alınmadıkça uygulama sürecek
Gazeddakıbrıs’a açıklamalarda bulunan Gelir ve Vergi Dairesi müdürü Özdemir Kalkanlı, uygulamanın tüm kitaplar için geçerli olduğunu ifade ederek, 1 Temmuz itibariyle de kararın hayata geçeceğini belirti.
Uygulamanın süresiyle ilgili olarak ise, herhangi bir süre kısıtlamasının olmadığını belirten Kalkanlı, ikinci bir karar alınmadığı taktirde bu uygulamanın devam edeceğini söyledi.
Kalkanlı alınan kararla ilgili şöyle konuştu: “Esassında Türkiye’de de önceden sıfırlandı. Öncesinde Türkiye’de satılan kitaplar ile KKTC’de satılan fiyatlar aynı idi. Türkiye’de KDV sıfırlanınca, KKTC ile arada fark oluştu. Bu farkın olamaması adına da böyle bir karar aldık.”
Özersay: “Yayıncıların bu dar boğazda nefes almasına yardımcı olmak için”
Özersay kararı şu cümlelerle duyurmuştu:“Rekabet ve korsan kitap açısından sıkıntı yaratan bu durumun önüne geçmek, kitapevlerinin ve yayıncıların bu ekonomik dar boğazda ayakta durabilmesini sağlamak, bir miktar nefes almasına yardımcı olmak için böyle bir adım atma ihtiyacı hissettik”
Yayıncılar memnun
KHORA Yayınları: “Okurlara ucuz ve nitelikli kitaplar sunabilmek için atılacak daha çok adım var…”
Khora Kitap Cafe direktörü Mustafa Keleşzade, kararı olumlu karşıladıklarını ifade etti.
Daha önce 4 kitabevi olarak yaptıkları ortak açıklamada (Galeri Kültür Kitabevi, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Doku Kitabevi, Khora Kitabevi, Işık Kitabevi,) ortak taleblerinin de bu yönde olduğunu anımsatan Keleşzate, “Bundan iki ay önce bu talepte bulunmuştuk. Onun üzerinde böyle bir şeyin gerçekleşmesi bizim için bir olumluluktur. Bütün sorunlarımızı çözen bir adım değil. Ama iyileştirici bir adımdı. Türkiye ile aramızda eşitsizlik yaratan bir unsuru ortadan kaldırdı. Bu kriz döneminde bir nefes borusu oldu.”
Korsan kitap büyük sorun
Korsan kitabın çok büyük bir sorun olduğunun altını çizen Keleşzade, “Temel sorun korsan kitap. Başkent Lefkoşa’da pazar yerlerinde, çarşıda korsan kitap bulabiliyorsunuz. Köy festivallerinde, okullarda korsan kitap stantları açılıyor. Korsan kitabevileri açılıyor. Çünkü ortada yasal bir düzenleme yok.” dedi.
Yasal boşluğa dikkat çeken ve korsan kitapla ilgili yasa yapılması gerektiğini de kaydeden Keleşzade, ileride diğer kitapevileri ile tekrar bir araya gelerek bu meseleyi gündeme getireceklerini söyledi.
Keleşzade, korsan kitap sorunuyla ilgili olarak “siyasi irade samimi bir şekilde yaklaşırsa çözüleyecek bir mesele değildir” dedi.
Işık Kitabevi: “Sevindirici bir adım ama korsan kitap ciddi tehdit”
Işık Kitabevi sahini Nahide Merlen yaptığı açıklamada, kararın iyi bir adım olduğunu ve sevindirici bir gelişme olarak değerlendirirken aynı zamanda da korsan kitap satan kesimlerin denetlenmesi ve yaptırımdan geçmesi gerektiğini vurguladı.
Merlen şöyle konuştu: “Elbette ki iyi bir şey. Ama ille de sıfırlanınca çözüm olmuyor. Gümrükteki kontrol nasıl yapılacak bilemiyorum. Korsan kitaplar konusunda kontrol nasıl olacak bu önemli. Devlet kim ne getir görmesi lazım. Bizim bir diğer esas sorunumuz ise korsandır. Korsana yönelik ciddi denetim yapalım. KDV kararı, sevindirici, iyi bir adım oldu. Ama devletin korsan yayınları kontrol etmesi lazım.”
Ne olmuştu?
Ekonomik krizin başlaması ve Türk Lirası’nın hızlı değer kaybının hızlanmasıyla beraber, kağıt ve kitap basım masrafları da artmış, bu durum özellikle Kıbrıs’ın kuzeyinde zor koşullarda yayıncılık faaliyetini sürdürmeye çalışan yayınevlerini daha da zora sokmuştu. Ayrıca Türkiye’de kitapta KDV indirimine gidilmesi, Kıbrıs’ın kuzeyi ile Türkiye arasında kitap fiyatlarında eşitsizliğe ve haksız rekabete neden olmuştu.
4’lü hükümet döneminde ortak bir açıklama yapan Galeri Kültür Kitabevi, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Doku Kitabevi, Khora Kitabevi, Işık Kitabevi, %5 KDV’nin kaldırılması gerektiğini ifade etmiş ve açıklamda şu ifadelere yer verilmişti: “Bu bildiride imzası olan Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet yürüten kitapçılar ve yayınevleri olarak, özellikle içinde bulunduğumuz kriz koşullarında, okurları kitapla buluşturmamızın bir nebze kolaylaştırılması için, hükümetten kitap satışındaki ve basımdaki yüzde 5 KDV’nin kaldırılmasını talep ederiz. Kitap basımı ve yayımının kültür, sanat ve edebiyat dünyamızın gelişimi açısından önemli olduğu ve kriz koşullarından bütçesi zorlanan okurlarımızın kitaba daha uygun fiyatlara ulaşmasının teşvik edilmesi gereken bir değer olduğu inancımızı hükümetin de paylaşmasını umut ederiz.
Kitapta KDV’nin kaldırılması yönünde önceki hükümet bir somut bir adım atmamıştı.