Haber Merkezi
Cyprus Mail-Gazedda
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Kıbrıs’tan Gazze’ye ikinci bir yardım gemisi gönderilmeye hazırlanıldığını ve deniz koridorunu desteklemek için ortak bir fon oluşturmasının araştırıldığını duyurdu.
Kombos, ABD, İngiltere, Katar ve BAE’li mevkidaşlarının yanı sıra BM ve AB yetkilileriyle dün gerçekleştirdiği video konferansın ardından açıklamalarda bulundu.
Deniz koridoru “[diğer yardım yolları ile] rekabet etmez. Tamamlayıcı niteliktedir. Ortak amaç, insani yardımın ihtiyacı olan insanlara mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını sağlamaktır” dedi.
Yerel saatle 19:30’da başlayan ve bir saatten az süren görüşmede tüm taraflar Kıbrıs’ın Gazze’ye yönelik deniz insani yardım koridoruna bağlılıklarını yineledi.
Kombos konferansın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç gün içinde “neredeyse tamamen gıda taşıyan” ikinci bir geminin yola çıkacağını söyledi.
Kombos Gazze’ye gitmekte olan ilk gemiyle ilgili olarak küçük bir gecikme olmasına rağmen her şeyin yolunda gittiğini belirtti. Bakan, ayrıntılara girmeden, bunun sevkiyatın taşınma yöntemiyle ilgili olduğunu, çünkü normal şartlarda olduğu gibi 12-14 saatlik bir yolculuk olmadığını, bir dizi güvenlik meselesi olduğunu söyledi.
Katar da katılıyor
Kombos, ABD’nin Gazze’de bir iskele inşa etmeyi planladığını, Katar’ın da artık operasyonlarda yer alacağını vurguladı.
Katar’ın önemine değinen Kombos, “şu anda her düzeyde yardıma ihtiyacımız var” dedi. Bakan, bunun personel, finansman ve Kıbrıs’a gelen yardımların yönetimi gibi birçok teknik unsuru içeren son derece karmaşık bir girişim olduğunu da sözlerine ekledi.
Katar’ın Hamas ve Hizbullah ile bir “oyuncu” olduğu yönündeki bir gazetecinin yorumu üzerine Kombos, Katar’ın şu anda çok hassas nitelikteki konularda rol oynadığını ve bu nedenle “hepimiz bugünkü katılımın tek başımıza aldığımız bir karar olmadığını anlıyoruz. Bu herkesin ortak kararıdır ve bu da bu konuda bir ön koordinasyon ve ortak bir anlayış olduğu anlamına gelmektedir” dedi.
Ortak açıklama
Kıbrıs, BAE, ABD, Katar ve İngiltere arasında yapılan ortak açıklamada bakanlar “angajmanlarını sürdürme ve koridorun faaliyete geçirilmesi konusunda derinlemesine brifingler almak üzere 18 Mart haftasında Kıbrıs’a üst düzey yetkililer gönderme” niyetlerini açıkladılar.
Açıklamada “”Üst düzey yetkililer ayrıca deniz koridorunu desteklemek üzere ortak bir fon oluşturulması ve koridorun sürdürülmesine yönelik ayni ve mali katkıların koordine edilmesi olasılığı üzerinde istişarelerde bulunacaklardır” ifadelerine yer verildi.
Bakanlar ortak açıklamada “deniz koridorunun Gazze’ye insani yardım ve ticari mal akışını mümkün olan tüm güzergahlar üzerinden arttırmaya yönelik sürekli bir çabanın parçası olabileceğini ve olması gerektiğini” bir kez daha teyit ettiler.
Bakanlar, İsrail’in Kuzey de dâhil olmak üzere Gazze’ye daha fazla yardımın ulaşabilmesi için ek geçiş kapıları açması ve hayat kurtaran insani yardım akışının artmasını kolaylaştırmak için genel gümrük kısıtlamalarını hafifletmesi gerektiğinin altını çizdi.
Telekonferansa ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupa Birliği’nin Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ve BM Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag katıldı.
AB uzmanları
Avrupa Komisyonu’nun Gazze’ye denizden insani yardım koridoru girişimine verdiği operasyonel destek kapsamında şu ana kadar Kıbrıs’a beş yetkili gönderdiği belirtildi.
AB’nin İnsani yardım işlerinden sorumlu sözcü Balazs Ujvari gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi: “Sahada yaptıklarımız açısından, şu anda üç sivil koruma uzmanı, bir irtibat görevlisi ve bir ulaştırma uzmanı görevlendirdik.”
Beş yetkilinin Kıbrıs’ta “devam eden çabaların lojistik yönüne yardımcı olmak üzere” bulunacağını da sözlerine ekledi. Başkan Ursula von der Leyen tarafından Salı günü ifade edildiği üzere Komisyon’un “AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla ek yardım sağlamayı araştırdığını” belirtti.
Ujvari, mekanizmanın bugüne kadar Kıbrıs’ın barınak ve uyku tulumu talebi, Mısır’ın tıbbi cihaz talebi, DSÖ’nün AB üye ülkelerinden tıbbi uzman ve bazı tıbbi malzemeler talep etmesi ve Uluslararası Kızılhaç-Kızılay’ın ters osmoz üniteleri talebi gibi pek çok kez harekete geçirildiğini belirtti. Son talebin ise BM Dünya Gıda Programı’ndan geldiğini sözlerine ekledi.