Kıbrıs’ta garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları, dün New York’ta iki saat süren gayri resmi bir görüşme gerçekleştirdi.
TAK’ın çevirisine göre Politis gazetesi “Dışişleri Bakanlarının Yemeği İki Saat Sürdü- Kocias, Çavuşoğlu ve Hunt Kıbrıs Sorunu ile Güvenlik Konularını Ele Aldı” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’un dün Kıbrıs saatiyle 20.30’da New York’ta (yerel saatle 13.30) “Kıbrıs sorunu ile güvenlik ve askeri birlikler konularında” gayri resmi bir görüşme yaptıklarını yazdı.
Haberde, neresi olduğu belirtilmeyen “özel bir yerde” gerçekleşen görüşmeye, ilk başta Çavuşoğlu ile Kocias’ın katılacağını, fakat daha sonra buna İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt’un da eklendiğini yazan gazete, görüşmenin 2 saatten fazla sürdüğünü kaydetti.
Gazete, Kıbrıs saatiyle dün gece yarısından hemen öncesine kadar, görüşmede neler konuşulduğuna dair bir bilgi olmadığını da yazdı.
Bu görüşmenin Kıbrıs sorununun geleceği açısından önemli olarak değerlendirildiğini yazan gazete, özellikle Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın geçtiğimiz Pazar günü yaptığı “yaratıcı yaklaşımlar aranması” açıklamasının ardından, Türkiye’nin BM parametreleri dışındaki bir çözüme atıfta bulunması ihtimalinin, Rum kesimi ile BM’de endişeye neden olan bir olasılık olduğuna işaret etti.
Kıbrısrum tarafının olası bir çıkmazın önlenmesi için, New York’a bir öneriyle gittiğini anımsatan gazete, Türkiye’nin bu öneriyi zor reddedebileceğinin düşündüğü belirtildi.
ERDOĞAN İLE ANASTASİADİS EL SIKIŞTI
Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in, dün sabah BM Genel Kurulunda, Erdoğan’ın salona gelmesi ve BM kürsüsünden konuşması öncesinde, Kıbrıs heyetinin yanından geçerken karşılaştıklarını ve “sıcak bir şekilde el sıkıştıklarını” yazan gazete, “elindeki bilgilere” göre, iki başkanın fazla konuşmadıklarını ve selamlaşmakla yetindiklerini belirtti.
ERDOĞAN-ÇİPRAS GÖRÜŞMESİ
Kıbrıs sorununun, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü görüşmesinin de gündeminde olduğunu yazan gazete, Atina Haber Ajansı’nın New York muhabirinin elde ettiği bilgilere dayanarak, görüşmenin ikili ilişkilerin tümünü kapsadığını ve Erdoğan ile Çipras’ın bir önceki görüşmelerine göre, daha iyi bir ortamda gerçekleştiğini belirtti.
Gazete “aynı bilgilere” dayanarak, Çipras’ın Erdoğan’la olan görüşmesinde, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne ve Crans Montana konferansının sonunda şekillenen Guterres çerçevesi temelinde, güvenlikle ilgili istişarelerin yeniden başlamasına olan taahhüdünü vurguladığını aktardı.
Gazete, Erdoğan ile Çipras’ın, üç garantör ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesinin önemine işaret ettiklerini de iletti.
ANASTASİADİS-LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ
Nikos Anastasiadis’in ise BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları çerçevesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in Lavrov’la verimli bir görüşme yaptıklarını söylediğini iletti.
Gazeteye göre Anastasiadis görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, görüşmede, UNFICPY meselesi gibi Rusya’nın katkıda bulunabileceği konular ve ilerleme yaşanması için Moskova’nın Ankara’ya yapabileceği etkiyi gündeme getirdiğini söyledi.
Anastasiadis’in dün gece geç saatlerde Amerikan-Yahudi Komitesi’yle (AJC) görüşmesinin beklendiğini de yazan gazete, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell ile bir araya geldiğini yazdı.
SINIR KAPILARI KONUSU
Gazete “Sınır Kapıları Guterres’e- İki Taraf da Genel Sekretere İyi Yüzünü Göstermek İstiyor” başlıklı haberinde ise, Rum Haber Ajansı KİPE’nin atıfta bulunduğu “bir kaynağın”, sınır kapıları meselesinin, Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antoni Guterres’le olan görüşmelerinin gündeminde bulunacağını teyit ettiğini aktardı.
Gazete, Kıbrısrum tarafının, Anastasiadis-Guterres görüşmesi aracılığıyla BM’ye, kendisinin sınır kapılarının açılmasına hazır olduğunu temin etme niyetinde olduğunu ve bu şekilde BM Genel Sekreterinin son raporunda kayda geçirilenleri benimsediği ve uyguladığı mesajını iletmek istediğini de kaydetti.
KİPE’ye dayanarak, güneyin, kuzeyin Derinya’daki nöbet kulübesini yerinden kaldırma niyeti olmadığını, aynı zamanda Türk tarafının Lefke/Aplıç kapısı için de teknik açıdan hazır olmadığı yönünde bilgilere sahip olduğunu iddia eden gazete, güney açısından ise Derinya’nın hazır olduğunu, Aplıç’taki çalışmaların ise neredeyse tamamlandığını kaydetti.
Gazete, Mustafa Akıncı’nın da dün yaptığı açıklamada sınır kapıları konusuna değindiğini de ekledi. Fileleftheros ise Akıncı’nın sınır kapılarıyla ilgili açıklamasına “Sınır Kapılarıyla İlgili Mazeretler” başlığıyla yer verdi.
Haravgi gazetesi de “Sınır Kapıları da BM Genel Sekreteriyle Yapılacak Görüşmelerde” başlıklı haberinde, KİPE’nin atıfta bulunduğu bir kaynağın “her şeyin bu görüşmelere bağlı olacağını söylediğini” iletti.