Haber Merkezi
Seçilme yaşının 17’ye indirilmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti’nde siyasi partiler ve hükümet arasında bir uzlaşma sağlanmaya çalışılıyor.
Perşembe günü Temsilciler Meclisi İçişleri Komitesi, DİSİ Milletvekili Averof Neofitu tarafından sunulan seçilme yaşının on sekizden on yediye indirilmesini öngören yasa teklifini görüştü.
Neofitu, tasarının siyasi bir konu olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın gençlerin 17 yaşından itibaren oy kullanmasına izin verme konusunda diğer Avrupa ülkelerini takip etmesi gerektiğini söyledi. Neofitu, “Görünüşe göre hükümet öneriyi kabul ediyor, teknik olarak doğru ve ilerleyebiliriz” dedi.
İçişleri Bakanlığı adına Seçim Servisi Başkanı Menelaos Vasileiou, bu aşamadaki ana meselenin önerinin sunulması ile Haziran ayında yapılacak seçimler arasındaki kısa süre olduğunu belirtti.
Bunun kaç kişiyi etkileyeceğine ilişkin olarak Vasileiou, yeni sınırın 8,680 Kıbrıslırum ve 78 Kıbrıslıtürk’e daha parlamento seçimlerinde, 746 Kıbrıslıtürk’e de Avrupa seçimleri için oy kullanma hakkı vereceğini belirtti.
Buna karşılık Komite Başkanı ve AKEL Milletvekili Aristos Damianu, yeni yaş sınırının onaylanması halinde Mayıs 2026’dan itibaren geçerli olacağını belirtti.
Damianou, oy kullanma hakkı için yaş sınırının düşürülmesi yönünde Avrupa çapında daha geniş bir eğilim olduğunu vurguladı. Prensip üzerinde bir tartışma olduğunu ve böyle bir hükmün anayasa değişikliği gerektirmesi nedeniyle Meclis Hukuk İşleri Komitesi Başkanı ile istişare halinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Teklifin önümüzdeki haftalarda veya aylarda onaylanması halinde ilk kez Mayıs 2026’da yapılacak parlamento seçimlerinde uygulanacağını da sözlerine ekledi. “Bu devam eden bir süreç ve partilerin ve yürütme organının nasıl hareket edeceğini göreceğiz, ancak tasarının geçmesi yönünde geniş bir fikir birliği oluşuyor gibi görünüyor” dedi.
Tartışma sırasında komite üyeleri, seçim kütüklerine otomatik kayıt ve posta yoluyla oy kullanma ile ilgili bir başka teklif gibi diğer modernleştirici hükümlere ilişkin yürütmenin pozisyonunun kesin olarak netleştirilmesi gerektiğini belirttiler.
DİSİ Milletvekili Nikos Sikas “Bu konulara bir bütün olarak bakmamız gerekiyor çünkü seçim yasalarını parça parça oylayamayız, özellikle de modernizasyon ve seçim haklarının kullanılmasının kolaylaştırılması söz konusu olduğunda” dedi.