Aylardır maaşların verilmediği ve yatırımların yapılmadığı Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde öğretmene mobbing ve istifaya zorlama…
“Hepimizin borcu var ve maddi, manevi çok zor durumdayız” diyen hakkını arayan öğretmenlere Serhat Akpınar’dan mesaj: “Empati yapın”
7 aydır ödenmeyen öğretmenlere okul yönetimi ise istifa etmeleri yönünde baskı uygulanıyor.
Gazedda-Özel
GAÜ’nün sahibi olduğu Lefkoşa’daki Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde 7 aydır maaşları eksik ödenen son üç aydır da hiç ödenmeyen öğretmenler haklarını aramaya kalkınca mobbing ve baskı ile karşı karşıya kaldılar.
Sık sık GAÜ’deki maaşların eksik veya hiç ödenmemesiyle gündeme gelen Serhat Akpınar ve yönetimi, bu kez de Lefkoşa’daki Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ndeki hak ihlalleri ile gündemde.
Gazeddakıbrıs’a konuşan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi hazırlık okulu öğretim üyelerinden Sibel Ersinler başlattıkları mücadeleyi ve yaşadıklarını anlattı.
Hazırlık okulu öğretmenlerinden Sibel Ersinler, Behiye Kuruç ve Hanife Demir hakları için bir haftadır mücadele yürüyor.
Mobbing ve baskıdan dolayı okuldaki diğer öğretmenlerin yaşananlardan rahatsız olmalarına rağmen, seslerini çıkaramazlarken, hazırlık okulunun üç kadın öğretmeni “artık bıçak kemiğe dayandı” diyerek haklarını aramak için eyleme başladı.
Yatırımlar yapılmıyor, maaşlar ödenmiyor
2018 Kasım ayından beridir sosyal sigortalarının ve ihtiyat sandıklarının yatmadığını, 7 aydan beridir de maaşlarının sadece bir kısmının ödendiğini anlatan Sibel Ersinler, son iki aydır da maaş almadıklarını kaydetti.
Maaşlarını ayın başında ve ortasında olmak üzere normalde iki taksitle aldıklarını belirten Ersinler, 7 aydır ay ortası alınması gereken maaşlarını almadıklarını vurguladı.
Eylül ayından beridir de hazırlık okulu müdürü olmasına rağmen, statüsünden dolayı her hangi bir ek ödenek dahi almadığını kaydeden Ersinler, “Okulda 60’a yakın kişi var. Herkes yaşananlardan rahatsız, fakat baskı ve mobbingden dolayı seslerini çıkartamıyorlar” dedi.
Sus payı
Okulda bu konuda huzursuzluk çıktığı zaman, yönetimin kendilerine avans olarak bir miktar para verdiğini anlatan Sibel Ersinler, “Bunu sus payı olarak veriyorlar. Sonra yine aynı şeyleri yaşamaya devam ediyoruz. 7 aylık ödenmemişliğimiz var. Bu dururken bize avans olarak sus payı veriyorlar sadece” dedi.
“Empati yaptık, düzelecek dedik ama hiçbir iyileşme olmadı”
Uzlaşı sağlamak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yönetimle konuştuklarını da dile getiren Ersinler, iyi niyetli olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Hep empati kurmaya çalıştık. Bugün yarın düzelecek diye bekledik. Üst yönetim bize hep bahane üretti. ‘Okul satılacak, düzelecek’ dediler. Bir tarih bile vermediler hiç. ‘Satılırsa o zaman sizi ödeyeceğiz’ dediler. Fakat bugün geldiğimiz nokta çok açık” dedi.
“Dayanacaksınız, derse gireceksiniz”
Yönetimin, sürekli olarak bahaneler ürettiğini ve kendilerini geçiştirdiğini kaydeden Ersinler, “Bize ‘dayanacaksınız, derse gireceksiniz’ dediler. Biz yine de derse girdik. Fakat yine bir değişiklik olmadı” dedi.
Akpınar’a mektup yolladık, ‘empati yapın’ dedi
GAÜ’nün ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin de sahibi olan Serhat Akpınar’a mektup gönderdiklerini anlatan Ersinler, kendisinden yardım istediklerini fakat karşılığında Akpınar’ın suçlamalarda bulunduğunu anlattı.
Ersinler şöyle konuştu: “Serhat Akpınar’a da mail olarak yolladık durumumuzu. Yardım istedik.
‘1500 çalışanım var çözmeye çalışıyoruz’ dedi. Nisan ayı itibariyle maaşlarımızın büyük bir kısmının yatacağı sözünü verdi. Nisan bitti fakat sadece tek bir maaşın bir kısmı yattı. O da avans olarak.
Sonra ikinci e-maili de yazdık ve yine yardım istedik. Bu kez bizi suçladı, ‘empati yapın’ dedi. Hiçbir şey yapmadı.”
Üç kadın öğretmen bu sürecin ardından yönetime artık bu işin böyle olmayacağını ilettiklerini ifade ederek derslere girmeme kararı aldılar.
Yönetim istifaya zorluyor
Yönetime artık derslere girmeyeceklerini ilettikten sonra “istifa edeceksiniz o halde” baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ersinler, bu baskıya rağmen okula geldiklerini fakat derse girmediklerini söyledi.
Odaları kilitlendi, dışarıdan öğretmen getirildi
“Bizim yerimize iki hoca yolladılar. Biri İngilizce öğretmeni olmamasına rağmen hazırlık okulunda derse sokuyorlar” şeklinde yaşananları anlatan Ersinler, eyleme başladıklarının ertesi günü kendilerini okula almadıklarını anlattı.
Sibel Ersinler şöyle konuştu: “Eylemin ertesi günü bizi binaya sokmak istemediler. Bu talimatı Asım Vehbi’den aldıklarını öğrendik. Gerginlik oldu. Kafeteryaya aldılar ve bizi istifaya zorladılar.
Uzlaşı olmadı. Kilitleri değiştiler. Ertesi gün yine gittik, binaya girdik fakat üçümüzün de odalarının kilitlerini değiştiler. Noter ve polis çağırdık. Tutanak tutturduk. Daha sonra eşyalarımızı alabildik.”
“İş çıkışımızı bile vermiyorlar”
Ofislerinin ellerinden alındığını, derse girmediklerini, kendilerini istifaya zorladıklarını anlatan, Ersinler, artık işten ayrılmak istediklerini fakat buna rağmen yönetimin tazminat ödememek için iş çıkışlarını dahi vermediğini söylemekte.
Dönemin sonuna kadar 1 aylık izin haklarını istediklerini, izin haklarının sonunda da işten çıkışlarını vermelerini istediklerini ifade eden Ersinler, yönetimin bunu yapmayarak kendilerini istifaya zorladıklarını ve üstlerinde baskı kurulduğunu anlattı.
“Peşini bırakmayacağız”
Çalışma Bakanlığı’na gittiklerini, KTOEÖS ve avukatlarıyla iletişime geçtiklerini anlatan Ersinler, “bu işin peşini bırakmayacağız. Hakkımızı arıyoruz. Bunun dışında bir şey istemiyoruz.” dedi.
“Hepimizin borcu var ve maddi, manevi çok zor durumdayız” ifadelerini kullanarak içinde bulundukları durumu anlatan Ersinler, bu hafta aynı şekilde eylemlerine devam edeceklerini ve haklarını arayacaklarını kaydetti.