Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 1939’da Nazi zulmüne terk ettiği Yahudilerden özür diledi. Trudeau özrünü, “Yahudilere sırtımızı döndüğümüzden bu yana on yıllar geçmiş olsa da, geçen zaman Kanada’nın suçluluğunu affetmez ve bu utancın yol açtığı yükü hafifletmez” sözlerinin ardından dile getirdi.
Kanada, 1939’da Nazi zulmünden kaçan Yahudilere ülkeye girişlerine izni verilmemesi nedeniyle resmen özür diledi.
ANF’nin aktardığına göre Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önce Nazi Almanyası’ndan kaçan 900’ü aşkın Yahudi’nin ülkeye girişlerine izni verilmemesi nedeniyle resmen özür diledi.
Parlamento önünde konuşan Trudeau, o dönemde 11 milyon nüfusu olan Kanada’da 160 bin Yahudi’nin yaşadığını hatırlatarak, göç karşıtı politikalar nedeniyle geminin girişinin reddedildiğini söyledi.
Trudeau, Yahudilerin nüfus içindeki payının düşüklüğüne rağmen dönemin hükümetinde göçten sorumlu olan Frederick Charles Blair ve kimilerinin daha az göç istediğini belirtti.
Justin Trudeau, “Yahudilere sırtımızı döndüğümüzden bu yana on yıllar geçmiş olsa da, geçen zaman Kanada’nın suçluluğunu affetmez ve bu utancın yol açtığı yükü hafifletmez” diye konuştu.
Trudeau, o dönemde Kanada’ya girişleri engellenen Yahudi mültecilerden resmen özür dilediğini kaydetti.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kanada’da da Yahudi düşmanı eylemlerin olduğuna dikkat çeken Trudeau, ülkesindeki nefret suçlarının yüzde 17’sinin Yahudilere karşı işlendiğini belirtti.
Trudeau, Yahudi düşmanı saldırıların İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da devam etmiş olmasının üzüntü verici olduğunun altını çizdi ve 27 Ekim’de bir sinagogda 11 kişinin katledildiği saldırıyı buna örnek gösterdi.
Geri dönmek zorunda kalanların dörtte biri katledildi
15 Mayıs 1939’da 907’si Almanya’dan gelen Yahudilerden oluşan bin yolculu Saint-Louis adlı gemi, Küba ve ABD’nin ardından uğradığı Kanada tarafından da reddedilmişti.
Kanada’nın da girişine izin vermemesi nedeniyle Yahudileri taşıyan gemi Avrupa’ya geri dönmek zorunda kalmıştı. Belçika’nın Anvers Limanı’na ulaşan gemideki Yahudi mülteciler daha sonra Belçika, Fransa, Hollanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelere dağılmışlardı.
Ancak bu mültecilerden tespit edilebilen en az 254’ü daha sonra Nazi Almanyası tarafından yapılan Yahudi Soykırımı’nda (Holocaust) yaşamını yitirmişti.
Kanada Başbakanı, resmi özür açıklamasını yapmadan önce Saint-Louis adlı gemide bulunanlar arasında halen hayatta olan son kişilerden olan Ana Maria Gordon adlı kadını bürosunda kabul etmişti.