Filistin’in Gazze bölgesini yöneten Hamas‘ın silahlı kanadı Kassam Tugayları‘nın, 7 Ekim sabahı ‘Aksa Tufanı’ adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından başlayan İsrail‘in ilan ettiği “savaş”ta yedinci gün doldu.
Bu süre içinde resmi rakamlara göre, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3 bin 300 kişi de yaralandı. Gazze’de ise günlerdir aralıksız süren İsrail bombardımanı nedeniyle en az 1600 kişi yaşamını yitirdi, 6 binin üzerinde kişi yaralandı. Batı Şeria‘da da İsrail askerlerinin saldırılarında da 32 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 180 kişinin de yaralandığı açıklandı.
İsrail polisi, bugün Mescid-i Aksa’da Filistinlilere gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, polisin cuma namazını Aksa’da kılmak için Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermediğini aktardı.
Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruklar oluştu. Güvenlik üst düzeye çıkarılırken, namaz için gelen Filistinliler, gaz bombasıyla dağıtıldı.
HRW: İsrail beyaz fosfor bombası kullanıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise dün (12 Ekim) yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze ve Lübnan‘daki askeri operasyonlarda kullanımı yasak olan beyaz fosfor bombası kullandığını duyurdu.
HRW açıklamasında, “Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de beyaz fosfor kullanımı sivillere yönelik riski artırmakta ve uluslararası insancıl hukukun sivilleri gereksiz yere riske atma yasağını ihlal etmektedir” uyarısında bulundu.
İşaretleme, sinyalizasyon ve gizleme amacıyla ya da insanları ve nesneleri yakan yangınlar çıkarmak için bir silah olarak kullanılabilen beyaz fosfor, insanları ciddi şekilde yakabilen ve çevredeki yapıları, tarlaları ve diğer sivil nesneleri ateşe verebilen önemli bir yangın çıkarıcı etkiye sahip.
HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Lama Fakih, “Beyaz fosforun sivillerin yaşadığı kalabalık bölgelerde kullanıldığı her durumda, dayanılmaz yanıklara ve ömür boyu sürecek acılara yol açma riski yüksektir. Beyaz fosfor, evleri yakabileceği ve sivillere korkunç zararlar verebileceği kalabalık kentsel alanlarda havadan patlatıldığında hukuka aykırı bir şekilde ayrım gözetmez” dedi.
HRW, ayrıca 10 Ekim’de İsrail-Lübnan sınırına yakın iki yerden çekilmiş iki videoda 55 mm’lik beyaz fosforlu top mermilerinin duman perdesi, işaretleme veya sinyalizasyon amacıyla kullanıldığı görüldüğüne dikkat çekti.
İsrail ordusunun 2009 yılı da dahil olmak üzere Gazze’deki önceki çatışmalarda da beyaz fosfor bombası kullandığını hatırlatan HRW, “İsrail, hava patlamalı beyaz fosfor mühimmatlarının nüfusun yoğun olduğu bölgelerde istisnasız tüm kullanımını yasaklamalıdır” çağrısını yaptı.
TİHV’in çağrısına uluslararası insan hakları örgütlerinden destek
Bu arada Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya son vermesi çağrısına uluslararası insan hakları örgütlerinden destek geldi.
Dünyadan 76 ülkeden 156 kurumu temsil eden İşkence Görenler İçin Uluslararası Rehabilitasyon Konseyi (IRCT) ile Latin Amerika ve Karayipler İşkence, Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı (Red Salud DH) TİHV’in çağrısına tümüyle katıldıklarını açıkladı.
IRCT, “İsrail Savunma Bakanı’nın korkunç ifadelerini güçlü bir şekilde kınayan TİHV’in yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Gazze’deki ablukanın ve derin acıların sonlanması için Filistin ve İsrail’deki dostlarımızla birlikte çalışma kararlılıklarını destekliyoruz” dedi.
7 ülkeden 8 kurumun yer aldığı Red Salud DH de, TİHV’in Gazze’deki ablukanın kaldırılması yönündeki çağrısına katıldıklarını belirten bir açıklama yaptı.
TİHV, yayınladığı “İnsanlık onuru adına, Gazze ablukasına son verilmelidir” başlıklı mesajında, Gazze’ye yönelik İsrail ablukasının ve saldırganlığın hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını belirtmiş, “Bu insanlık dışı ablukanın derhal sonlanması için, uluslararası mekanizmaların hareket geçmesi dahil, etkin çaba göstermek insanlık onuru adına bir zorunluluktur” demişti.
İsrail: Gazze’deki 1.1 milyon kişi bölgeyi terk etsin
Gazze’ye kara operasyonu için hazırlanan İsrail ise, çatışmaların yedinci gününde kuşatma altına aldığı bölgede yaşayan 1.1 milyon insanın 24 saat içinde bölgeyi terk etmesini istedi.
Birleşmiş Milletler (BM) dün (12 Ekim) gece yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, Gazze’deki sivillerden 1.1 milyonunun 24 saat içinde yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istedi” dedi. BM, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaşayan insanların yerinden ayrılmaya zorlamasının “çok yıkıcı” sonuçları olacağına vurgu yaparak, kararın geri çekilmesini istedi.
Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, rehin aldıkları kişilerle ilgili açıklama yaptı.
Reuters’in aktardığına göre, açıklamada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 13 rehinenin öldürüldüğü ileri sürüldü. Açıklamada, altı rehinenin kuzey bölgesinin iki farklı noktasındaki saldırılarda, yedi rehinenin ise Gazze’deki üç farklı noktadaki saldırılarda öldüğü belirtildi.
Binlerce yaralı için acil müdahale çağrısı
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi’nde binlerce yaralının olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısında bulundu.
Açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki halkımıza yönelik saldırganlığının artması nedeniyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda yaralı var. Kentteki hastanelerin ameliyathanelerinde çalışan ekipler ciddi baskı altında” ifadeleri kullanıldı.
İsrail kara operasyonu için hazırlanıyor
Gazze’de durum her geçen gün ağırlaşırken, kara operasyonu için hazırlıklarını sürdüren İsrail Savunma Güçleri (IDF) de yaptığı yazılı açıklamada, “Gazze, askeri operasyonların yapıldığı bir bölgedir” diyerek tahliye çağrısı yaptı. Açıklamada, “Önümüzdeki günlerde İsrail ordusu, Gazze’de önemli operasyonlara devam edecek ve sivillere zarar vermemek için yoğun çaba gösterecek” denildi.
Kızılhaç: 2 milyon kişi temel ihtiyaçlardan yoksun
BM insani yardım görevlileri dün Gazze’nin gıda, su, elektrik ve kritik malzemelerin tükenmesinin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu: “Kuşatılan bölgede yaşayan 2,3 milyon kişiye dışarıdan hiçbir yardım gelmiyor ve yerinden edilen 220 bin kişi BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA tarafından işletilen okullarda barınıyor.”
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de Gazze’de yaşayan 2 milyondan fazla kişinin temel ihtiyaçlar, su ve elektrikten yoksun olduğunu duyurdu.
Yerinden edilenlerin sayısı 400 bini geçti
BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, kitlesel yerinden edilmelerin devam ettiğini ve sadece son 24 saat içinde yüzde 30 arttığını bildirdiğini söyledi. BM insani yardım ofisinin (OCHA) bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 423 bini aşkın kişinin Gazze Şeridi’ndeki evlerini terk ettiğini açıklandı. .
BM’ye göre İsrail’in hava saldırılarında 2 bin 500’den fazla konut ya yıkılırken ya da ağır hasar görürken, yaklaşık 23 bin konut ise orta veya hafif hasar gördü.
Yine ikisi yerinden edilmiş kişiler için acil barınak olarak kullanılan 18 UNRWA okulu ve 72 Filistin yönetimi okulu da dahil olmak üzere en az 90 eğitim tesisinin de vurulduğu belirtildi. Saldırılarda 11 caminin de vurulduğu kaydedildi.
Gazze’ye saldırılarda hayatını kaybeden BM yardım çalışanlarının sayısı ise 23’e ulaştı.
Hastanede elektrikler kesilmeden zamana karşı yarış
Gazze’nin ana hastanesi olan El Şifa Hastanesi’nde ise elektrikler tamamen gitmeden yaralıları tedavi edebilmek için zamana karşı yarış sürüyor.
Uluslararası ajansların geçtiği haberlere göre, hastane morgunun buzdolapları yetmediği için koridorlar, avlular ve hastanenin dışı yüzlerce cesetle dolu.
İçerideki, personel yedek jeneratörlerin çalışmaması halinde tüm hizmetlerin yakında duraklayabileceğini bilerek yoğun bir baskı altında çalışırken yüzlerce ağır yaralı arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor.
Hastane müdürü Dr. Muhammad Abu Salmia, BBC‘ye, “Hastane elektrik olmadan çalışamaz. Yoğun bakım, yeni doğan ve diğer servislerde 120’den fazla kişi entübe ediliyor; [eğer bu gerçekleşirse] hastanedeki tüm bölümler ve servisler çökecek ve artık hastaları tedavi edemeyeceğiz” dedi.