Kuzey İrlanda barış sürecine katılan İrlandalı iki kadın aktivist Monica McWilliams ve Avila Kilmurray, Kıbrıs ziyaretleri öncesinde Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) yaptıkları açıklamada, her türlü uyumu birleştirerek barışı daha sürdürülebilir kılabilmeyi sağlayacak nihai bir çözüm için barış sürecine kadınların katılımının çok önemli olduğunu vurguladılar.
McWilliams ve Kilmurray, “Eğer özellikle daha sürdürülebilir bir barış yaratılmasıyla ilgili konularda biz orada olmasaydık nihai uyumla ilgili birçok fırsat kaçırılacaktı” dediler.
Biri İrlanda’dan, biri Kuzey İrlanda’dan iki kadın aktivist, 10 Nisan 1998’de imzalanan ve bir ay sonra her iki tarafça da onaylanan İyi Cuma Anlaşması’na imza koydular.
21-26 Eylül’de Kıbrıs’ı ziyaret etme nedenlerinin ne olduğu sorusuna yanıtlarında iki aktivist, Kuzey İrlanda barış sürecine katılan kadınlardan ibret alınması, İyi Cuma Anlaşması’na götüren müzakerelerdeki rolleri dâhil ve bu anlaşmayla ilgili önerileri uygulama konuları için Kıbrıs’a geleceklerini açıkladılar.
Nasıl çalışıldığı ve nasıl daha iyi olunabileceğiyle ilgili Kıbrıs sorunuyla karşılaştırma yapılacağını ifade eden iki aktivist, adadaki görüşmeleriyle ilgili olarak Kuzey İrlanda’da kadınların bir Kadınlar Koalisyonu kurmak için nasıl bir oluşum içine girdikleri, her iki taraftaki kadınların çıkarları üzerinde bir müşterekte buluşabilecek siyasi bir gruplaşmayla ilgili süreci görüşmek için Kıbrıs’ta her iki taraftan kadınlarla bir araya geleceklerini bildirdiler.
Kuzey İrlanda’da devam etmekte oldukları arabulucuklarından da söz eden McWilliams ve Kilmurray,
Monica McWilliams’ın, paramiliter kuruluşların dağılmasıyla ilgili Bağımsız Rapor Komisyonu Komiseri olduğunu, Kuzey İrlanda için İnsan Hakları Beyannemesi çerçevesinde barış anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili olduğunu, son olarak Kuzey İrlanda’da kadınların yaşamlarının arabulucukta neyi değiştirdiğiyle ilgili geniş kapsamlı bir çalışmayı tamamladığını anlattılar.
İki kadın aktivist, Avila Kilmurray’ in, toplum içinde insan sevgisi üzerinde 20 yıllık bir deneyimi olduğunu, kadın gruplarla toplum esaslı çalışmaları, sorunların mağdurlarını ve eski siyasi tutukluların entegrasyonunu desteklediğini kaydettiler.