İran’daki Siyasi Kriz Derinleşiyor

ABD’nin nükleer enerji anlaşmasından çekilmesi ile başlayan ve yaptırımlarla devam eden İran’daki ekonomik ve siyasi kriz, iç siyasette her geçen gün kendini çok daha fazla hissettirmeye başladı.

ANF’de yer alan habere göre ABD’nin nükleer enerji anlaşmasından çekilmesinin ardından İran’a yönelik uygulamaya başladığı yaptırımların sonucu ekonomik, toplumsal ve en çokta iç siyasette kendini daha derinden hissettirmeye başladı. İran’da önce Sosyal Refah Bakanı ardından, 3 gün önce Ekonomi Bakanı görevden alındı. Sosyal Refah ve Ekonomi Bakanı ile birlikte parlamentodaki milletvekilleri Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hakkında da bir gensoru önergesi vermişti. Gensoru önergesinin sorularını dün yanıtlayan Ruhani milletvekillerini ikna edemedi.RUHANİ İLE HAMANEY ARASINDAKİ ÇELİŞKİ…

ABD’in tek taraflı nükleer enerji anlaşmasından çekildikten sonra İran yetkilileri tarafından çokça açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ruhani lider Seyid Ali Hamaney ve daha birçok yetkili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalar birçok gözlemci tarafından Hasan Ruhani’nin nükleer enerji ve ABD ile yaşanan sorunlar konusunda görüşmekten yana olduğuna dair değerlendirme ve tespitler bulundu.

Ruhani lider Hamaney daha önce ABD ile ne müzakere ne de savaş olacak açıklamasından sonra yaptığı açıklama ile ‘şeytan’ olarak nitelendirdiği ABD ile hiçbir şekilde görüşme olmayacağını belirterek, Ruhani’nin tam aksine bir politika izlediğini açıkladı.

Hamaney Hükümet Haftası dolayısıyla bugün öğleden önce Cumhurbaşkanı Ruhani ile beraberindeki Bakanlar Kurulu’nu kabul ederken bu açıklamaları yapması daha da dikkat çekici.

HAMANEY: AVRUPA İLE MÜZAKERE KONUSUNDA BİR SORUN YOK

Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Bakanlar Kurulu ile dün yaptığı toplantıdan sonra şu açıklamayı yaptı: “Küstah ve saygısız ABD’lilerle hiçbir şekilde müzakere yapılmayacak. Sözde uygun davranan eski ABD’li politikacılarla yaptığımız müzakerelerin sonucu bu ise İran’ın üzerine kılıç çekmeye hazır olan şimdiki yetkililerle konuşacağımız ne var ki? Onlar bizi müzakere masasına çekme konusunda manevra yapmak istiyorlar bu yüzden daha önce de izah ettiğim üzere hiçbir müzakere girişiminde bulunmayacağız.

Ekonomi alanında güçlü ve kaliteli iş çevirmeliyiz ve bu konuda yetki sahibi olan sorumlular sorunları çözmek için gece gündüz çalışmalı. Avrupa ile müzakere konusunda herhangi bir sorun yok, ancak bu meseleye tereddütlü bir bakış açısıyla yaklaşıp dikkatli olmalıyız. Avrupa ise İranlı yetkililerin konuşmalarıyla davranışlarını göz önünde bulundurarak yapacağı her şeyin ülkemizin uygun tedbiriyle karşılık bulacağını bilmeli.”

‘YÖNETİCİLER ARASINDAKİ ÇELİŞKİ YANSIMAMALI’

Hamaney yaptığı açıklamalarda yöneticiler arasındaki fikir ayrılığının basına yansımaması gerektiği uyarısında bulundu. Ancak uzmanlar, siyasal gözlemciler, analistler tarafından Hamaney’in ABD ile hiçbir şekilde müzakere yapılmayacak açıklaması, müzakereden yana olan Ruhani ile aralarındaki fikir ayrılığın bu şekilde basın ve topluma yansıtıldığını belirtiyor. Bu da İran’daki siyasi krizin daha da derinleştiği ve önümüzdeki günlerde daha farklı sonuçlarının da ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Gazedda'dan haberdar olmak için takipte kalın...

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Gazedda Sosyal Medya

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist