İngiltere Başbakanı Boris Johnson ülkede yaşanmakta olan ağır vasıta sürücüsü sıkıntısına çözüm olması amacıyla başlattıkları geçici vize programına yalnızca 127 tanker şoförünün başvuru yaptığını açıkladı.
Johnson, akaryakıt sorunun Brexit’ten kaynaklandığı görüşünü de reddetti.
Euronews’ün haberine göre İngiltere Başbakanı, bu sayıyı “küresel” olarak tanımladığı “sorunun enteresan bir örneklemesi” olarak niteledi. Bu durumun İngiltere’de özellikle bir sorun olduğunu kabul eden Johnson ülkenin karayolu nakliye sektöründeki tesislerine ve maaş koşullarına az yatırım yapıldığını da sözlerine ekledi.
Arz zincirindeki sorunların pandemi sonrasındaki iyileşme döneminde oluştuğunu kaydeden İngiliz başbakan bu durumun dünyadaki diğer ülkeleri de etkilediğini vurguladı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin sabah yayınlanan televizyon programına konuk olan Johnson pandemiyle ilgili durumu “İngiltere’nin donduğunu düşünün ve şimdi buorulardaki buzlar eriyor. Ekonomi baskı ve gerilimlerden uyanıyor” ifadeleriyle açıkladı.
5 bin ağır vasıta sürücüsü için geçici vize programı başlatıldı
Hükümet ülkedeki genel ağır vasıta sürücüsü eksiğini karşılamak için toplam 5 bin geçici vizeden 300’ünü tanker şoförlerine ayırmış ve başvuru süresini bir ay daha uzatmıştı.
Buna göre 300 tanker şoförü olarak çalışmak için başvuru yapan yabancılara ekim başından mart sonuna kadar akaryakıt nakliyesi için acil vize verilmesi planlanıyor.
Geri kalan 4 bin 700 ağır vasıta sürücüsü için ayrılan geçici vize programına şu ana kadar kaç kişinin başvuru yaptığı bilinmiyor.
Başbakan Johnson ülkedeki gıda, akaryakıt ve şoför krizini çözmek için kontrolsüz göç dönemine geri dönmeyeceklerini ifade etmişti.
İngiltere’deki akaryakıt krizine çözüm sunmak amacıyla özellikle başkent Londra ve ülkenin güney doğusunda ordu mensupları akaryakıt dağıtım görevinde destek vermeye başladı.