Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti-Yeniden Doğuş Partisi Azınlık Hükümeti, İhtiyat Sandığı’nda yeni müşavir yaratmak için kolları sıvadı. Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığına atanan eski İhtiyat Sandığı Müdürü Erman Yaylalı’nın yerine vekil olarak görev yapan Müdür Muavini Ali Anıl Yüce’nin kurum müdürü olarak atanması halinde; hükümet görev süresini tamamlamasının ardından, Ali Anıl Yüce görevden alınırsa, müşavir olacak.
4’lü hükümetin başlattığı müşavir yasası, yeni gelen hükümetle tamamlanmadığı için, İhtiyat Sandığı Müdürlüğü’ne atanması planlanan Ali Anıl Yüce, görevden alındığı tarihten itibaren müşavir olacak.
Karar Bakanlar Kurulu’nda alınacak
34/1993 sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’na göre, İhtiyat Sandığı Müdürü görevden alındığı zaman kamu görevlileri arasından atanmış ise bağlı bulunduğu Bakanlıktaki müşavir veya ona denk görevlerde, İhtiyat Sandığında çalışan Sandık personeli arasından atanmış olması halinde ise de İhtiyat Sandığı Dairesinde müşavir veya ona denk görevlerde görevlendirilir.
Yasa, Müdür pozisyonuna getirilen bir kişinin görevden alındığı taktirde bu göreve alınmazdan önce bulunduğu kadro bareminde kazandığı hak dereceleriyle Barem 17B üzerinden müşavirliğe getirileceğini ve bu baremde müdürlük yaptığı her hizmet yılına karşılık bir kademe ilerlemesi alacağını da söylemekte.
İhtiyat Sandığı Müdürlüğü’ne yapılacak atamalar, devletin diğer kademelerinde olduğu gibi 3’lü kararname ile değil, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyor.
4’lü hükümet başlattı, azınlık hükümeti bitirmedi
4’lü hükümetin başlattığı 13/2018 sayılı Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkındaki yasada yapılan değişiklikle, kamu görevlileri arasındaki müşavirlik pozisyonu kaldırılmıştı. 4’lü hükümet döneminde tamamlanamayan yasada, Kooperatif Bankası ve İhtiyat Sandığı gibi kurumlarda ise yaratılan müşavirlerle ilgili yasa değiştirilememişti. Azınlık hükümeti göreve geldiği günden bu yana, bu konuyla ilgili herhangi bir adım atmadığı için, bu kurumlarda müdürlük pozisyonuna getirilen kişiler, görevden alınmalarının ardından müşavir olmaya devam ediyor.
Barçın: Kadroda görev yapabilecek müşavirler hali hazırda var
Ekonomist Devrim Barçın, yasada düzenlemenin yapılmadığı için müşavir yaratmanın devam ettiğini doğrulayarak, 4’lü hükümet döneminde başlatılan değişikliğin, yeni hükümetle devam etmediğini söyledi.
Devrim Barçın, gazetemize yaptığı açıklamada, 34/1993 sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’nın, İhtiyat Sandığı Dairesi personelinin görev, yetki ve sorumluluklarını; buna binaen alacağı ücreti belirleyen bir yasa olduğunu ifade ederek, İhtiyat Sandığı Dairesi’nin, ayrı bir Yönetim Kurulu olan, tüm atama ve yükselmelerini Yönetim Kurulu’nun yaptığı bir daire olduğunu söyledi.
Barçın, İhtiyat Sandığı Daire Müdürü Erman Yaylalı’nın Çalışma Bakanlığı’na müsteşar olarak atanmasının ardından müdür kadrosunun boşaldığını da ifade ederek, ilgili yasaya bakıldığında, müdürün yokluğunda müdüre vekalet edileceğinin de düzenlendiğini kaydetti.
Barçın, yasadan verilen yetkiyle, müdür muavininin hukuken müdür mevkiine vekalet ettiğini söyleyerek, üç ay boyunca oraya bir atama yapılmaması ve müdür muavininin yasadan aldığı yetkiyle devam etmesi halinde, üç ayın dolmasının ardından müdür mevkisi maaşını almaya başlayacağını kaydetti.
İkramiye ve emekli maaşı müdür pozisyonundan
Barçın, İhtiyat Sandığı Müdürlüğü’ne 3 ayın ardından başka birinin müdür olarak atanması durumunda, muavinin eski maaşına geri döneceğini de ifada ederek, ‘’ancak ikramiye ve emekli maaşı, üç aydan fazla müdürlük vekaleti yaptığı için müdür mevkisinden olur. Dolayısıyla, oraya bir atama yapılacaksa, bir an önce yapılması gerekir’’ dedi.
‘’Kadroda görev yapabilecek müşavirler var’’
Barçın, o kadroda müdürlük yapabilecek müşavirlerin hali hazırda bulunduğunu da ifade ederek, devletin ihtiyat sandığına ekstra külfet yaratmamak adına, bir an önce eski müşavirlerden birini oradaki göreve ataması gerektiğini kaydetti. Müşavir pozisyonunda bekleyen kişilerin oraya atanmaması halinde kurumun boşa zarara uğratılacağını da ifade eden Barçın, müdür muavinin alması muhtemel artışla ilgili bilgi de verdi.
Barçın açıklamasında şunları kaydetti:
Mevcut Müdür Muavini, 3 ay boyunca müdürlüğe vekalet ederse, brüt maaş artışı aylık 2 bin 364 TL daha fazla olacak. Bu kişinin 30 yıl üzerinden emekli olacağı var sayılırsa, ikramiyesinde ise 191 bin 370 TL artış, emekli maaşında da 3 bin 559 TL artış yaşanacak.
Yasanın el verdiği 17B Baremi üzerindeki birinin müdürlük pozisyonuna atanması halinde, o kişiye 30 yıl üzerinden emeklililik durumunda, emekli ikramiyesinde 215 bin 790 TL artış sağlanacak. Emekli maaşında ise brüt 4 bin 13 TL’lik artış, fiili çalışırken de maaşında 3 bin 178 TL brüt artış yaşanacaktır.
Barçın, ‘’dolayısıyla boş yere kuruma yeni masraf yaratmak yerine, hali hazırda hali hazırda bu hakları elde etmiş bir müşaviri, yeniden göreve atamak en doğru adımdır. Müşavir pozisyonunda bekleyen kişilerden birinin derhal müdürlük görevine atanması gerekmektedir’’ diyerek yapılması gerekenin, yeni bir müşavir yaratmadan, yasada gerekli olan düzenlemenin yapılması ve Kamu Görevlileri Yasası’nda olduğu gibi müşavirliğin sona erdirilmesi için çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti.
Yalyalı’ya ulaşılamadı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Erman Yaylalı’ya, konuyla ilgili görüşünü sormak için birden çok kez erişilmeye çalışılmasına rağmen, bir sonuca ulaşılamadı.