Kıbrıs’ın güneyinde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirmek için Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında bugün toplanan Ulusal Konsey toplantısı tamamlandı. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis açıklamalarda bulundu.
KHA’nın haberine göre Ulusal Konsey toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yaptığı açıklamada, Yunanistan hükümeti ile Kıbrıs hükümeti arasında kesinlikle farklı bir yaklaşım veya anlaşmazlık olmadığını söyledi.
“Uluslararası konferansa, Kıbrıs Cumhuriyetinin katılımının olmazsa olmazlardan mı” sorusuna Hristodulidis, tartışma konusunun Kıbrıs Cumhuriyeti devleti olduğu çok taraflı bir toplantıda, tartışılan ülkenin eksik olmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
Hristodulidis, Ulusal Konsey toplantısı sırasında, Anastasiadis tarafından bir bilgilendirme gerçekleştirildiğini ve devamla, konunun özü ve sürenin tartışıldığını söyledi. Daha sonra, Anastasiadis’in pek çok soruyu yanıtladığı ve bu tartışmanın, önümüzdeki 2-3 Ulusal Konsey toplantısında da devam edeceğini duyurdu.
Çoğu partiyi korkutan konunun çok taraflı konferans ve buna katılacak olanlar ve onların rolü olduğu ile ilgili eleştiriye Nikos Hristodulidis, “herkesin kaygıları var” diyerek “belki de daha önemli olanın yalnızca kaygıları ifade etmek değildir” dedi.
Hristodulidis, önemli olanın, bu tür kaygılara olanak bırakmayacak hareketlerde bulunmak olduğunu sözlerine ekleyerek, uzun zamandır, bu tür durumları göğüsleme zamanı geldiğinde, kaygılar olmaması yönünde gayretlerde bulunulduğunu ifade etti.
DİKO Başkanı ve Çevreciler-Vatandaşlar İşbirliği Başkanının, Anastasiadis’in, Ulusal Konseyde, beşli konferans için hemen hemen anlaştıklarını açıkladığıyla ilgili soruya Hristodulidis, Anastasiadis’in böyle bir açıklamada bulunmadığı yanıtını verdi.
Parti liderlerinin, Cenevre’de Anastasiadis’e eşlik etmeleri konusunda bir karar alınıp alınmadığı sorusuna Hristoduludis siyasi liderlerin Anastasiadis’e memnuniyetle eşlik edebileceklerini söyledi.
Ulusal Konseyin iki yeni toplantısında nelerin tartışılacağı ile ilgili diğer bir soruya Hristodulidis, sürecin sorunları dışında daha başka önemli konuların da olduğu yanıt verdi.
Hristodulidis sözlerine devamla, bu dönemde, müzakere heyetleri arasında, tanım konuları olduğunu ve Kıbrıs konusundaki her altı başlığın da tartışılacağını dile getirdi ve şöyle dedi:
“Örneğin, toprak, mülkiyet, yönetim başlığının önemli noktaları ve güvenlik ve garantörler konularında görüş teatisi gibi önemli konular tartışılacak. Ulusal Konseyde, tüm bu konularda, ayrıntılı bir tartışma gerçekleştirilmesinin daha fazla katma değeri olacağına inanıyoruz”.
“Ulusal Konsey üyeleriyle tartışmasından sonra Anastasiadis kendini daha mı güçlü hissediyor” sorusuna Hükümet Sözcüsü, gerçek verilere dayalı her fikir ve düşüncenin saygıya değer olduğunu belirtti.
Kaygılar olmasının daha kolay ve beklenilir olduğunu ve önemli olanın bunların göğüslenmesi için neler yapılacak olmasıdır diyen Hristodulidis,“Cumhurbaşkanı da, Ulusal Konseyde, bu tür bir görüş teatisinin olmasını istemektedir. Yunan hükümeti ile de, hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve diplomatik ofis düzeyinde günlük temas içinde bulunuyor”.
Önümüzdeki Avrupa Parlamentosu toplantısında, Anastasiadis’in meslektaşlarını Kıbrıs konusundaki son gelişmeler üzerine bilgilendireceğini, aynı şekilde, Avrupa Konseyi toplantısı öncesi gerçekleştirilecek Avrupa Halk Partileri EPP zirvesinde de aynı şeyi yapacağını ve orada her iki ülkenin Dişişleri Bakanları himayesinde Yunanistan Başbakanı ile buluşacağını ve bütün konuları tartışarak görüş teatisinde bulunacaklarını duyurdu.
Hristodulidis, “ her şeyin ve hepimizin yargılanacağı kritik bir aşamada bulunuyoruz” dedi.
9-11 tarihlerinde toprak kriterleri konusunda bir anlaşmaya varılmaması ve haritalar sunulmaması durumunda, Uluslararası konferansın olmasının ne denli mümkün olduğu sorusuna Hristodulidis, böyle bir durumla karşılaşılması durumunda o an karar vereceklerini söyledi.
Şu an iki lider arasında, 1 Aralık tarihinde varılan bir görüş birliği olduğunu açıklayan Hristodulidis, “eğer bu, görüş birliği çerçevesinde yanıt vermiyorsa, onu o zaman düşüneceğiz” dedi.
Diğer bir soruyu yanıtlayan Nikos Hristodulidis, “Yunanistan hükümeti, dün, Hükümet Sözcüsü aracılığıyla, bizim de hemfikir olduğumuz bir görüş ortaya koydu. Buna göre, çok taraflı bir konferans gerçekleştirilmesi için önce Atina ile Ankara arasında görüşmeler yapılmalı. Biz de bu görüşü desteklemekle kalmıyor, ama aynı zamanda, bizim de, aynı görüşü resmi diyaloglar başlamadan önce dile getirdiğimizi hatırlatmak istiyorum. Demek ki, Yunanistan ve Kıbrıs hükümetleri arasında farklı yaklaşımlar ve anlaşmazlıklar yok. Atina ile Lefkoşa arasında uzaklaşmalar ve görüş ayrılıkları arayanların şu an en kötü şeyi yaptıklarını söyleyebiliriz.” dedi.