Çeviri: GazeddaKıbrıs
Bazı yorumları ve tepkileri okumak beni hasta ediyor. Ancak şaşırmış durumda değilim. Bazı öğrencilerin covid-19’a bulaştığı yerel haberlerde çıktığında, doğal tepkinin yerel halkın bu öğrencilere karşı döneceğini ve ülkedeki covid-19 enfeksiyonları için onları suçlayacağını her zaman savundum. Bu nedenle, VOIS Kıbrıs olarak, öğrencilere her zaman kurallara uymaları için çağrılarda bulundu. Çünkü her zaman gerçeklikten kopmuş bu tür bir tepkiyi bekledik.
Bu iğneleyici sözleri söyleyen Kıbrıslıların çoğu için, onlar hiçbir zaman bu sorunun bir parçası olmadı. Sorun her zaman başkalarıdır. Sorun her zaman yabancılardır. Çünkü onlar, cennette yaşayan mükemmel meleklerdir ancak yabancılar; bu durumda öğrenciler, cennetinizi yok etmek isteyen yılanlardır.
Bir adım geri atalım ve bir süre gerçeklere bakalım:
Şimdiye kadar toplam 3 bin 500 covid-19 hastası var, değil mi? Bu vakalardan kaç tanesi öğrenci veya yabancıydı? Mayıs-Haziran aylarında (doğru hatırlıyorsam ilk kapanmanın kaldırıldığı dönem) 0 vakadan bugün sahip olduğumuz sayılara nasıl ulaştık? Maskesiz dolaşan öğrenciler yüzünden mi? Yöneticileriniz düzgün bir şekilde yönetemediğinde ve bir bütün olarak nüfus, basit kurallara uymadığında, bu olur. Ama siz yine de, diğer her şeyi görmezden gelerek öğrencileri suçlamaya devam edebilirsiniz.
Öğrenciler ülkeye girişte karantinadan muaf mı? Hayır! Karantinayı kolayca atlayan başka insanlar var mı? Ya da kimin aile üyelerinin karantinada onları ziyaret etmesine izin verilir? Hangi grubun karantina kurallarını çiğneme veya karantinadan tamamen kaçınma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtmemi ister misiniz? Hepimiz bu sorunun cevabını biliyoruz.
Covid-19’un yayılımını kontrol etmeye çalışan bir ülkede, kumarhanelerin, gece kulüplerinin, barların uzun bir süre çalışmasına izin verildi. Kısıtlamalar getirildiğinde bile, bir çoğu hala açıktı. Gece kulüpleri kapatıldığında, barlarda partiler düzenledi. Bu barlara ve tüm bu eğlence yerlerine sahip olanlar kim? Öğrenciler mi? Yabancılar mı?
Hükümet krizi ne kadar etkili bir şekilde yönetiyor? Tıpkı öğrenciler gibi, bu eğlence yerleri de tek sebep değildir. Çok fazla sebep var ve bu durum, beceriksiz hükümetle başlıyor. Hükümet, bilim üzerinden çözümler üretmek yerine, umut üzerinden çözümler üretmeye çalışıyor. Umut krizi yönetmez, bilim ve zor kararlar krizi çözer. Bir süre boyunca her yeri kapatmak ve sonra açmak, sonra yeniden kapatmak ve yeniden açmak, en iyi ihtimalle gülünç bir yöntemdir.
Alınan bu kararlar, bireylere ölümden çok daha fazlasına mal oluyor. Yaklaşık bir hafta önce, öğrenci topluluğuna yeterince dikkat etmediği için çok eleştirdiğim bir bakan, ama en azından bilimi takip etmeye çalışan biri; krizin ortasında görevden alındı. Ama evet, sizler, kuralları takip etmeyen öğrencileri suçlamaya devam edebilirsiniz Kıbrıslılar asla sorun değildir. Hep bu yabancılar…
Bazı öğrenciler kuralları ihlal ediyor. Bu bir gerçek. Ancak kuralları ihlal eden sadece öğrenciler değil… Yerliler de kuralları çiğniyorlar ve aslında onlar, kuralları çiğnemek ve yabancılardan daha fazla uzaklaşmak için yüksek bir üstünlüğe sahipler. Sokağa çıkma yasağı saatlerinde, balkonumdan, yollarda yukarı ve aşağı gidip-gelen arabaları görebiliyorum. Bu arabalardaki kişiler, öğrenciler değil. Öğrenciler, sokağa çıkma yasağını ihlal ederlerse cezalandırılacaklarını biliyorlar.
Öte yandan, yerlilerin çoğu polis görevlilerini tanıyor. Çünkü birçoğunuz onlarla arkadaş ya da akraba. Hal böyle olunca, yerlilerin yabancılardan daha çok kural çiğnemesi daha olasıdır.
Bu, öğrencilerin kuralları ihlal etmediği anlamına gelmiyor. Bazı öğrencilerin yasaklara aykırı davranışlarda bulunduğunu biliyoruz. Ancak, yerel halkın kuralları tamamen uyguladığı ve yabancıların uygulamadığı gibi de davranmayın. Eğer başından beri kurallara uymuşsanız, o zaman ülkede bu kadar çok vaka nasıl çıktı? Bu öğrenciler ilk etapta enfeksiyonu nasıl kaptılar?
Irkçı ve yabancı düşmanı yorumlara bir son verin. Açıkçası, hiç şaşırmadım. Ancak gerçeklikten kopan bu ifadeleri okumak beni rahatsız ediyor. Açıkçası mide bulandırıyor. Binlerce kez söylenen bir yalan aniden gerçek olmaz. Yaptığı tek şey anlatıyı değiştirmektir.
Bu uzun makalenin amacı, “yabancıların her zaman bir sorun olduğu” konusundaki bu ırkçı ve yabancı düşmanı görüşün tehlikeli ve samimiyetsiz olduğuna dikkatinizi çekmektir. Gerçek dünya karmaşıktır ve bir kriz karşısında, her zaman birden fazla analiz yapılması gerekmektedir. Sorunu çözmek istiyorsak, durum daha dengeli ve objektif bir görünüm almalı ve ne olduğunu iyi analiz etmeliyiz.
Neden kapanma sırasında bazı evlerde 2-3 öğrencinin beraber yaşadığını merak ediyorsanız söyleyim. O dairede, normalde tek bir öğrenci yaşıyordu ancak kapanmadan dolayı işlerini kaybeden birçok öğrenci, Covid-19 nedeniyle ailelerinden para alamıyor. Sonuç olarak, yaşam maliyetini en aza indirmek için arkadaşlarıyla birlikte yaşıyorlar. Bu hayatta kalmanın mantıklı bir yoludur. Dahası, üniversitelerin sonbaharda çevrimiçi sınıfları duyurduğu zaman, öğrencilerin hem küçük hem de büyük işletmeler için hayati önem taşıdığına dair bir anlayış olduğu için bunun tersine çevrilmesini isteyen protestolar yapılması da ironiktir.