‘Jet krizi’ olayında mesaide olmayan 1 gümrük memuruna 3 ayrı suçtan dava okunmasına Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç–Sen ) sert tepki gösterdi; eyleme gitti.
Güç-Sen Başkanı Abdullah Özdoğan eylemde yaptığı konuşmada, kamuoyunda jet skandalı olarak bilinen olayla ilgili bir gümrük memuru hakkında 3 ayrı suçtan dava okunmasını kınadıklarını ve eyleme gittiklerini açıkladı.
“İlgisiz bir çalışanı kurban etmeye çalışıyorlar”
Olay kapsamında polisin tahkikat başlattığını anımsatan Özdoğan, ilgili gümrük çalışanlarından da ifade alındığını belirtti.
O gün görevli olan 1 gümrük memurunun 3 kez ifadesinin alındığını kaydeden Özdoğan, tahkikat sonucunda memura, göreve riayet etmeme, görev yerinde bulunmama ve verilen emre uymama gibi 3 ayrı dava okunduğunu dile getirdi. Özdoğan, “Olayla ilgisiz ve yetkisiz bir çalışanı kurban etmeye çalışıyorlar” vurgusunu yaptı.
“Görevlendirilmedi, mesaisi bitince eve gitti”
Covid-19 pandemisi döneminde, Ercan Havaalanı‘nda uçakların gelişinin durduğunu, çalışanların mesai saatlerinde idari kararlar dışında görevleri bitince görevlerinden ayrıldığını ifade eden Özdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uçak gelmesi halinde bu çalışanlar sivil havacılık tarafından aranıyor ve görev yerinde olmaları için bilgilendiriliyordu. Bu arkadaşımız hiç bir amiri tarafından aranmadı ve görevlendirilmediği için olay günü mesaisi bitince evine gitti.”
“Gümrük çalışanları kimsenin günah keçisi olmayacak”
Bu uçağa geliş onayını kimin verdiğinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirten Özdoğan, “Çalışanları bu olaya kurban seçerek kendilerini iş yapar göstermeleri kabul edilemez. Gümrük çalışanları kimsenin günah keçisi olmayacak” dedi.
“Adı geçenler ülkeyi yönetiyor”
Sivil havacılıktan bir kişinin dava okunan memura apronda yürürken “bugün uçak gelebilir” dediği yönünde ifade verdiğini belirten Özdoğan, O günkü amirlerin ise dava okunan kişiyi o gün görevli olarak çağırılmadığı hakkında ifade verdiğini belirtti, buna rağmen memura dava okunduğunu söyledi. Özdoğan ayrıca, jet skandalı’nda adı geçenlerin şu an ülkeyi yönettiğine işaret etti.
“Olayın peşini bırakmayacağız”
Olayın peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Özdoğan, görevlendirilmeyen bir kişinin geleceğini bilmediği bir uçak için suçlu bulunması halinde bunun trajikomik olacağını kaydetti.
Gümrük memurları olarak bir sürü sorunla uğraştıklarını ifade eden Özdoğan, sözlerini şöyle noktaladı:
Personel eksikliği ve teknik bir sürü sıkıntımız var. Buna rağmen sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Birileri suçunu atacak birini bulamadı diye arkadaşımızı kurban etmeyeceğiz.
Kan: Yoldan geçenlere dava okunuyor
Eylemde basın açıklamasını okuyan Güç-Sen Yönetim Kurulu’ndan Fatme Kan ise yoldan geçenlere dava okunduğuna dikkati çekerek, o dönemin yetkililerinin hala üst makamlarda oturduklarını ifade etti.
Üst makamların olayla doğrudan bağlantısı olduğunu dile getiren Kan, yetkili kişilere herhangi bir suç ithamında bulunulmadığını anımsattı.
“Olaydan sorumlu olanlar gündeme getirilmiyor”
Olaydan sorumlu onların gündeme getirilmediğini belirten Kan, herhangi bir yetkisi olmayan sıradan kamu çalışanına dava okunduğunu söyledi.
Kan, ‘jet skandalı’ olayı için bir günah keçisi arandığını kaydederek, bağımsız yargıya güvenlerinin tam olduğunu ifade etti.
“Var gücümüzle çalışacağız”
Okuduğu basın açıklamasında olayın mahkemeye taşınması durumunda, yargılanmaktan çekinmediklerini belirten Kan, “Alnımız açık, vicdanımız da rahattır” diyerek, “Gerçeklerin ortaya çıkması için var gücümüzle çalışacağız” vurgusunu yaptı.
Kan, çalışma saatleri dışında ve amirlerin tarafından görevlendirilmediği halde görev yerinde bulunmamanın bir suç olması durumunda 300 gümrük çalışanına da dava okunmasını talep ettiklerini söyledi.