Kıbrıs’ta gençlerin sosyo-ekonomik hayata anlamlı katılımını geliştirmeyi amaçlayan bir sivil katılım projesi olan Civic Action Now başlıyor. GazeddaKıbrıs’a konuyla ilgili bilgi veren Civic Action Now ekibi, projenin detaylarını paylaştı.
– [ ] Öncelikle başarılar dileriz. CAN-CY’yi herkesin de kolay anlayabileceği bir şekilde nasıl anlatırız?
CAN-Cy projesinin tam adı aslına Civic Eylem Şimdi, yani Civic Action Now. Kısaltmada (CAN) yekti ve yetinin altını çizmeye çalışıyoruz. Yani Kıbrıs Yapabilir diyoruz.
Özetle projemiz, Kıbrıs’ta gençlerin sosyo-ekonomik hayata anlamlı katılımını geliştirmeyi amaçlayan bir sivil katılım projesidir.
Amacımız gençlerin seslerini ve fikirlerini duymak, toplamak ve daha sonra da bunları uygulanabilir bir şekle sokarak gerçekleştirilebilmelerine yardımcı olmaktır. Çözüm odaklı uygulanabilir fikirler ile, küçük adımlar ile günlük hayatı ve gençlerin sosyo-ekonomik katılım ve tatminlerini artırabileceğimize inanıyoruz.
Bunu da hem adanın her yerinden gençleri dahil edebilmek, hem de sivil katılım olanaklarının günümüze uyarlamak için dijital uygulamalar ve sosyal medya aracılığı ile yapıyoruz.
Daha fazla detay vermek gerekirse, uygulandığı takdirde gençlerin aktif vatandaş olmalarını engelleyen sosyo-politik ve ekonomik engellerin aşılmasına katkıda bulunabilecek müdahaleler ve eylem fikirleri topluyoruz. Bunlar yeni düzenlemeler ve reformlar olabilir veya özel, kamusal, çevresel, sivil aktiviteler veya yatırımlar olabilir.
Bu fikirleri 1 dakikalık videolar veya kısa paragraf ve görseller ile topluyoruz ve Pusula uygulamasına ve Youtube’a yüklüyoruz. Fikirler, büyük veya küçük, ada çapında veya yerel, kısa veya uzun vadeli olabilir. İster haklar ve özgürlükler ister ekonomi veya eğitim, ister çevre veya hayvanlar, ister güvenlik veya teknoloji olsun. Her fikir değerli. Her fikir daha güzel bir gelecek resminin parçası. Her fikir daha iyi, daha demokratik ve gençlerin daha anlamlı, mutlu, tatmin ve üretken bir hayat sürmesine katkıda bulunabilecek bir adım.
– [ ] Projede toplanacak 50 beğenilen fikir daha sonra nasıl hayata geçecek? Bununla ilgili de bir yol haritası var mı?
Proje 6 ana aşamadan oluşuyor.
- Fikir toplama
- Fikir geliştirme
- Halk değerlendirmesi
- Yapılandırılmış Demokratik Diyalog Süreci: vizyon yaratma yöntemi.
- Görünürlülük, savunuculuk ve dağıtım
- Kapasite artırıcı eğitimler, danışmanlık ve destek
Birinci aşamada amacımız Pusula, Facebook ve Youtube uygulamalarını kullanarak yüzlerce fikir toplamak aslında. Projenin fikir toplama süreci 3-4 aylık bir süreç. 31 Ocakda bu sürecin sonuna geliyoruz.
Daha sonra ikinci aşamada bu fikirleri filtreleyip 50 fikir ile devam edeceğiz. Fikirler birbirleri ile yarış içinde değil ama. Bu ön filtreleme sürecinde fikirler birleşebilirler, benzeşebilirler, birbirlerini tamamlayabilirler. Bu 50 fikri, fikir sahipleri ile birlikte Idea Prism uygulamasını kullanarak geliştireceğiz.
Bu noktada uygulanabilirlik çok önemli. Çünkü ne projenin ne de ekibin, katılımcıların ve harcanan emeğin teoride kalmasını istemiyoruz. Yani fikirler ve ortaya çıkacak ortak vizyon ve yol haritası dünya barışı veya 100 milyon dolarlık bir altyapı yatırımı olmamalı. Tabii ki dünya barışı çok önemli ve değerli bir dilek ve tabii ki bazı değişimler büyük yatırımlar olmadan çok mümkün değil, ama amacımız gençlerden gelen kısa veya orta dönemde gerçekleştirilebilir fikirlerle günlük hayatı iyileştirmek, gençlerin alanını, yetisini, fırsatlarını güçlendirmek, küçük uygulanabilir adımlarla büyük değişimler ve ilerlemeler kaydetmek.
Idea Prismde fikirler SMART (spesifik, ölçülebilir, gerçekçi ve belirli bir zaman dahilinde uygulanabilir) mini proje kurgularına dönüştürülecekler.
Üçüncü aşamada ise fikirler halkın değerlendirmesine sunulacak. Herkesi fikirleri izlemeye, desteklemeye, yorumlamaya ve SMART ölçeğinde puanlamaya davet edeceğiz.
Dördüncü aşamada SDDP devreye girecek. Bu uluslararası ve bilimsel bir yöntem. Birçok firma ve kurum tarafından kullanılıyor, ve üzerine onlarca kitap ve makale yazılmış. SDDP, yani ‘structured democratic dialogue process’ olarak bilinen bu metodoloji ortak akıl ve demokratik karar alma ve sınırlı zaman içinde kompleks sorun ve çözümleri görüş birliği yaratarak haritalandırma için bire bir. Bu yöntemi kullanarak tüm fikirler bir ortak vizyona ve yol haritasına dönüştüreceğiz. Örneğin hangi fikrin uygulanması hangi fikrin önünü açabilir, hangi fikir uygulanmadan bir sonrakini gerçekleştirmek zorlaşır, hangi fikirler paralel uygulanırsa daha başarılı ve etkili olur, hangi aktörler devreye girmeli gibi soruları cevaplayabileceğiz.
Beşinci ve altıncı aşamalarda ise ortaya çıkan yol haritasını hayata geçirebilmesi için görünürlüğünü, savunuculuk ve dağıtım etkinlikleri yapacağız ve fikir sahibi gençlere danışmanlık, destek ve eğitimler sunacağız.
– [ ] Bu projeye kimler, hangi yaş grupları katılabilir?
Bu projeye 18-35 yaş arasında ve Kıbrıs’ta yaşayan her genç birey bir veya birden fazla fikir ile katılabilir. Fikirlerinizi ister Türkçe ister İngilizce sunabilirsiniz.
– [ ] Nasıl başvurada bulunulabilir?
Fikrlerinizi kim, nasıl, nerede ve neden sorularına çok kısaca cevap verecek şekilde 1 dakikalık videolar veya kısa paragraflar şeklinde anlatarak proje ekibine email veya Facebook üzerinden yollayabilirsiniz. Veya Pusula platformuna kendiniz yükleyebilirsiniz. Eğer Pusula platformuna doğrudan yazmayı veya yüklemeyi seçerseniz rumuz kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi, sorularınız veya fikirleriniz için [email protected] adresinden veya https://www.facebook.com/CivicActionNow.Cyprus sayfasından bize ulaşabilirsiniz
– [ ] Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Evet. Fikirlerinizi sunarken ister mahalleniz isterse ada çapında düşünebilirsiniz. Fikrin gerçekleştirilmesi ekip işi de olabilir, bireysel de belediye veya özel şirket işi de olabilir. Belki destek ile fikri kendiniz tek başınıza gerçekleştirebilirsiniz veya belki de fikri geliştirip başka bir uzmanın gerçekleştirmesini tercih edersiniz. Hayal gücünüzü, vizyonunuzu ve fikir gancellilerinizi bu aşamada olabildiğince açık ve yaratıcı tutun. Tek önemli unsur fikrin çözüm odaklı, eylem bazlı ve uygulanabilir olmasıdır.
Ayrıca, fikir sunmak istemiyorsanız dahi, Pusula, Facebook veya Youtube’dan bizi takip edin, sunulan fikirleri beğenin, yorumlayın, paylaşın veya sadece ilham almak için izleyin.
Proje, Future Worlds Center ile Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi’nin (SeeD) bir girişimidir. CAN-CY projesi, AÇA ve Norveç Hibeleri 2014-2021 aracılığıyla İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç tarafından finanse edilen Kıbrıs Aktif Vatandaşlar Fonu programı kapsamındaki bir hibeden yararlanmaktadır.