Macron yönetiminin emeklilik reformunu protesto eden on binlerce kişinin eylemleri devam ederken polis göstericilere biber gazı ile saldırdı.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformunu protesto eden on binlerce kişinin eylemleri devam ediyor.
Ülke tarihindeki en büyük grevin yaşandığı Fransa’da polis, sokağa çıkan göstericilere saldırdı. Yerel kaynaklara göre polis, göstericilere karşı sis bombası ve biber gazı kullanıyor.
Polis merkezinden saat 3.30’da yapılan açıklamaya göre, 71 kişi gözaltına alındı.
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 80’İ İŞ BIRAKTI
Sarı Yelekliler’in de katıldığı gösteriler dolayısıyla, ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı, hızlı tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.
Yerel medyaya göre, Paris’teki ilk ve orta öğrenimde görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80’i iş bıraktı.
Grevler kapsamında ülke genelindeki okulların yüzde 65’i kapalı olacak, Paris’te 16 metro hattının 11’i sefer yapmayacak, 5’inde ciddi aksamalar yaşanacak. Hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı iptal edilirken, diğer tren seferlerinin yüzde 97’si yapılmayacak. Ayrıca Air France’ın ülkedeki uçuşlarının yüzde 30’u iptal edildi.
‘ÖZGÜRLÜKLER İSTENMEZ ALINIR’ PANKARTI ASTILAR
Montpellier’de eylemciler, tarihi Porte du Peyrou kemerine ‘Özgürlükler istenmez alınır’ yazılı pankart astı.
GREVE KİMLER KATILIYOR?
Paris ve çevresinde toplu taşımayı üzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları greve katılıyor.
MACRON’UN EMEKLİLİK REFORMU
Fransa’da onlarca farklı emeklilik sistemi bulunuyor ve Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.
Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.
Fransa’da son on yılda emeklilik yaşı 60’tan 62’ye yükseltilse de Fransa OECD içindeki zengin ülkeler arasında en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri.
Yeni sistem, emeklilikte en avantajlı gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.
64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.
Fransa gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14’ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye’de aynı oran yüzde 7,7.
Macron, Fransa’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle reform yapmanın kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor.
Metro işçileri ise on yıllar önce mücadele ederek kazandıkları ve uzun saatler yer altında çalışmanın karşılığı olarak gördükleri erken emeklilik haklarını kaybetmek istemiyorlar.