Finlandiya Kasım ayında kapsamlı grev, dayanışma grevleri ve işçi sınıfı dayanışmasına sahne oldu.
ANF’nin haberine göre bir devlet kurumu olan postanenin tasnif bölümünde çalışan işçilerin ücretlerini düşürme girişimi sendika ve çalışanların direnişiyle karşılaştı.
Posti yönetimi, şirketin rekabet gücünü artırma bahenesiyle çalışanların ücretlerini düşürmek için hazırladığı planı yürürlüğe koydu. Paket tasnif bölümünde çalışan 700 emekçiyi şirketin iştiraklerinden biri olan Posti Palvelut’a aktardı.
Posti’de PAU federasyonunun, Posti Palvelut’ta ise Sanayi İşçileri Federasyonu’nun toplu sözleşmesi yürürlükte. PAU’nun sözleşmesi Sanayi İşçileri Federasyonu’nun sözleşmesine kıyasla çalışanlara daha fazla haklar tanıyor. PAU üyelerinin ücretleri de daha yüksek.
İŞVEREN, 8 BİN POSTACININ ÜCRETLERİNİ DÜŞÜRMEYİ PLANLIYORDU
İşverenin Palvelut’a aktardığı işçilere Sanayi İşçileri Federasyonu’nun toplu iş sözleşmesini uygulayacağını açıklaması 700 postacının aylık ücretlerinin en az % 30 oranında düşürülmesini de beraberinde getirecekti.
PAU yönetimi, işverenin 8 bin postane çalışanını yan şirketlerine devrederek ücretlerini düşürmeyi planladığını belirterek uygulamaya karşı çıktı. 11 Kasım günü 9 bin postacı, işi bırakarak greve başladı.
DAYANIŞMA GREVLERİ YAYGINLAŞTI
Posti’nin ücretleri düşürme girişimine diğer işkollarındaki emekçileri örgütleyen federasyonlar da karşı çıktı. Havalimanlarında, Posti’ye acentalık yapan mağaza ve butiklerde çalışan işçiler, dayanışma grevine başladı. Posti’den gelen mektup ve paketleri almayı reddetti.
Gemiciler, önce Posti’ye ait paketleri taşımayı durdurdu. İşverenin geri adım adım atmaması üzerine 25 Kasım itibariyle tüm yük ve yolcu gemilerinde greve gitti.. Böylelikle Finlandiya’nın ihracatının üçte biri durdu. Aynı tarihte başkent Helsinki’de otobüs şoförleri de greve başladı.
İŞVEREN GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI
Bir gün sonra da Posti işvereni, tarafsız arabulucunun önerisini kabul ettiğini ve 700 postacının ücretlerini düşürmeyeceğini açıklamak zorunda kaldı.
Grev öncesi ve sırasında hükümetin denetiminde olan bir devlet kurumunun çalışanların ücretlerinin düşürülmesi için başvurduğu manipülatif yöntemler tartışılmaya ve sorgulanmaya başladı.
Medya ve muhalefet parti milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Antti Rinne, pek çok kez Posti’nin çalışanların ücretlerinin düşürülmesi girişimlerine karşı olduklarını açıklamıştı.
ÜCRETLERİN DÜŞÜRÜLECEĞİNDEN HÜKÜMETİN HABERİ VARDI
Grevin sona ermesinden 2 gün sonra Posti Yönetim Kurulu Başkanı Markku Pohjala, hükümetin grev başlamadan çok önce çalışanların ücretlerinden düşürüleceğinden haberi olduğunun açıklamasından sonra gelişmeler çok farklı yönde gelişti.
BAKAN İSTİFA ETTİ
Başbakan Antti Rinne, alelacele bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Paatero’nun Posti’nin ücretleri düşürme planlarını hükümete bildirmediği için istifa ettiğini açıkladı.
Rinne, skandalın sorumluluğunu Paatero’nun üzerine yıkarken, muhalefet partileri olanlardan başbakanın da sorumlu olduğunu söyledi ve istifasını istedi.
Parlamentoda konunun ele alındığı oturumda Rinne, postane yönetimine pek çok kez çalışanların başka şirketlere aktarılmasına karşı olduğunu açıkça söylediğini ve kendisinin olanlardan bilgisinin olmadığını öne sürdü.
HÜKÜMETİ ORTAĞI PARTİLER KONUNUN ARAŞTIRILMASINI İSTİYOR
Ancak Rinne’nin açıklamaları muhalefeti yatıştırmaya yetmediği gibi hükümetin ortakları Yeşiller ve Merkez Partisi, Rinne’nin üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin konuyu ayrıntılı olarak araştırmasını istedi.
Merkez Partisi’nin Parlamento Grup Başkanı Antti Kurvinen, olanlardan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’yi sorumlu tuttu. Postane ve devletin diğer kurumlarında yaşanan belirsizlik ve kaosun ele alınmasını talep etti.
BAKAN, ÜCRETLERİN DÜŞÜRÜLECEĞİNDEN HABERİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Bu arada konunun milletvekilleri tarafından iki kez parlamentonun gündemine getirildiği ve Devlet Bakanı Sirpa Paatero’ya sorulduğu anlaşıldı.
Paatero, verdiği cevapta postane yönetiminin çalışanları ücretlerin daha düşük olduğu bir bölüme göndereceğinden haberi olduğunu söyledi.
Ağustos ayının sonunda, bu kez Sol Birlik Milletvekili Katja Heninnen, bakana çalışanları ücretlerinin düşürüleceği iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Paatero, postane branşında rekabetin sert olduğunu söyleyerek Posti’nin rekabet gücünü artırmaya çalıştıklarını belirtti.
MUHALEFET, GÜVEN OYLAMASI İSTEDİ
3 muhalefet partisi; Hıristiyan Demokratlar, Hareket Şimdi ve Ulusal Topluluk Partisi, hükümet için güven oylamasına gidilmesini talep etti.
Başbakan Antti Rinne, istifa etmeyeceğini ve güven oylaması sırasında hükümete yönelik eleştirileri kendisinin yanıtlayacağını açıkladı. Pazar günü hükümet ortaklarının desteğini alabilmek için bakanlarla bir toplantı yaptı.
Gensoru önergesinin salı günü ele alınması ve oylanması bekleniyor.
ANF Türkçe