Dünyanın dört bir yanında on binlerce kişi İsrail ve Filistinlilere destek için toplandı.
Filistinli militan grup Hamas‘ın 7 Ekim’de başlayan saldırılarına misilleme olarak Gazze‘ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrail‘i kınamak ve Filistinlilere destek vermek amacıyla on binlerce protestocu Orta Doğu‘nun dört bir yanında, Asya, Avrupa ve ABD’nin bazı bölgelerinde gösteriler düzenledi.
ABD, Fransa ve diğer ülkelerdeki Yahudi toplulukları, Hamas’ın Gazze’den düzenlediği ve ülkenin 75 yıllık tarihinde İsrailli sivillere yönelik en ölümcül saldırının ardından İsrail’le dayanışma mitingleri düzenledi.
Hamas saldırıları nedeniyle Batılı hükümetler ve pek çok vatandaş İsrail’e güçlü destek ve sempatisini dile getirirken İsrail’in Hamas’a tepkisi özellikle Arap ve Müslüman ülkelerde öfkeye yol açtı.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria‘nın Nablus kentindeki gençler sokaklarda ateşler yakarak İsrail ordusuyla çatıştı.
İtalya‘nın başkenti Roma‘da düzenlenen bir gösteride dev bir Filistin bayrağı açıldı. Danimarka‘nın Braband kentinde barışçıl protestolar düzenlenirken Almanya’nın başkenti Berlin’de bazı protestocular polis tarafından gözaltına alındı. Diğer Avrupa kentleri de birçok gösteriye sahne oldu.
Almanya ve Fransa Filistin yanlısı gösterileri yasaklarken, birçok batılı ülke de protestoların şiddete yol açabileceği endişesiyle sinagog ve Yahudi okullarında güvenliği arttırdıklarını açıkladı.
Ankara ve İstanbul’daki sol örgütlerden Filistin’e destek
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı Ankara ve İstanbul‘daki konsolosluk binaları önünde protestolar düzenlendi.
Ankara’nın Çankaya ilçesinin Söğütözü Mahallesinde bulunan İsrail Büyükelçiliği önünde bir araya gelen sol örgütler Filistin halkına desteklerini beyan ederek “Hamas’ı bahane ederek direnişi karalamaya çalışanların yanılacağını” söyledi.
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan Levent Mahallesinde bulunan İsrail Konsolosluğunun önü de birçok sol görüşlü hareketin düzenlediği bir ortak protestoya sahne oldu. Göstericiler İsrail ve emperyalizme karşı sloganlar atarak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında İsrail’in “saldırgan ve haydutça” davrandığı ifade edilerek İsrail devletiyle tüm bağların koparılması çağrısı yapıldı.
Netanyahu İsrail’in ‘Hamas’ı Gazze’de bitireceğini’ söyledi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in genişletilmiş acil durum kabinesini ilk kez topladı.
Başkent Tel Aviv‘deki askeri karargahta yapılan toplantı, bakanların Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırılarında öldürülen yaklaşık bin 300 İsraillinin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Netanyahu, sergilenen ulusal birliğin, ülke Gazze’de “Hamas’ı yıkmaya” hazırlanırken içeride ve dışarıda bir mesaj gönderdiğini söyledi.
Kara harekatı yaklaşırken İsrail’in tankları Gazze çitinin yakınına çekildi
Kuşatma altındaki Filistin bölgesine yönelik aralıksız bombardıman devam ederken İsrail tankları Gazze sınırındaki çitlere konuşlanmaya başladı.
İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon Filistinlinin yaklaşan kara harekâtı nedeniyle güneye tahliye edilmesini emretmesinin ardından on binlerce Filistinli yerinden edildi.
İsrail ordusu, Lübnanlı Hizbullah savaşçılarının füze saldırısında kendi topraklarında bir kişinin ölmesinin ardından Lübnan’daki hedefleri vurduğunu açıkladı.
Siviller başta olmak üzere ölü sayısı tırmanışta
İsrail’in hava saldırılarında 724’ü çocuk olmak üzere en az 2 bin 329 Filistinli hayatını kaybetti.
Hamas’ın askeri operasyonlarında ölen İsraillilerin sayısı 286’sı asker olmak üzere bin 300’e ulaştı.
Mısır Gazze’ye yardım ulaştırma çabalarını yoğunlaştırıyor
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ülkenin Gazze’ye yardım ulaştırmak için uluslararası ve bölgesel ortaklarıyla çabalarını yoğunlaştırdığı kaydedildi.
Mısır, ulusal güvenliğinin kırmızı çizgi olduğunu ve Filistinlileri yerlerinden etmeye yönelik her türlü planı ya da “komşu ülkeler pahasına Filistin meselesini tasfiye etme girişimlerini” reddettiğini söyledi.
Açıklamaya göre Kahire ayrıca Gazze’deki krizle ilgili son gelişmelerin ve Filistin meselesinin geleceğinin ele alınacağı bir zirveye ev sahipliği yapmayı teklif etti.
İsrail ordusu Hamas’ın 126 kişiyi esir aldığını doğruladı
İsrail ordusu, Hamas’ın geçen hafta İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıdan bu yana 126 kişinin militan grup tarafından esir alındığını doğruladı.
Ayrıca 7 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda en az 279 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı.
‘Hava saldırılarına rağmen’ Gazze’ye tıbbi yardım ulaştırıldı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) İsrail’in hava saldırılarına rağmen Gazze’deki 2 bin hastaya hayat kurtarıcı tıbbi malzeme ulaştırabildiğini açıkladı.
Sosyal medya platformu X üzerinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hava saldırılarına ve kendi güvenliklerine yönelik risklere rağmen, WHO ekibi Gazze’de 2000 hastanın bakımı için hayat kurtaran tıbbi malzemeler teslim etti.
WHO, çatışmaların sona erdirilmesi ve sağlık tesislerinin, sağlık çalışanlarının, hastaların ve sivillerin korunması çağrısında bulunmaktadır.”
Hizbullah, İsrail’in kuzeyine roketli saldırı düzenledi
Lübnan’ın yönetimindeki Hizbullah örgütü, Lübnanlı gazeteci Issam Abdallah ve diğer sivillerin öldürülmesine tepki olarak İsrail’in kuzeyindeki Shtoula‘da bulunan bir İsrail askeri karakoluna roket attığını açıkladı.
Olay yerindeki tanıklara göre cuma günü İsrail güçlerinin Lübnan’ın güneyinde düzenlediği bombardımanda gazeteci Abdullah öldürülmüş ve altı gazeteci yaralanmıştı.
Ne olmuştu?
Yaklaşık 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi, 2007’den bu yana İsrail kuşatması altında bulunuyor.
7 Ekim’de Filistinli militan grup Hamas’ın silahlı kanadı olan El Kassam Tugayları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı bir operasyon gerçekleştirerek çok cepheli bir saldırı düzenlemişti.
İsrail ordusu Hamas’ın saldırılarına karşılık “savaş durumu” ilan etmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkesinin “uzun ve zor bir savaşa girdiğini” belirtirken, Gazze Şeridi’nin “tamamen abluka altına alınacağını” duyurmuştu.
9 Ekim’de bölgede tam kuşatmanın başlamasının ardından halihazırda büyük ölçüde insani yardımlara bağlı olan halk, temel gıda, su, ilaç, elektrik ve internete erişimin kesilmesi nedeniyle insani krizle karşı karşıya kalmıştı.
Temel yaşamsal ihtiyaçlara erişemem ve haberleşme kanallarının kullanılaması halk içerisinde paniğe neden olurken İsrail ve Hamas saldırılarına devam etmişti. Resmi kurumlar bu saldırılarda askeri personelden çok sivil kayıplar verildiğini açıklamıştı.
Netanyahu, Hamas güçlerinin 7 Ekim’de kaçırdığı 126 rehine serbest bırakılana kadar Gazze Şeridi’ne gıda, su, ilacın da dahil olduğu hiçbir insani yardım ulaştırılmayacağını ve bölgenin elektriksiz bırakılmaya devam edeceğini açıklamıştı.