Çeviren: Aycan Akcin
Kaynak: The Guardian
“Bizim zamanımız şimdi”: Dünya gençlik anketi beklenmedik bir şekilde gençler arasında iyimser bir havanın olduğunu ortaya koydu.
15 ülkede yapılan anket, Kenya, Meksika, Çin ve Nijerya’daki gençlerin % 90’ının geleceğe yönelik umutlu olduklarını ortaya çıkardı- ki bu tam anlamıyla gelişmiş ülkelerdeki sonuçların zıttıdır.
Anket, Kenya ve Meksika’daki gençlerin Fransa ve İsveç’te bulunan gençlere kıyasla gelecekten çok daha umutlu olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Ipsos tarafından yürütülen ve Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen araştırmada, gençlerin yetişkinlerden daha iyimser olduğu sonucuna ulaşılmıştır; ancak gençlerin politikacılardan memnuniyetsizliği çok yaygın.
Kenya, Meksika, Çin, Nijerya ve Hindistan’daki 10 gençten 9’u, gelecek hakkında olumlu düşünceler bildirirken gençlerin gelecek hakkında en kötümser oldukları ülkeler Fansa ve İsveç oldu.
Doğu Afrika’da gençlik tutumlarını araştıran Aga Han Üniversitesi’nden Alex Awiti, gençlerin bu iyimser tavrını kendilerinin söz konusu bölgelerde düşüncelerinin dinlenmesi ile ilişkili olduğunu belirtti. ‘Buralarda gençlerin harekete geçmesi durumunda Doğu Afrika’daki tüm hükümetlerin birkaç gün içinde devrilecekleri bilinir’ diyen Awiti, etkileyici olan şeyin bu bölgelerdeki gençlerin ne istediklerini çok iyi bilmeleri olduğunu da ekliyor. Kenya’nın nüfusunun %80’ini 35 yaş altı gençlerin oluşturduğunu hatırlamakta fayda var. Buna rağmen genç kesimin politikadaki temsiliyeti sınırlıdır.
Danimarka’da bulunan Happiness Research Institute (Mutluluk Araştırma Enstitüsü) analisti Michael Birkjaer Avrupa ülkelerindeki cevapların kalıcı etkiye sahip finansal krizin bir sonucu olan yalnızlık salgından kaynaklanabileceğini belirtti. Batıdaki gençlerin anne ve babalarından daha iyi bir şey yapamayan ilk nesiller olabilecekleri hakkında pek çok hikayeyle karşılaştılar. Gelişmiş ülkelerdeki fırsatların azalmasına ilişkin belki de yeni gelişen kolektif bir algı oluşmuş olabileceğinin de altını çizmerken gelişmekte olan ülkelerde ise iyi yaşamın sosyal ölçütlerinin belki de daha ulaşılabilir olarak algılandığını ekledi.
Nijerya’da gençlerin gelecekle ilgili iyimser olmalarının sosyal değişimi şevk edici oluşlarıyla ilişkili olduğunu söyleyen aktivist ve Restless Development (Yorulmak Bilmeyen Kalkınma Örgütü) Genel Başkanı Olasupo Abideen ayrıca, “Nijerya’nın nasıl algılandığına ilişkin retoriği değiştirmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı da biz her zaman iyimseriz, işimize odaklanmış durumdayız ve enerjimiz var” dedi.
Dünya genelinde gençler, siyasi liderler tarafından hayal kırıklığına uğradıklarını hissettiklerini belirtti. Brezilya ve Nijerya bunun en çok belirtildiği ülkeler oldu ki bu ülkelerdeki katılımcıların dörtte üçü politikacıların kendileri gibi insanları umursamadıklarını düşündüklerini söyledi. Bu durum, Saudi Arabistan ve Hindistan hariç geriye kalan 13 ülkedeki gençlerin yaklaşık yarısı tarafından da belirtildi.
İngiltere’deki araştıma sonuçları gençlerin yalnızca % 27’sinin politika ya da hükümet hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia eden bir kesim olduğunu göstermektedir. Royal Holloway Üniversitesi’nde gençlik politik katılımı uzmanı James Sloam, İngiltere’deki gençlerin siyasi sistem tarafından siyasetten soğutulduğunu belirtirken “Burada son dönemde yapılan seçim sonuçlarında İşçi Partisi ve Jeremy Corbyn için büyük bir gençlik oyu vardı; ama hiçbir şey elde edilemedi çünkü demografik açıdan gençlerin yüzdesi yetişkinlere kıyasla çok daha küçüktür” dedi.
Londra’nın doğusunda bir kasaba olan Dagenham’da yaşayan 14 yaşındaki Alfie Guardian Gazetesi’ne “kendi yerin için savaş vermen gereken bir yerdir burası, ama bu zordur, çok zordur” şeklinde konuştu ve ekledi “küçük çocuklar dışarıda güvende hissetmediklerinden ve şiddet olaylarından çekindiklerinden dışarda oynayamıyorlar. Kendilerinden ufak çocuklara asit saldırısı yapan yaşça daha büyük çocuklar var, bu çocuklar ayrıca telefon ve bisiklet hırsızlığı da yapıyorlar. Küçük çocuklar bu şekilde mahfediliyor”.
15 ülkede yapılan araştırmada, politik kültürlerinin en gelişmiş olduğunu belirten Hintli gençlerin %55’i hükümet hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtti. Hayatın erkekler için daha iyi olduğu konusunda en çok hemfikir olan ülke gençleri de yine Hindistan’dan. Hindistan’daki kadınların hakları ve güvenliği, son yıllarda daha büyük bir inceleme altına alınmıştır. Bir dizi yüksek profil tecavüz davası kitlesel protestolara yol açtı ve ülkede kadınların nelere maruz kaldıkları tartışma konusu olmaya başladı. Ankete göre, ankete katılan 10 kişiden yaklaşık sekizi, Hindistan’daki kadın ve kızların yaşam koşullarının önümüzdeki 15 yıl içinde iyileşeceğinden emin olduklarını söyledi. Ankete katılan 10 kişiden yaklaşık 8i, Hindistan’da kadın ve kızların yaşam koşullarının önümüzdeki 15 yıl içinde iyileşeceği kanaatinde olsalar da bu konularda kapanya yürütenler kadınlara karşı işlenen suçların sayısının artmasına işaret ederek iyileşme hususunda iyimser olamadıklarını belittiler. Ayrıca, 2012’den bu yana, rapor edilen tecavüz vakalarının 2016’da % 60 artarak 40.000’e çıktığının da altını çizdiler. İşgücündeki kadın sayısı dramatik bir şekilde düşerken, ülkenin çeyiz karşıtı yasalarındaki değişikliklerin kadınlara yönelik korumaları zayıflattığı da söyleniyor. İktidardaki ulusal parti, kadınların evde kalmaları ve dört çocuk doğurmaları gerektiğini dair açıklamalar yaparken tecavüzlerin sebebinin kadınların kıyafet ve tavırlarının oduğunu dile getirmekten geri kalmıyor. Apne Aap Women Worldwide Campaign Group (Apne Aad Dünyadaki Kadınlar Mücadele Grubu) kurucusu Ruchira Gupta “kadın Hakları konusu sürekli arka plana atılmaktadır, Hindistan’da kadın hakları herhangi bir gelişme göstermiyor” dedi.
Araştırmaya göre, Rusya’daki beş gençten sadece bir tanesi erkeklerin kadınlardan daha iyi yaşam koşullarına sahip olduğuna inanıyor. Geçen yıl ülke, aile içi şiddeti kısmen yasallaştırdı.
Kenya, Saudi Arabistan, Avustralya ve Endonezya’da internetin ve sosyal medyanın olumsuz etkisi katılımcıların 5te 1i tarafından sıralandı. Jakartalı 17 yaşındaki Becky, “internette güvensiz hissediyorum çünkü burası gerçekten neyi savunduğumu gösterdiğim yerdir ve inandığım şeyler için konuştuğum yerdir. LGBTQ + haklarına inanıyorum. Bu topluluğun bir parçası olmak yasalara aykırı değil, ancak sizi koruyacak herhangi bir yasa mevcut değil” şeklinde konuştu.
Awiti, “Gençler hala iyimser olmaya, geleceğe yatırım yapmaya ve ileriye gidebilmek için fedakarlıkta bulunmaya devam ediyor. Fırsat istiyorlar, ama sadece işlerle ilgili değil bu; aynı zamanda başarılı olmak istiyorlar, herkesin istediği her şeyi istiyorlar; bir ev, bir araba satın almak istiyorlar. Sadece toplumun günlük çalışma sürecinin işlemesinde payları olsun istiyorlar” dedi.
Kaynak:
https://www.theguardian.com/global-development/ng-interactive/2018/sep/24/our-time-is-now-world-youth-poll-reveals-unexpected-optimism