Dünyanın dört bir tarafında hükümetlerin halkı yok sayan, yoksullaştıran politikalarına karşı öfke büyüyor. Brezilya, İngiltere, Fransa, Umman ve Güney Afrika Ülkesi Svaziland da halk sokaklardan haykırıyor. Yunanistan ise greve hazırlanıyor.
Son zamanlarda dünyanın dört bir yanında halk hükümetlerin politikalarına karşı sokaklarda isyanını dile getiriyor. Koronavirüsle birlikte derinleşen yoksulluk ve buna karşı iktidarların yönelttiği şiddet, yurttaşları sokaklara döküyor.
Kolombiya: 62 kişi yaşamını yitirdi
Onlardan biri de Kolombiya. Hükümetin vergi politikalarına karşı başlayıp iktidar karşıtı bir halk hareketine dönüşen eylemlerde polis şiddeti de dinmek bilmiyor. Şimdiye dek eylemlerde polis şiddeti sonucu 14 kişi yaşamını yitirdi. Yönetimin başında olan sağcı Ivan Duque hükümetinin Cali’ye asker konuşlandırma kararı ve “şiddeti bastırma” sözü vermesinin ardından kentte ESMAD adı verilen özel kolluk gücünün şiddeti arttı, gerçek mermilerle müdahaleler sonucu bir günde sekiz eylemci yaşamını yitirdi.
Ülkede 28 Nisan Grevi’nden bu yana protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı da 62’ye yükseldi. Uluslararası insan hakları örgütlerinin Duque yönetimine polislerin ateşli silah kullanımını durdurma çağrısı da karşılıksız kaldı.
Eylemlere gerçek mermilerle müdahalelerin sürmesi halinde can kaybının artmasından endişe edilirken başkent Bogota’daki eylemlerden de Cali’ye destek geldi. Hayatını kaybeden eylemciler için adalet istendi.
200 eylemci kayıp
Eylemlerde 200’ü aşkın kayıp var. Sokaklara dökülen halk, kayıp 200’ü aşkın kişinin akıbeti soruyor.
Öte yandan, eylemcilerin kurduğu komite ile hükümet arasında iki haftadır süren müzakereler kilitlenmiş durumda. Tarafların geçtiğimiz hafta bir ön anlaşmaya vardığı açıklanmasına rağmen, grev liderleri hükümetin metne imza atmadığını açıklamıştı. Eylemcilerin talepleri arasında aynı zamanda işsizliğin sona ermesi öne çıkarken polis şiddetinin son bulması da birincil talep olarak yer alıyor. Duque hükümetiyse yükselen tepkiyi şiddetle bastırmayı deniyor.
Yunanistan greve gidiyor
Yunanistan’da işçi sendikaları, hükümetin çalışma saatlerini günde 13 saate kadar çıkaran ve haftanın 7 günü çalışmaya kapı aralayan yeni yasa tasarısını derhal geri çekmesi talebiyle genel greve hazırlanıyor.
3 Haziran’da yapılacak genel grev öncesinde sendikalar ülke çapında fabrika ve işyerlerinde toplantılar düzenliyor.
Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) PAME yasa tasarısının sendikaların faaliyetlerine, işçilerin toplu pazarlık haklarını tamamen kaldırarak grev hakkına bir dizi kısıtlama ve engel getirdiğine de dikkat çekiyor.
Brezilya: Bu hükümet virüsten daha tehlikeli
Koronavirüs salgını nedeniyle yarım milyon insanın hayatını kaybettiği Brezilya’da, önlemlere karşı çıktığı için sağcı devlet başkanı Jair Bosonaro’nun istifası talebiyle haftasonu ülkede eylemler düzenlendi.
Yaklaşık 200 noktada onbinlerce kişinin katıldığı eylemlerde parlamentoya “Bolsonaro azledilsin” çağrısı yapıldı. Başkent Brasilia ve Rio de Janeiro başta olmak üzere birçok kentte solcu siyasi partilerin, sendikaların ve öğrenci birliklerinin de katıldığı eylemlerde Bolsonaro’nun kuklaları yakıldı.
Covid-19 salgınında yakınlarını kaybetmiş olan eylemciler, Bolsanaro’nun salgında ısrarla ekonomiye öncelik verip kapanma önlemleri almayarak ölümlere yol açmış olmaktan sorumlu tutulmasını istedi. Rio’daki yürüyüşe katılan 48 yaşındaki Osvaldo Bazani da Silva, basına yaptığı konuşmada erkek kardeşinin Covid-19’dan öldüğünü anlatarak, “Daha fazla Brezilyalıyı kaybedemeyiz. Bu hükümet düşene kadar her gün sokağa çıkmalıyız” dedi. İki akrabası Covid-19 nedeniyle ölen 69 yaşındaki Irene Grether “Bu hükümet virüsten daha tehlikeli” tepkisi verdi. Kongre’de de Bolsonaro hakkında salgını kötü yönetmekten bir soruşturma yürütülüyor.
Umman’da yoksulluk ve işsizlik
Ortadoğu ülkesi Umman’da ise işsizlik ve yoksuzlukluk karşıtı eylemler düzenleniyor. Sultan Heysem bin Tarık’a yönelen tepkilerin nedeni geçen ay devlet gelirlerini artırmak için temek ürünlere yeni bir KDV uygulaması ve kemer sıkma tedbirlerinin genişletilmesi oldu.
Başkent Maskat başta olmak üzere Sohar, Nizva, Ibri, Sur ve birçok kentte 26 Mayıs’tan bu yana temel ürünlerden vergi alınmasına karşı yapılan eylemler yönetime karşı öfkeye yöneldi. Öfkenin artmasında eylemcilere dönük sert polis müdahaleleri de etkili oldu. Körfez İnsan Hakları Merkezi ve Umman İnsan Hakları Derneği gibi insan hakları grupları, yüzlerce protestocunun gözaltında tutulduğunu ve gözaltında işkence iddiaları olduğunu duyurdu.
Svaziland: Nkomonye gözaltına kaybedildi
Güney Afrika’nın 1,3 milyon nüfuslu Svaziland ülkesinde üniversite öğrencisi Thabani Nkomonye’nin 21 Mayıs’ta gözaltında kaybedilmesi üzerine öğrenciler eylemler düzenliyor.
Genç öğrencinin ölümünün açığa çıkarılmasını talep eden Svaziland Ulusal Öğrenci Birliği (SNUS) Genel Sekreteri Bafanabahe Sacolo’nun tutuklanması da tepkileri büyüttü.
İşsizliğin yüzde 24 oranında olduğu ülkede üniversitelerde yıllık ücretlerin beş katına çıkarılması da bir diğer tepki nedeni.
Thabani Nkomonye’nin bir trafik kazasına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybettiği açıklanmış ancak ölüm nedeni belirtilmemişti. Ailesi ve yakınları ise polis cinayeti sonucu öldürüldüğünü savunuyor.
Fransa’da sağlıkçılar sokakta
Fransa’nın başkenti Paris’te haftasonu yüzlerce doktor ve sağlık personeli, sağlık hizmetlerine gereken önemin verilmediği ve sağlık alanındaki sorunların dikkate alınmadığı gerekçesiyle hükümeti protesto etmek için sokağa çıktı. Sağlık örgütleri, ülkede yıllardır uygulanan sağlık politikalarının, nüfusun sağlık ihtiyaçlarına değil, hükümetin sağlık hizmetlerine yönelik “kemer sıkma politikalarına” dayandığını söyledi.
İngiltere’de AVM işgal edildi
İngiltere: Başkent Londra’da Muhafazakar Parti hükümetinin koronavirüs önlemlerine karşı çıkan, kapanma kararlarının ve aşı pasaportu girişimlerinin özgürlükleri ihlal ettiğini savunan eylemciler bir alışveriş merkezini basarak protesto düzenledi. Kentin Shepherd’s Bush mahallesindeki Westfield alışveriş merkezinde “Aşı pasaportuna hayır” sloganıyla düzenlenen eyleme polis müdahalede bulunarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.