Gaza Marine gaz sahası, Doğu Akdeniz’de Gazze Şeridi’nin 30 km açığında yer almaktadır. Su derinliği 603 m’dir.
Gaza Marine gaz sahası, Doğu Akdeniz’de Gazze Şeridi’nin 30 km açığında yer almaktadır. Suyun 603 metre derinliğindedir. Gazze sahasının geliştirilmesi İsrail ve Filistinliler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle birkaç yıldır bekletilmektedir.
ABD’nin desteğini alan Filistin Ulusal Yönetimi, Eylül 2012’de İsrail ile sahanın olası geliştirilmesine ilişkin görüşmelere başladı. Görüşmeler henüz erken aşamada olduğu için geliştirmenin başlangıç tarihi henüz belli değil. Geliştirmenin, eğer gerçekleştirilirse, tamamlanmasının üç ila dört yıl sürmesi bekleniyor.
British Gas (BG) sahada %90’lık bir paya sahiptir. Filistin Yatırım Fonu (PIF) ve Consolidated Contractors Company (CCC) opsiyonlarını kullanmaya karar verirse BG’nin hissesi %60’a düşecek. PIF ve CCC daha sonra sırasıyla %30 ve %10’luk paylara sahip olacaktır.
Filistin Yönetimi 1999 yılında BG’ye Gazze açıklarındaki tüm deniz alanı için arama ruhsatı verdi. 25 yıllık lisans BG’ye bölgede arama yapma, gaz sahaları geliştirme ve gerekli altyapıyı inşa etme hakkı veriyor.
Gazze gaz sahasının geliştirilmesine ilişkin tartışmalar
“1999 yılında imtiyaz BG’ye verildiğinde, ön koşul fazla gazın İsrail’e tedarik edilmesiydi.”
Gazze sahasının geliştirilmesinin önündeki en büyük engel İsrail ile Filistinliler arasında Filistin karasuları üzerindeki anlaşmazlıktı. Uluslararası hukuka göre gaz sahasının bulunduğu bölge Filistinlilere ait.
İmtiyaz 1999’da BG’ye verildiğinde, ön koşul fazla gazın İsrail’e tedarik edilmesiydi. Ancak İsrail gaz için piyasa fiyatını ödemekte isteksizdi. Bu durum İsrail ile geliştiriciler arasında bir çıkmaz yarattı ve sahanın geliştirilmesini engelledi. 2007 yılında BG, sahadan üretilecek gazın satışı konusunda İsrail ile yaptığı görüşmelere son verdi.
Gazze’den kesintisiz gaz tedarikine ve Filistin Ulusal Yönetimi’ne kesintisiz fon akışına ilişkin net sözleşmelerin ve güvencelerin bulunmaması sahanın geliştirilmesini engellemektedir. Anlaşmazlıklar nedeniyle, geliştiriciler sahanın geliştirilmesi için gerekli izinleri alamadılar.
BG, sahanın keşfedilmesini sağlayan Gaza Marine-1 ve Gaza Marine-2 adlı iki kuyu açmıştır. Bu sondaj sonuçlarına dayanarak BG, 2001 yılında saha için fizibilitesini ortaya koyan bir teknik inceleme gerçekleştirdi.
Gazze’deki Rezervler
Gaza Marine bölgedeki tek önemli enerji kaynağıdır. Sahanın bir trilyon kübik feet gaz içerdiği tahmin edilmektedir. Ömrünün 15 yıl olduğu tahmin edilmektedir.
Gazze sahasının geliştirilmesi
Filistin Ulusal Yönetimi 2002 yılında Gazze sahası geliştirme planını onaylamıştır. Önerilen plan bir deniz altı geliştirme ve doğal gazın karadaki bir işleme terminaline taşınması için özel bir boru hattı içeriyordu.
Gazze gaz projesinin Filistin’e faydaları
Gazze sahasının geliştirilmesinin hem İsrail’e hem de Filistin Ulusal Yönetimi’ne fayda sağlaması beklenmektedir.
Projenin Filistinliler için ekonomik, çevresel ve finansal faydalar sağlaması beklenmektedir. Proje ömrü boyunca telif hakları ve vergilerden yaklaşık 2.4 milyar dolar gibi önemli bir gelir elde etmesi bekleniyor. Ayrıca İsrail’den elektrik ithal etme ihtiyacını ortadan kaldırarak yılda 560 milyon dolar tasarruf sağlayacaktır.
Filistinliler ayrıca Gazze’deki elektrik santralinde kullanılmakta olan dizeli gazla değiştirebilecekler. Bu da elektrik üretim maliyetini önemli ölçüde düşürecek ve İsrail’den yapılan dizel ithalatını azaltacaktır. Dizel yerine doğal gaz kullanımı çevre koşullarını da iyileştirecektir.
Önemli gaz rezervlerine erişim, Filistinlilerin doğal gazla çalışan elektrik santrallerinin geliştirilmesine yatırım yapmasına olanak sağlayacaktır.
Projenin İsrail’e faydaları
Gazze gaz sahasının İsrail’in enerji ihtiyacının %10’unu karşılaması bekleniyor. Ülke şu anda gaz tedariki için Mısır’a bağımlı durumda. Giderek büyüyen ekonomi, İsrail’in daha yeni enerji kaynaklarına erişimini gerektiriyor. Ülke, kesintilere açık olan Mısır gazına olan bağımlılığını azaltmak için Gazze sahasından üretilen gazı satın almayı planlıyor.
İsrail halihazırda arz güvenliğini arttırmak için Akdeniz’de bulunan kendi gaz sahalarını geliştirmeye yatırım yapıyor. Şu anda Leviathan ve Tamar sahalarını geliştirmektedir. Ancak bu sahalar kıyıdan uzakta yer alıyor ve geliştirilmesi pahalı.
https://www.offshore-technology.com/projects/gaza-marine-gas-field/