Kabullenme ve yeniden birleşme için Kıbrıs’ın farklı noktalarında elinde dövizleriyle fotoğraf çektiren bir kişi… Instagram fenomeni haline gelen birçok kişi var ancak Kıbrıs’ta özellikle sorunların bulunduğu Maraş, barikat bölgeleri gibi yerlerde çektiği fotoğraflarla ün kazanan Chris Rotsakis tüm Kıbrıs halkına 3 dilde mesajlar vermeye devam ediyor.
Maraşlı bir ailede doğan 22 yaşındaki Chris Rotsakis, ailesinin memleketi olan Maraş’ı orada hiç yaşamamış olsa bile kendi memleketi gibi sevdiğini Cyprus Mail’e belirterek yeşil hattın engeli bulunduğunu ve bunun Kıbrıs’ın istediği herhangi bir yerine özgürce ve rahatça hareket etmesini engellediğini ifade ediyor.

Kendi ülkesini yeniden bir araya getirmeye yardımcı olmak için Chris, adanın her yerinde, özellikle de Pile ve Ledra caddesi gibi bölünme ile ilgili yerlerde, kendisinin heyecan verici fotoğraflarını yayınlamaya başladı. Her birinde, basit bir mesaj yazdığı bir karton parçası tutan Rotsakis’in pankartlarından bazıları şöyle:
’Barış mümkündür‘, ’Bilmediğiniz insanlar için nefret hissetmeyin‘ ve ’Sınır yok, ulus yok’
Bu samimi mesajlar, Rotsakis’in fotoğraf paylaşmaya başlamasından bu yana üç ay içinde instagramda özel bir hayran kitlesi topladı ve bu rakam, sürekli olarak artıyor. Sadece üç ay içinde bu kadar çok insanı etkilemesini “hoş bir sürpriz” olarak niteleyen Rotsakis, yaydığı mesajlara olan inancının uzun süredir bulunduğunu da belirtti.

Bulunduğu sosyal medya hesaplarında her zaman iki toplumlu hesapları takip etmeye dikkat gösterdiğini de ifade eden Rotsakis, çevrimiçi olarak devam eden Kıbrıs’ın birleşmesi mücadelesinde önemli bir bağlantı olmak istediğini kaydetti.
Kıbrıs’ta barikatlar sorunun her daim merakını uyandırdığını da belirten Rotsakis, açıklamasında şunları kaydetti:
“İlkokuldan beri, yaşımdan dolayı pek çok şeyi anlayamadığım zaman, Kıbrıs’taki barikatlar sorunu merakımı uyandıran bir şey olmuştur. Evimden her gün Beşparmaklar’daki utanç bayrağını gördüm. Aileme sorardım: bu bayrak neden dağda ve bu bayrak nedir? Ailem ve ben her pazar Lefkoşa’da yürüyüşe çıktığımızda, insanların Ledra Caddesi’ni başkentin merkezi olarak adlandırmaları bana garip geldi. Kıbrıs’ta kuzeye doğru yürüdüğümüzde, yol bizi dikenli tellere götürecek gibi görünüyordu. Bütün cadde boyunca özgürce yürümeye devam edemiyorken nasıl şehir merkezi olabilir?
“Okulda tek taraflı propaganda yapılıyor”
Cyprus Mail’e verdiği mülakatta şunlar kaydedildi:
“Çocukken çok fazla sorum vardı” diye gülümsüyor Rotsakis. “Ama büyürken, Kıbrıs’ı ve tarihini kendi başıma araştırmaya başladım, çünkü okulda tek taraflı propaganda öğretildiğini hissettim, bu da masum ve saf çocukların bu tür saçmalıklara inanmasına neden oldu. Ama Kıbrıs tarihini öğrendiğimde, gençliğimde yaşadığım beyin yıkamasına karşı çıktığımda, anlayışım değişti. Sınırların dağılması arzum da arttı. Daha sonra, Tatar Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak seçildiğinde, Kıbrıs sorunu için her şeyin bittiğini hissettim; Barış için tüm umutlarımı kaybettiğimi hissettim. Neyse ki, hayal kırıklığı uzun sürmedi.”

New York sokaklarına, onu ilgilendiren bir konu hakkında birkaç kelime yazdığı bir karton parçası tutan ve çok kısa bir süre içinde Instgram fenomenine dönüşen @Dudewithsign’dan esinlenerek @cypriotwithsign’ı başlattığını belirten Rotsakis, umut, barış ve yeniden birleşme mesajlarını bu şekilde göndermeye başladığını belirtti.
“İlham kaynağına göre mesaj veriyorum”
Haftada iki kez yayın yapan Chris, ilham kaynağına göre konum ve mesaj hakkında karar veriyor. Rotsakis, “bazen Kıbrıs veya toplumları hakkında makaleler okumaktan ilham alıyorum ve yorumlar aklıma geliyor; bir makalenin yazarına söylemek istediğim şeyler mesela… Bu yorumları kartona yazdığım sloganlara dönüştürüyorum. İlham aldığım diğerleri arasında Kıbrıs’ın ortak gelenekleri ve geleneklerini yayınlayan @thecypriotstory var: ortak dansları, yemekleri ve sözleri…”
”Bazı fotoğraflar“ diye devam ediyor Rotsakis, “iletmek istediğim mesajı netleştirmek için belirli bir yere ihtiyacım yok. Bu gibi durumlarda, Lefkoşa şehir merkezinde veya başka bir yerde bir yer seçiyorum. Örneğin, ‘Kıbrıslılar hem Yunanca hem de Türkçe konuşuyor’ dediğim mesaj, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üç resmi dilini tabelasında açıkça belirtilen bir yer olan Turizm Bakanlığı dışında çekildi.”

Rotsakis mülakatına şu sözlerle son verdi:
@Cypriotwithsign ile Kıbrıs sorununu henüz düşünmeyenleri düşünmeye teşvik etmeye çalışıyorum. Belki de birçok insan, bölünmenin her iki tarafında var olan sorunların çoğunun Kıbrıs sorunundan başladığını anlamıyor. Bunlar arasında enerji sorunları, yolsuzluk sorunları, trafik sorunları, diğer anayasal konular, güvenlik sorunları yer alıyor. Eğer insanlar ve özellikle genç nesil, bu konular hakkında endişelenmiyorsa, o zaman kim olacak? İlettiğim mesajlar sadece ülkemizin geleceği hakkındaki düşüncelerim. Ve umutluyum.”