BBC Genel Müdürü Tony Hall, Londra’daki Küresel Medya Özgürlüğü Konferansı’nda yaptığı konuşmada, dünyanın “1930’lardan bu yana hakikate yönelik en büyük saldırıyla karşı karşıya oduğunu” söyledi.
Tony Hall, “Hakikate saldırı, demokrasiye saldırıdır” dedi.
Hall, sahte haberlerin yayılmasını, 2. Dünya Savaşı’na giden süreçte Nazilerin başvurduğu propaganda yöntemlerine benzetti, “Haberde doğruluğa inanan herkes durumu tersine çevirmek için birlikte çalışmalı” diye konuştu.
‘Dünya çapında basın özgürlüğünü teşvik etmek için daha fazlasını yapmaya hazırız’
Tony Hall BBC olarak, sahte haberlerle ve dünya çapında medya üzerindeki baskılarla mücadele etmek için rol oynamaları gerektiğini de söyledi.
“Dünya çapında basın özgürlüğünü teşvik etmek için daha fazlasını yapmaya hazırız” ifadelerini kullanan Hall, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İyi gazeteciliğin özündeki prensipleri hiç olmadığı kadar fazla hayata geçirmeliyiz.
Dezenformasyon ve taraflı habercilik denizinde; bağımsızlık, tarafsızlık ve korku ya da kayırmacılık olmadan habercilik yapılabilmesi için harekete geçmeliyiz.
Konferansa katılanlar arasında İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ı da temsil eden insan hakları avukatı Amal Clooney de vardı.
Amal Clooney konuşmasında, “Şu anki medya krizi hem hakikatin susturulmasını hem de hiç görmediğimiz seviyede dezenformasyonun artmasını içeriyor” dedi.
Clooney, “Bu krize dünyanın vereceği yanıtın, neslimizi ve demokrasinin hayatta kalıp kalmayacağını belirleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Hunt: Gazetecilere baskı yapan ülkeler diplomatik bedel ödemeli
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, gazetecileri baskı yapan ülkelerin “diplomatik bir bedel ödemeleri gerektiğini” söyledi.
Jeremy Hunt, Çarşamba günü konferansta yaptığı konuşmada, İngiltere’nin de basın özgürlüğü konusunda daha iyi performans göstermesi gerektiğini belirtti.
Hunt, “Açık topluma inanan bizler tavsiyelerimizi kendimiz de uygulamalıyız” dedi.
İngiltere, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü listesinde 33. sırada yer almıştı.
Jeremy Hunt, “Birlikte çalışırsak, tacizlere ışık tutabilir ve gazetecilere zarar verenlere ve işlerini yaptıkları için onları hapse tıkanlara diplomatik bir bedel ödetebiliriz” diye konuştu.
Hunt, İngiltere’de iktidardaki Muhazafakar Parti’nin, seçilmesi halinde başbakan olacak iki genel başkan adayından biri.
Russia Today ve Sputnik konferansa alınmadı
İngiltere, dün başlayan konferansa Rusya’ya ait yayın kuruluşları Russia Today (RT) ve Sputnik’in dezenformasyon yaptıkları gerekçesiyle alınmayacağını duyurmuştu.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, davetliler arasında Rus gazetecilerin de bulunduğunu ancak bu iki kuruma “dezenformasyon yaymaktaki etkin rolleri” nedeniyle akreditasyon verilmediğini söylemişti.
İngiltere ve Kanada tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansa dünya çapından 60 bakan ve 100 farklı ülkeden 1500 gazeteci, aktivist ve akademisyen katılıyor.