Çikolata, evrensel olarak favori lezzetlerden biridir. Çikolatanın tarihi çok eskidir, MS 400’de kakao bitkisini ilk yetiştiren Maya halkına kadar uzanır. O dönemde kakao tüketimi bugünkünden oldukça farklıydı; kurutulmuş kakao çekirdeği öğütülür ve suda eritilir, lezzeti arttırılması için bu karışıma karabiber ve tarçın eklenerek, bu oldukça acı ve sert içimli şokolatıl (xocolatl) olarak adlandırılan sıvı tüketilirdi. MS 1200’lerde kakao çekirdeklerinin değeri çok yüksek olduğundan, değerli taşlar ve altınla birlikte kasalarda saklanırmış.
Kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilen kakao tozunun süt, vanilya ve ekstra kakao yağı gibi maddelerle karıştırılmasıyla elde edilen çikolata, günümüzde marketlerden kolayca ulaşılabilmektedir.
Çikolata bir miktar protein, çeşidine göre farklı miktarlarda şeker ve bazı mineralleri içermektedir. Sade çikolata, iyi bir demir ve magnezyum kaynağıdır, fakat tüm çikolata çeşitleri potasyum içermektedir. Çikolata antioksidanlar denilen bazı sağlık için önemli ögeleri içermektedir. İçeriğindeki antioksidanlar sebebiyle çikolata, yaşlanma karşıtı (anti-aging) özelliğe sahiptir. Ayrıca bu antioksidanlar nedeniyle çikolatanın, kalp hastalığı riskini azalttığı da düşünülmektedir.
Bazı bilimsel çalışmalar, özellikle bitter çikolatanın, içeriğinde bulunan kakao oranının fazlalığı nedeniyle çikolata tüketiminin, insulin direnci ve yüksek tansiyon üzerine olumlu sağlık etkilerinin olduğunu saptamıştır.
Çikolata mutluluk verir mi?
Çikolatanın, mutluluk hissi yaratan beyindeki serotonin ve endorfin adlı hormonlara etki ettiği düşünülmektedir. Bu nedenle, birçok insan mutsuz hissettiği sırada çikolatayı tüketmek istemektedir. Çikolata, uyarıcı bir madde olan kafein de içermektedir.
Çikolata çeşitleri
Birçok farklı çeşit çikolata bulunmaktadır. Bunlar;
- Şekersiz – Koyu, zengin ve acı çikolatanın içine şeker eklenmemiştir. Genellikle şekerin bir bileşen olduğu tariflere eklenir.
- Bitter – Bu koyu, zengin çikolata, kakao bakımından zengindir, ancak buna bazı süt ve diğer tatlandırıcılar eklenebilir.
- Yarı tatlı – Çikolata parçalı kurabiyelerin favorisi olan “yarı tatlı” çikolata, bitter çikolatadan daha fazla süt ve diğer ögeleri içerir.
- Sütlü – Tüm çikolataların en tatlısı olan sütlü çikolata, açık kahverengi bir renge ve hafif bir çikolata tadına sahiptir.
- Beyaz – Bu fildişi renkli çikolata, kakao çekirdeği katkıları içermez, ancak zengin, kremsi bir ağız hissi veren kakao yağı içerir.
Sağlık için bir çok yararlı ögeye sahip olan çikolata, yüksek yağ içeriği ve yüksek kalori içeriği nedeniyle ölçülü olarak tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle içeriğinin yalınlığı nedeniyle bitter çikolatanın (%75 ve üzeri kakao içeren) tüketilmesi daha uygundur. Çikolatayı sağlıklı bir yiyeceğin (Örneğin; meyvelerin) eşlikçisi olarak kullanılması sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için daha iyi olacaktır.