Çeviren: Aycan Annabelle Akcin
Yeni araştırmalar kanıtlamıştır ki, henüz doğmamış bebeklere zarar veren toksik hava, annelerin bedenleri üzerinden anne karnındaki bebeğe geçmektedir.
Bilim adamları, hava kirliliği parçacıklarının hamile kadınların akciğerleri üzerinden geçerek plasentalarına yerleştiklerinin ilk kanıtları buldular. Bu zararlı toksik havanın fetüslerdeki zararı bilinmesine rağmen zararın tam olarak ne olduğu henüz bilinmemektedir.
Hamile kadınlarla yapılan yeni bir araştırma bebeklerinin her birinin plasentalarında isli partikülleri ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu parçacıkların fetüslere kadar girmiş olmasının oldukça mümkün olduğunu söylüyorlar. Şehir kirliliği ile prematüre doğumlar arasındaki ilişki üzerine daha önce yapılan pek çok araştırma en son Londra’da geçen Aralık ayında 500,000 katılımcıyla yapılan geniş çaplı araştırma ile kanıtlanmıştır ki şehir kililiğinin prematüre doğum riskini arttırmaktadır. Doktorların bunun üzerine yaptığı yorum şu şekilde: ‘şehir kirliliğne bağlı kadının sağlık problemleri her geçen gün yaklaşan bir toplumsal sağlık felaketidir’.
Bilim adamları giderek artan bir şekilde hava kirliliğinin akciğerlerin çok ötesinde sağlık sorunlarına yol açtığını buluyorlar. Ağustos ayında yapılan araştırmalar, hava kirliliğinin entellektüelliği “büyük” bir azalmaya uğrattığını, 2016’da yapılan araştırmalar ise hava kirliliğinden kaynaklanan zehirli nanopartiküllerin insan beyninde keşfedildiğini ortaya koydu.
Hali hazırda ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşan yeni bir nesilin yetiştiği konusunda uyarıda bulunan Avrupa Solunum Deneği ve Yunanistan’daki Atina Göğüs Hastanesi Başkanı Prof. Mina Gaga, kirliliğin dünya üzerindeki sağlık problemlerine olan etkisini azaltmak için daha temiz bir havaya yönelik çok daha sıkı politikalara ihtiyacımız olduğunun altını çizmektedir.
UNICEF Yönetici Direktörü Anthony Lake ise kirleticilerin bebeklerin akciğerlerini geliştirmelerine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda gelişmekte olan beyinlerine ve dolayısıyla geleceklerine de zarar verdiklerini dile getirmektedir.
Kaynak:
https://www.theguardian.com/environment/2018/sep/16/air-pollution-particles-found-in-mothers-placentas