Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR) ve Dayanışma Evi, ‘Seán MacBride Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu. Seán MacBride Barış Ödülü, AHDR ve Dayanışma Evi’ne Kasım ayında düzenlenecek bir törenle verilecek.
Seán MacBride Barış Ödülü, Nobel Barış Ödülü’nün ilk sahiplerinden Uluslararası Barış Bürosu (International Peace Bureau – IPB) tarafından her yıl barış, silahsızlanma, insan hakları alanlarında olağanüstü çalışmalar gerçekleştiren birey, kurum veya toplumsal hareketlere verilmektedir.
1891’de kurulan IPB, dünyanın en eski uluslararası barış federasyonlarından olmakla beraber, savaşsız bir dünya vizyonuna adanmıştır. Yıllar boyunca barış eğitimi ve barış kültürü; kadın ve uzlaştırma; barış tarihi yanısıra uluslararası hukuk ve insan hakları gibi barışı destekleyen konularda çalışmalar yürütmüştür. Uluslararası Barış Bürosu Yönetim Kurulu, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR) ve Dayanışma Evi’ni ödüle layık gördü.
Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin misyonu, tarih ve tarih eğitimine ilişkin üretken diyalog ve araştırmayı destekleyip savunmanın yanısıra, barış ve demokrasiyi güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, çok kültürlülük ve eleştirel düşünme Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin üstlendiği görevlerin iki önemli parçasını oluşturmaktadır.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum eğitmen ve tarihçilerden oluşan AHDR Yönetim Kurulu ve çalışanları, verimli işbirliği, yaratıcı fikirler ve saygının bölünmeye rağmen nasıl gelişebileciğinin harika bir örneğidir. AHDR’nin Barış Kültürü’nü eğitim aracılığıyla yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde yayma çabaları bağlamında, dernek bir dizi Barış Eğitimi proje ve aktiviteleri yürütmektedir. Bu çalışmalar, basmakalıp inanışların yıkılmasının ve temasın artırılmasının, sürdürülebilir barışın temellerini atmanın olmazsa olmazı olan eğitimde paradigma değişikliği yaratmadaki etkisini göstermiştir.
Home for Cooperation AHDR tarafından 2011 yılında bir araştırma ve eğitim kurumu olarak, çoğunlukla akademisyenler ve tarihçileri biraraya geitren bir merkez olarak kuruldu. Günümüzde Dayanışma Evi, BM ara bölgede, Ledra Palace geçiş noktasında bulunan bir simge haline gelmiştir. Dayanışma Evi hem Kıbrıs hem de dünyada farklı toplumlar arasında karşılıklı güveni artırmak ve yaratıcılığı teşvik etmek amacıyla çeşitlü kültürel, sanatsal ve eğitsel programlara ev sahipliği yapar. Dayanışma Evi “sanat temelli barış inşaası”nı benimseyerek ve sanatı kişisel ve kolektif travmaların iyileştirilmesinde bir araç kullanarak, Kıbrıs’taki toplumlararası ve kişisel çatışmaları dönüştürmeyi amaçlar. Uluslararası Barış Bürosu barış kültürünü teşvik eden ve barış inşaasına yönelik olan aktivite ve çabaları özellkle takdir eder.