Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokratik Seferberlik Partisi-DİSİ Başkanı Annita Demetriou ve Kıbrıs Barış ve Diyalog Merkezi Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani’nin girişimiyle her iki toplumdan kadınlar cuma günü Lefkoşa’da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde bir araya gelerek barışı masaya yatırdılar, diyalog ve iş birliğini teşvik etmek için fikir alışverişinde bulundular.
Etkinliğe farklı kesimlerden şahsiyetler, mevcut ve eski politikacılar, akademisyenler, gazeteciler, öğretmenler, avukatlar, sanatçılar, aktivistler, çevreciler, teknik komite üyeleri, ekonomistler ve yerel yönetim üyeleri katıldı.
Annita Demetriou açılış konuşmasında, bir anlaşmaya varmadan önce toplanıp sonra harekete geçmeye karar veremeyeceğimize dikkat çekerek, kadınların diyaloğa aktif olarak dâhil olmaları gerektiğini belirtti.
Gazze ve Ukrayna’yı örnek göstererek dondurulmuş çatışmaların olmadığını bir kez daha dile getiren Demetriou, gençlerin rolünün ve engelleri aşma ve zorluklarla yüzleşmenin ana unsurunun güven olduğunun altını çizdi. Ayrıca bireyler arası ilişkilerin çok önemli olduğunu ve diplomaside kilit bir rol oynadığını belirtti.
Demetriou ayrıca süreçte şeffaflığa ihtiyaç olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunu için henüz bir müzakere ekibine sahip olmamasını eleştirdi.
Demetriou, DİSİ’nin özellikle BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi’nin çabalarıyla, güven duygusunu güçlendirmek, anlamlı müzakerelerin yeniden başlamasına ve nihaî bir çözüme ulaşılmasına yol açacak gerekli koşulların yaratılmasına elinden geldiğince katkıda bulunmak için girişimlerini sürdürdüğünü söyledi.
“Hiçbir fırsatın boşa gitmesine izin vermeme azim ve kararlılığındayız”.
Kıbrıslıtürk eski lider Mustafa Akıncı’nın özel danışmanı, iki toplumlu Teknik Komitelerin eski koordinatörü ve Eğitim Teknik Komitesi eski eş başkanı olarak görev yapan Meltem Onurkan Samani, Kıbrıs’ta çözüm için her iki toplumu bir araya getirecek somut bir şeyler yaratmak için ortak çabalara ihtiyacımız olduğunu kaydetti.
Bu yıl BM Barış Gücü’nün adadaki varlığının 60. yıldönümünün Kıbrıs sorununun çözümsüz kaldığını hatırlattığını söyledi. Statükoyu normalleştirmenin çözüm olmadığını söyleyen Samani, yeni bakış açılarına ve özellikle de marjinalize edilen ya da yeterince temsil edilmeyen kadınların aktif rolüne ihtiyacımız olduğunu sözlerine ekledi.
Empati ve uzlaşının rolünü de vurgulayan Samani, dış etkenlere odaklanmanın ve başkalarını suçlamanın doğru perspektifi görmemizi ve inisiyatif almamızı engellediğini sözlerine ekledi.
Demetriou ve Samani’nin açılış konuşmalarının ardından, her iki toplumdan tüm kadın katılımcılara görüş ve önerilerini sunmaları ve deneyimlerini paylaşmaları için söz verildi.
Katılımcılar barış sürecinde oynayabilecekleri rolün, hassasiyetlerinin ve görüşmelere getirebilecekleri özel kavrayışın altını çizdi; toplumsal cinsiyet eşitliği konularından, eğitimin ve medyanın rolünden ve barış ve iki toplumun paylaştıkları hakkında konuşmanın önemine temas ettiler.
Kuzey İrlanda’daki gibi bir lobi grubu kurulması, gençlerin ve okulların rolü gibi öneriler sunuldu ve insanları çözüm konusunda eğitmenin ve tüm gruplara ve her yaşa ulaşmanın ne kadar önemli olduğu tartışıldı.
Kadınlar görüşmelerde toplumsal cinsiyet perspektifine vurgu yaptılar ve teknik komitelerde de kadınların yeterince temsil edilmediğinin altını çizdiler
Bazı katılımcılar ayrıca her iki toplumdan kadınların savaş nedeniyle çok acı çektiğini ve ön planda olmaları gerektiğini kaydederek Kıbrıslı kadınların annelik veya doğurganlık sorunları gibi diğer konular hakkında da fikir teatisinde bulanabileceklerini eklediler.
Ayrıca BM’nin kadınlarla ilgili 1325 sayılı Kararının ve dün Kıbrıs Temsilciler Meclisinin kadınların barış ve güvenlikteki rolüne ilişkin bir kararı kabul etmesinin öneminin altını çizdiler.
kha