Glafkos Constantinides (sosyolog, ekonomist ve şehir plancısı)
Cyprusmail gazetesine okur mektubu gönderen Glafkos Constantinides (sosyolog, ekonomist ve şehir plancısı), Kıbrıs sorunu ekseninde bir değerlendirme yaptı.
Değerlendirmesinde bugüne kadar Kıbrıs sorununun hukuki ve anayasal “zor konulara” odaklandığını ve birçok “basit konunun” dikkate alınmadığını belirtti.
Constantinides bu çözümü kısmi düşünmek anlamına geldiğini vurguladı ve kıbrıs sorununun çözümünün toplumsal boyutunu ciddi bir şekilde ele alınmadığını eleştirdi. “Adil ve sürdürülebilir doğru içerikli bir çözümü” Kıbrıslıların kendi başına keşfedebileceğini naif bir yaklaşım olduğunu belirtti.
İyi yasal fikirlerin kıbrısın birbirinden uzak gerçeklerini yakınlaşmakta yetersiz kalacağını belirten Constantinedis, bunun en zor mesele olduğunu söyledi ve Kıbrıslı Rum toplumsal gerçeklerinin “Kıbrıs Cumhuriyeti, kilisenin rolü, işgal, istila, Kıbrıslı Rum kimliği” çerçevesinde şekillendiğini söyledi.
Constantinides, Kıbrıslı Türklerin gerçekliğinin ise, “Türkiyenin desteği ile kurumlarının devamlılığının sağlanması” algısı çerçevesi ile dile getirilildiğini vurgularken, Kıbrıslı Rumların toplumsal gerçekliğinde Kıbrıslı Türkleri, Kıbrıs sorununda ikincil bir faktörü görme hatasının altını çizdi. Aynı zamanda, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı rumlarla ilgili bir başka absürt yanlış anlayışının, Kıbrıslı Rumların “enosis” istediği ile ilgili olduğunu vurguladı.
Constantinides, dönüşümlü başkanlık, etkin katılım ve benzeri sorun çözme mekanizmalarının temelde güven eksikliği ile ilgili olduğunu belirtti. Bunun için de ortak bir çabanın gereklilliğini vurguladı.
Mükemmel bir yasal formülün üretilmesinin imkansız olduğunu belirtirken, mükemmel kurumlar ve mükemmel toplumlar olmadığını vurguladı.
Konstantinides, “Devletler ve toplumlsar toplumsal yapılardır, bu yapılar etkin ve işlevsel olabilmesi için insanların bu kurumlar için çalışma niyetini ortaya koyması ve onlara anlam sağlaması gerekir. Bu biçimdeki ortak iyiler ancak o zaman faydaları için çalışır” diyerek makalesini sonlandırdı.
Çeviren: Mertkan Hamit
Makalenin orjinali : https://cyprus-mail.com/2018/08/05/too-much-legalese-and-not-enough-social-ideals/