Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uzun saatler çalışmanın her yıl yüz binlerce insanı öldürdüğünü ve bu trendin giderek kötüleştiğini ifade etti. Örgüt Covid-19 pandemisi nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Araştırmalara göre, 2016 yılında 745 bin kişi uzun çalışma saatlerine bağlı inme veya kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu araştırma ölümlerin, son verilerin toplandığı 2000 yılına kıyasla yüzde 30 artış gösterdiğini ortaya çıkardı.
DSÖ’nün Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı‘nın başındaki Maria Neira, “Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmada ciddi bir sağlık tehlikesidir. Bu bilgi ile harekete geçilmesini, işçilere daha çok koruma sağlanmasını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Salgın, çalışma saatlerini uzattı
Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemiyle birlikte küresel ekonomiler de zora girdi. Yaşamın her alanında alışkanlıkları değiştiren salgın nedeniyle, çalışma şeklinde de değişikliklere gidildi.
Covid-19’la mücadele kapsamında alınan tedbirler, uzaktan çalışmayı yeni normal haline getirdi. Ancak uzaktan çalışma sistemiyle, işten kopmak daha zor bir hal aldı.
194 ülkeden toplanan veriye göre haftada 55 saatten fazla çalışan birinin 35-40 saat çalışan birine göre inme geçirme riski yüzde 35 daha fazla, kalp hastalığı nedeniyle ölme ihtimali ise yüzde 17 daha yüksek.