Bülent Ecevit: “Türkiye ile KKTC arasında bir özerklik anlaşması imzalansın, KKTC dış ilişkiler ve savunma alanında Türkiye’ye bağlanıp, içişlerinde tümüyle özerk olsun”
Yeni bir siyasetle yeni bir bakış açısı ile görüşmelere gidileceği algısını topluma kabul ettirmeye çalışanlar, tarihin tozlu sayfalarından en eski politikaları allayıp pullayıp önümüze koyuyorlar. 1994 yılında çözüm arayışları devam ediyor, gelinen süreçte Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyeliği süreci tartışmaları yaşanıyor. Sürece karşı çıkan Türkiye diyalog kanallarını kapatıp KKTC ile birlikte görüşme masasındaki siyasetini değiştirdiği söylemini geliştiriyor. Federasyonu görüşmeyelim, entegrasyonu hızlandıralım söylemleri günümüzdeki gibi aynen konuşulmaya tartışılmaya başlıyor.
Bülent Ecevit, KKTC’ yi tanımayanlarla Kıbrıs sorununu görüşmenin reddedilmesi gerektiğini belirttikten hemen sonra, Türkiye ile KKTC arasında bir özerklik anlaşması imzalanmasını, KKTC’nin dış ilişkiler ve savunma alanında Türkiye’ye bağlanıp, içişlerinde tümüyle özerk olması tezini ileri sürüyordu.
KKTC Ecevit’in önerilerinin yaşama geçirilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarını başlattı. Meclisi Ağustos 1994’te 47 sayılı kararıyla yeni politikasını açıkladı. Aşağıda okuyacağınız kararlar ve söylemler günümüzdekiler ile farksız.
KARAR NO:47/1/1994: KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN GELİŞMELERLE İLGİLİ KARAR
2. Kıbrıs Türk Halkının siyasi eşitliğini ve ayrı egemenlik hakkını inkar eden ve en doğal adalet ilkelerine ters düşen Avrupa Birliği Adalet Divanı Kararının yürürlükte olduğu ve Rum Yönetiminin Avrupa Birliğine tek yanlı tam üyelik girişimlerini ısrarla sürdürdüğü bir ortamda, Güven Yaratıcı Önlemler yönünde yapılacak görüşmelerden bir yarar sağlanamaz. Dolayısıyla görüşme yapılamaz; ancak bu aşamada sadece yukarıda belirtilen engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik temas ve girişimler sürdürülebilir.
4.Rum Yönetiminin yukarıda belirtilen girişimleri karşısında, Kıbrıs Türk Halkının temel hak, çıkar ve özgürlüklerini korumak, siyasi ve ekonomik alanlarda karşılaşabilecek zorlukları göğüsleyebilmek , Kıbrıs Rum Yönetiminin sahte bir ünvan altında Kıbrıs’ı Avrupa Birliğine üye yapmak girişimini önlemek amacıyla, KKTC Cumhuriyet Meclisi gereken önlemleri almak kararlılığını duyurur ve Rum – Yunan ikilisinin askeri ve savunma alanlarında aldıkları önlemlere denk önlemlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında , dışişleri savunma ve güvenlik alanlarında yapılacak andlaşmalarla alınmasını kaçınılmaz bir zorunluluk olarak gördüğünü vurgular, ekonomik alanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında tüm kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması ve ekonomik entegrasyonun tamamlanması için Hükümetin gereken girişimleri süratle başlatması gereğini ortaya koyar.
5.Saptanacak yeni parametreler öngörüldüğünden , Meclislerimizin başta 15 Mart 1984 tarih ve 6 sayılı Kararı ile 15 Mart 1985 tarih ve 36 sayılı Kararı olmak üzere, Federasyonu tek çözüm şekli olarak öngören Kararlarını yürürlükten kaldırır. (Kararların tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz)
Kaynak: Türk Dış Politikası 1980 – 2001 2. cilt, AB Türkiye ilişkileri Türk Yunan İlişkileri ve Kıbrıs sorununa etkisi, Baskın Oran, KKTC Meclisi kararları http://www.cm.gov.nc.tr/KibrisKarar