Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçısı Özlem Özkaram’ın yönetmenliği ile radyo tiyatrosu yeniden canlandırılarak çağa uygun bir dönüşüm sürecine girdi.
Günümüz internet teknolojilerine uyum sağlayarak podcast drama haline getirilen Radyo Tiyatrosu, hem geleneksel yaklaşımla radyo tiyatrosunu yaşatıyor hem de dijital teknolojileri kullanarak erişimini artırmayı sürdüyor.
Geleneksel radyo tiyatrosu ile podcast drama bir arada
Dijitalleşen dünyada, birçok şey “hız” ile ölçülür hale geldi. Hızlı iletişim, bilgiye ve ilgi alanlarına hızlı erişim, hızlı üretim ve dolayısıyla hızlı tüketim. Gelişen teknolojiden hareketle, Devlet Tiyatrosu, podcast yayıncılığını geleneksel radyo tiyatrosu ile buluşturarak Kıbrıs’ın kuzeyinde bir ilke imza attı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Tiyatrosu sanatçısı Suzan Polat şunları söyledi:
“Bu konuyu teknolojinin faydalarını bir kenara atıp zararlarına bakarak okumak da mümkün, zararlarını en ince ayrıntısına kadar düşünüp faydalı hale dönüştürmek de. İnsan ömründe en değerli şeylerden biri zaman ve zamanı kullanım (değerlendirme) şeklidir.
Geçmişte erişilmek istenen ürün ve/veya eser için harcanan zaman, ürün ve/veya eserin değerini arttırmaktaydı. (Bu durum günümüzde de bir çok alan için geçerliliğini korumaktadır ve konumuz dışındadır. Örneğin: sahne sanatları, el sanatları vb.)
Zaman kavramı üzerinden değer biçilen ürünlere bakıldığında, uzun bir zamanda üretilen ve/ veya erişilen kimi ürün ya da eserin değeri yükselmekteydi.
Günümüzde ise teknoloji kimi alanlarda bunu tersine çevirerek, alıcının, ürün ve /veya esere erişim için harcayacağı zamanı düşürerek eserin değerini yükseltmeyi; alıcının “kendine ayıracağı zamanı” ve bu zamanın değerini arttırıcı fırsatlar sunmayı başarmıştır.
Hızlı erişim de bu kez karşımıza “hızlı tüketim” i çıkarırken; sunulan eserin arşivlenebilir, kaydedilebilir ve kalıcı olması eseri “hızlı tüketilir” olmaktan kurtararak kalıcılığını sağlamakta. Bu noktada günümüzde teknolojinin pozitif fırsatları kullanılarak yapılan sanat üretimi ve erişilebilirliği; “hızlı tüketim” noktasına kurban edilmeden ilerlemeli ve değerini düşürmeden varlığını sürdürebilecek projelerle çağa ayak uydurmalı. Devlet Tiyatroları da işte bu ilke ile ilk adımı; radyo tiyatrosu yayınlarını podcast dramaya dönüştürmekle attı. Geleneksel radyo tiyatrosunu günümüz podcast drama’ya dönüştürerek ve her iki platformda da yayın yaparak ilerlemekte.”
Oyunlar her hafta BRT’de de yayınlanıyor
Dijital dönüşüme uyum sağlayan Devlet Tiyatroları, geleneksel yayınları takip edecen izleyicileri de göz ardı etmedi. Tiyatro ekibi, oyunlarını her Salı 16.00’da; tekrar yayını ise her Pazar 15.00’te BRT’de de yayınlamaya devam ediyor.
Devlet Tiyatroları’nın podcast drama yayınlarını ise, dilenildiği zaman, Devlet Tiyatroları’nın Spotify, YouTube kanalı veya Facebook sayfalarından açıp dinlenebilir.
3. Hamlet
4. Hırçın Kız
5. Macbeth
6. Fırtına
9. Kış Masalı