Bu yazı ilk kez 4 Şubat 2019’da GazeddaKıbrıs’ta yayımlanmıştır.
Bu ülke yarısında yaşanan güvenlik açığı ve ‘devlet’ denilen şeyin suçu engelleyecek bir çalışma yürütecek kapasitede olmamasından kaynaklı olarak, sokaklarımıza kameralar kuruluyor.
Kurulan kameralar aracılığıyla bahsi geçen ‘suçlular’ yanında, henüz suç işlememiş, devlet gözünde suç işleme potansiyeli olan bizler de gözetim altında tutulacağız.
***
Kapitalizmde zor kullanma ve rıza her zaman iç içe geçmiş durumdadır. İktidar, yönettiği toplum içinde önce güvensizlik algısını yaratır sonra da onların güvenliğini sağlamaya talip olur.
Böylelikle, teknolojik enstrümanlar aracılığıyla, bireyi gözetim altına alarak güvenlik sağlama garantisi verir. Bunu yaparken, en ufak muhalif sesleri de kontrol altına alıp bastırarak, gözetim toplumunu bireyin rızasıyla hayata geçirir.
***
Peki nedir bu MOBESE?
MOBESE sistemi, dünyanın pek çok noktasında kullanılmaktadır. Bu açıdan bakılınca Kıbrıs’ın kuzey yarısı dünyadan ‘geri kalmış’ durumdaydı.
MOBESE kameraları, teknik kapasiteleri dolayısıyla, bireylerin tüm fiziksel davranışlarını en ince ayrıntısına kadar takip ederek dosyalama özelliğine sahiptir. Kaydedilen görüntüler uzun süre arşivlerde saklanabildiği için gerektiği dönemlerde de yeniden gün yüzüne çıkabilmektedir.
Elimizdeki yasada, kaydedilen görüntülerin 3 ay boyunca Polis Genel Müdürlüğü çatısı altında kurulacak bir birim tarafından saklanacağını görmekteyiz. Polis Genel Müdürlüğü’nün Güvenlik Kuvvetleri’ne ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olduğunu belirtmek bu noktada faydalı olacaktır.
Dahası, kurulan MOBESE kameraları, Türkiye tabanlı bir askeri güvenlik şirketi tarafından yönetilecek ve böylelikle kktc halkının verileri direkt olarak Türkiye’ye iletilecektir.
Ortaya çıkan durumla birlikte, Kıbrıslıtürk hükümeti, Türkiye’ye kendisini gözetlemesi için para verir bir duruma gelecektir. Tıpkı diğer her şeyde olduğu gibi…
Güvenlik ve ekonomi ile ilgili kurumların Türkiye’nin elinde olması bir yana, kriminal olaylar için de MOBESE çözüm gösterilerek, Türkiye tarafından daha rahat gözetlenmenin önünü açmak üzereyiz.
Haydi, hayırlı gözetlenmeler…