Yunanistan‘ın Volos kenti limanına milyonlarca ölü balık vurdu.
Volos Belediye Başkanı Achilleas Beos, ölü balıklar nedeniyle kokunun dayanılmaz hale geldiğini, kentte turizmin büyük darbe aldığını söyledi:
“Bu trajik bir olaydır. Carla‘dan (kentin kuzeyindeki göl) gelen milyonlarca ölü balık kıyılarımızı doldurdu ve turizme büyük bir darbe vurdu. İşadamları ve profesyonellerin uğradıkları büyük maddi zararlardan sorumlu olanlara karşı toplu davalar açmalarının zamanı gelmiştir. Hiçbir mazeret yok. Bunun olacağını biliyorduk. Şahsen, Eylül 2023’ten bu yana Carla ve bunun sonucunda ortaya çıkan kirlilik hakkında savcılığa aylık rapor sunmuş ve Başbakanlığa mektupla bilgi vermiştim.”
Beos, yaşanan olay nedeniyle Yunan hükümetini suçladı.
Şehir meclisi üyesi Stelios Limnios da Reuters‘a “Kilometrelerce uzanıyo. Sadece kıyı boyunca değil, aynı zamanda, tatil evleriyle çevrili Volos açıklarındaki Pagasetic Körfezi’nin merkezinde” diye konuştu.
Trol tekneleri dün balıkları toplamak için ağları sürükledi. Yetkililer, son 24 saatte 40 tondan fazla balık toplandığını söyledi.
Sıtmayla mücadele için kurutulmuştu
Carla Gölü, 1962’de sıtmayla mücadele için kurutulmuştu.
Geçen yıl bölgedeki sağanak yağışlar ve beraberinde gelen sel, gölün tekrar dolmasına ve normal boyutunun üç katına çıkmasına neden oldu.
O tarihten bu yana göl suları büyük oranda çekilmiş ve tatlı su balıkları, Pagasetic Körfezi’ne ve Ege Denizi’ne dökülen Volos limanına doğru göç etmek zorunda kalmış ve burada yaşayamaz hale gelmişlerdir.
Uzmanlar, Volos’a giden nehrin ağzına bir ağ yerleştirilmediğini söyledi. Göl suları, tatlı su balıklarını Volos kentinin bulunduğu Pagasetik Körfezi’ne itti, balıklar denize ulaştığında, tuzlu su muhtemelen onları öldürdü.
Belediye Başkanı Beos, hükümet hizmetlerine atıfta bulunarak, “Koruyucu bir ağ örmek gibi bariz bir şey yapmadılar” dedi.
Yunanistan Çevre Bakanlığı herhangi bir açıklama yapmazken yerel savcılar soruşturma başlattı.
İklim değişikliğinin etkisi
İklim uzmanları felaketin iklim değişikliğine bağlı daha yüksek sıcaklıklar ve orman yangınlarına ve sellere neden olan düzensiz yağışlar da dahil olmak üzere aşırı hava olaylarının ülkedeki son etkisi olduğunu söylüyor.
Volos’a 10 km (6 mil) uzaklıkta bir sahil restoranının sahibi olan 33 yaşındaki Dimosthenis Bakoyiannis, sel felaketinden sonra daha az turistin burayı ziyaret etmek istemesi nedeniyle bu yaz cirosunun %80 düştüğünü söylüyor: “Bariyeri şimdi kapatmak işe yaramıyor. Artık çok geç, turizm sezonu bitti.”
Yerel restoran ve barlar derneği başkanı Stefanos Stefanou ise “Bu ölü balıkla ilgili durum bizim ölümümüz olacak. Bundan sonra şehrimize hangi ziyaretçi gelecek?” diye soruyor.