Yaşanan krizin ekonomik etkileri kısa sürede ortaya çıkacak. İptal edilen seferlerle başta turizm sektörü etkilendi ardından özel işletmelerin kapalı tutulması ile mikro ve küçük işletmelerin yaşanan krizden en fazla etkileneceği açıktır.
Hükümetin aldığı tedbirlere göre hala daha küçük işletmeler ve özel sektör çalışanlarına yönelik bir paket geliştirilmiş değildir.
Benzeri bir şekilde kira ödeyen işletmelerin kira süresinin ötelenmesi ve şahıs adına işletme sahiplerinin banka kredilerinin ötelenmesine yönelik de tedbir alınmadığını açıklamalardan anlıyorum.
Özellikle dar gelirliler, mikro ve küçük işletmelerin sabit maliyeti olan sosyal sigorta, enerji, kira ve borçlarına odaklanacak bir paket bu noktada son derece gerekli olacaktır.
Bu işletmelerin arasında özellikle ekonomiye katılımları görece güç olan kadın, engelli ve genç istihdamına olanak sağlayan iş kollarına odaklanan destek paketi temel bir hareket noktası olabilir.
Yeni açılan işletmelerin ekonomik krizlerde kırılganlıkları daha yüksektir. Sermaye birikimleri de düşüktür. Bu anlamda büyük batıklar ve işsizlik sorunu ile karşılaşmak istemiyorsak 5 yıldan az süredir kayıtlı olarak faaliyet sürdüren işletmeler önceliklendirilmelidir.
Son olarak, özel sektör emekçilerinin işten çıkarma, maaş kesintisi gibi sorunlarını şikayet edebilecekleri ve fırsatçılık yapan işverenlerin takip altına alınabileceği bir mekanizma da gereklidir.
Bu bağlamda kaynağın, üçüncü ülkeden gelen işçilerin ihtiyat sandığı yatırımından kesilerek oluşturulan fondaki birikime odaklanması ve bunun piyasa dengesini bozmadan başvuru kriterleri ile ele alınması etkili bir açılım olabilir.
Sağlık krizinin, aynı zamanda ekonomik krize dönüşmesine neden olmadan adımlar atılması eş derecede önemlidir…