Her Anayasa Değişikliği önerisi bir gerekçeye dayandırılır.
KKTC’de 11 Ekim’de halkoyuna sunulacak Anayasa Değişikliği bu Yasa’yı meclisten geçirenler tarafından ve ardından Yüksek Mahkeme tarafından tek bir gerekçeye dayandırıldı: İŞ YÜKÜ.
Söylemler şu şekilde:
‘Yüksek Mahkeme’nin çok iş yükü var ve bu iş yükünü artık kaldıramıyor.’
‘1985 yılında 215, 2020 yılında ise 1388 dava var. Bunun altından kalkmak imkansız.’
PEKİ GERÇEKTEN ÖYLE Mİ? HAYIR DEĞİL.
Bunu nereden biliyoruz?
Yüksek Mahkeme, her yıl o yıl içinde tüm mahkemelerde gerçekleştirdiği faaliyetleri, kaç dava dosyalanıp kaç davanın sonuçlandırıldığını kendi açıkladığı ‘Faaliyet Raporları’nda detaylı olarak istatistik olarak açıklar. Tüm vatandaşlar bu faaliyet rapolarına mahkemeler.net internet sitesi üzerinden girip, bakıp inceleyebilir.
Ortada adeta bir mit oluşturdu ve bu mit üzerinden bir Anayasa Değişikliği isteniyor. Halbuki işin gerçeğinde Yüksek Mahkeme’ye her yıl dosyalanan dava sayısı kadar zaten Yüksek Mahkeme’nin 8 yargıcı dava bitiriyor. Ortada bir tıkanma veya aşırı iş yükü yok.
Son olarak Sn.Yüksek Mahkeme Başkanı basına verdiği bilgide 2020 yılı rakamlarını kullandı ve Eylül 2020 tarihi itibariyle Yüksek Mahkeme huzurunda 1388 davanın biriktiğini söyledi. Elbette tüm mahkemeler pandemi nedeniyle kapalı olduğu için bu yıl dava bitirme sayısı düşük çıkacak ve daha sonra bu telafi edilecek. Zaten Yüksek Mahkeme Başkanı daha önceki bir röportajında pandemi nedeniyle kaza mahkemelerindeki dava sayılarının artışına da dikkat çekmiş ve bazı rakamlar vermişti:
‘Dava ve yargıç sayılarına da değinen Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Kaza Mahkemelerinde 38 yargıç olduğunu, 1 Temmuz 2020 itibarıyla 10 bin 940 hukuk davası, 13 bin 456 ceza, 490 aile davası bulunduğunu kaydetti.
3 tane Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu, Lefkoşa Ağır Ceza huzurunda 55,Mağusa Ağır Ceza huzurunda 52, Girne Ağır Ceza huzurunda ise 59 dosya bulunduğunu ifade eden Şefik, kazalarda ise, İskele, Güzelyurt ve Lefke’de 2’şer yargıç bulunduğunu, Girne’de 7, Mağusa’da 6, Lefkoşa’da ise 10 yargıcın görev yaptığını anlattı.
Tacan Reynar’ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız >>>