Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl karbondioksit salımında büyük bir artış olmasının beklenildiğini açıkladı.
Ajans, bunun sebebinin dünya ekonomisinin koronavirüs salgınının ardından toparlanmaya başlamasıyla artan enerji talebi yüzünden yaşanacağını kaydetti.
Enerji kaynaklı emisyonun bu yıl hala 2019’daki seviyenin biraz altında olacağı tahmin edilirken, karbondioksit salımının kayıtlar tutulduğundan bu yana yıllık bazda ikinci en büyük düzeyde olması bekleniyor.
Enerji talebi artıyor
BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, enerji kullanımındaki azalma sonucu karbon salımı 2020’de yüzde altı düşüş gösterdiği için, bu durumun salgın sonrası ekonomik toparlanma döneminde de devam edeceği bekleniyordu.
Fakat, IEA’nın yaptığı tahminler durumun beklenildiği gibi seyretmeyeceğini ortaya koydu.
Gelişmekte olan ülkelerde enerji talebi hızla artarken, bu yıl için yüzde 3,4 artışın yaşanacağı tahmin ediliyor. Enerji talebinin arttığı ülkelerde de kömür önemli bir rol oynuyor.
Zengin ülkeler de ise toplam enerji kullanımının 2019 yılındaki seviyenin yüzde üç altında olması bekleniyor.
Kömür kullanımında 2020’de dünyada yüzde dört düşüş kaydedilmişti. Bu yıl ise 4,5 oranında artış olması bekleniyor. Bunun yarısının ise Çin’de meydana geleceği tahmin ediliyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nde de (AB) kömür talebinin artacağı, fakat kömür kullanımının 2019’daki seviyenin altında olacağı tahmin ediliyor.
‘Sürdürülebilir olmaktan çok uzak’
IEA, kömür talebinin 2014’teki zirvesine yaklaşacağını tahmin ediyor.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, enerji sektöründe kömür kullanımına dönülmesiyle küresel karbon emisyonlarının bu yıl 1,5 milyar ton artış göstermesinin beklendiğini kaydetti. Birol, bu durumla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
Bu durum, ekonominin Covid krizinden çıkışının, iklim açısından sürdürülebilir olmaktan çok uzak olduğunu gösteren bir uyarı.”
IEA, petrol talebinin de salgın öncesi seviyeye tırmanması halinde 2021 yılı için karbon salımınının daha da artmasını bekliyor.
Olumlu gelişmeler de bekleniyor
Öte yandan, olumlu gelişmelerin de meydana gelmesi bekleniyor. Yeşil enerji kaynaklarıyla elektrik üretiminin yüzde 30’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, sanayi devriminden bu yana ulaşılan en yüksek düzey olacak.
Birleşik Krallık’ta bulunan East Anglia Üniversitesi‘nde görevli Prof. Corrinne Le Quéré, son 15 yıldır ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük bir yönelim olduğunu, fakat bunun yanında kömür ve gaza da hala büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti:
Covid sonrası ekonomiyi canlandırma paketleri bizi on yıllar boyunca yüksek CO2 emisyonlarına mahkum edecek faaliyetlere büyük finansman sağlıyor.”