Hrant Dink Vakfı, ARTICLE 19 adlı uluslararası insan hakları örgütünün ürettiği ‘Tüm Yönleriyle Nefret Söylemi’ kılavuzunu Türkçeye uyarladı. Kılavuz, ifade özgürlüğü ve eşitlik haklarını korurken nefret söylemini tanımlama, tespit etme ve nefret söylemiyle nasıl etkili bir şekilde mücadele edilebileceği konusunda bir kaynak oluşturmayı amaçlıyor.
Bu nedenle, kılavuz iki temel soruyu ele alıyor:
1. Kısıtlanması gerekebilecek ‘nefret söylemi’ nasıl belirlenir ve ifade özgürlüğünün koruması altındaki ifadelerden nasıl ayırt edilir?
2. Devletler ve diğer aktörler, ‘nefret söylemi’ne karşı koymak için ne gibi pozitif politika tedbirleri alabilir?
Kılavuz, iki temel bölüme ayrılarak yapılandırıldı:
İlk olarak, ‘nefret söylemi’nin uluslararası insan hakları hukuku kapsamında tek bir tanıma sahip olmayıp, daha ziyade geniş bir ifade yelpazesini kapsayan geniş bir kavram olduğunu ana hatlarıyla belirtiyoruz. Kılavuz, devletlerin uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleri ışığında, farklı ‘nefret söylemi’ biçimlerinin ağırlıklarına göre belirlenmesi ve ayırt edilmesine yönelik bir tipoloji getiriyor. (I. Bölüm)
İkinci olarak, devlet ve devlet dışı aktörlerin, bir yandan ifade özgürlüğü ve eşitliğe fırsat veren ve ‘nefret söylemi’nin altında yatan nedenlerin üzerine eğilen bir ortam yaratırken diğer yandan da buna karşı koyma fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için ne gibi bir siyaset geliştirebilecekleri konusunda rehberlik sunuyor. (II. Bölüm)